ПоддержатьУкраїнська

Вмиває руки? Доповідач колегії ВККС у "справі Чванкіна" Тарас Лукаш подав у відставку

StopCor
StopCor

StopCor

Вмиває руки? Доповідач колегії ВККС у 'справі Чванкіна' Тарас Лукаш подав у відставку

Скандал довкола кваліфоцінювання Сергія Чванкіна набирає обертів: під будівлею Вищої кваліфікаційної комісії запалали фаєри, а засідання, яке б мало поставити крапку у питанні одіозного одеського судді, з невідомих поки причин перенесли. Та сьогоднішній день приніс ще одну сенсаційну новину з ВККС, докладніше про це – далі. 

Вмиває руки? Доповідач колегії ВККС у ''справі Чванкіна'' Тарас Лукаш подав у відставку

Нагадаємо, 14 червня Вища кваліфікаційна комісія суддів мала зібратись у повному складі, щоб схвалити чи не схвалити висновок окремої колегії, яка визнала одіозного одеського суддю таким, що «відповідає посаді».

Втім, учора стало зрозуміло, що загального «одобрямсу» повернення мантії Чванкіну може й не бути – член Комісії Андрій Козлов публічно заявив про фальшування ВККС оцінювання суддів та назвав спроби маніпулювати голосами колег «профанацією, що перетворюється на бліду тінь фарсу».

Сьогодні ж, вочевидь, самоусунутись вирішив ще один член ВККС – доповідач колегії, що визнала Чванкіна відповідним суддівській посаді, Тарас Лукаш подав заяву про звільнення. Про це повідомив «СтопКору» представник Громадської ради доброчесності Роман Маселко.

Нагадаємо, у колегії за участі Лукаша успішно пройшли оцінювання цілий ряд так званих «суддів Майдану» – В. Катющенко, А. Саадулаєв, Н. Пономаренко, а також служителі Феміди з сумнівними статками. Зокрема, суддя Окружного адмінсуду м. Києва Кирило Гарник та сестра голови Касаційного адміністративного суду Михайла Смоковича – Віра Смокович.

За даними порталу PROSUD, існують обґрунтовані сумніви чесному проходженні паном Лукашем конкурсу на посаду ВККС. Зокрема, один із конкурсантів оскаржив результати в суді, а в ході розгляду справи спливли цікаві факти.

Так, було з’ясовано, що Тарас Лукаш подав на конкурс фейкову довідку щодо своєї служби в органах внутрішніх справ: І.М. Драпей, який нібито підписав цей документ, у суді не підтвердив свій підпис. Окрім того, конкурсна комісія проявила особливе ставлення до Лукаша, дозволивши йому донести документи вже після закінчення конкурсу.

Але найпікантніші факти стосуються того, як представники конкурсної комісії ДСА виставляли бали панові Лукашу: при оцінюванні доволі посереднього мотиваційного листа Тараса Валерійовича майже всі члени комісії, виключаючи представника громадськості Миколу Хавронюка, надали йому максимальний бал, тоді як решті конкурсантам поставили суттєво занижені оцінки. Це дало змогу штучно забезпечити пану Тарасу перемогу в конкурсі. Показово, що одразу після завершення конкурсу Лукаш відкликав згоду на розміщення своїх документів на сайті ДСА.

Також цікаво, що до складу конкурсної комісії тоді входив суддя В’ячеслав Наставний (відомий тим, що судив Юрія Луценка), котрий поставив Лукашу максимальні бали. Згодом вже пан Наставний проходив конкурс до Верховного суду, під час якого Тарас Лукаш не заявив самовідвід, а брав участь у засіданні Комісії. Цілком імовірно, що пан Лукаш таким чином «повернув борг» Наставному за його голосування на конкурсі до ВККС.

Варто наголосити, що справу щодо обрання Лукаша членом ВККС розглядав одіозний суддя Майдану Євген Аблов, відомий також тим, що визнав законною «схему рюкзаків Авакова». До речі, саме на дні народження Аблова у березні цього року Тарас Лукаш і голова Вищої кваліфікаційної комісії Сергій Козьяков були помічені в компанії гостей з «південної Пальміри» – Чванкіна, Глуханчука та Ківалова.

Зазначимо, що Національне агентство з питань запобігання корупції має намір повторно розглянути декларацію судді-корупціонера Чванкіна. Відповідний лист НАЗК активісти «Стоп корупції» сьогодні передали до ВККСУ.

Другие новости