ПоддержатьУкраїнська

Юристи "СтопКору" звернулися до Матіоса щодо системної контрабанди у Чернівецькій області

StopCor
StopCor

StopCor

Юристи 'СтопКору' звернулися до Матіоса щодо системної контрабанди у Чернівецькій області

Після нещодавнього побиття контрабандистами активіста Чернівецької філії ГО «Стоп Корупції» Миколи Петіченка при виконанні ним громадських функцій з вимогами демонтувати незаконно встановлений прикордонниками шлагбаум, юристами «СтопКору» за участю чернівецьких активістів було проведено розслідування обставин даної ситуації.

Зокрема, було з'ясовано, що в Чернівецькій області створено організоване злочинне угрупування (ОЗУ) з прикордонників та місцевих мешканців, які систематично займаються контрабандною підакцизних та інших товарів.

З боку Прикордонної служби України організатором контрабандного переміщення товарів є начальник чернівецького прикордонного загону Вовк Олег Омелянович. Безпосередніми виконавцями контрабанди є мешканці с. Красноїльська Сторожинецького р-ну, які неодноразово притягувались до аналогічних кримінальних правопорушень: Пучко Микола, Кінаш Вадим, Шоріку Штефан, Мотреску Панфір, та інші (всього 8 чоловік). При цьому, одного з цих контрабандистів затримало нещодавно СБУ в с. Іжиця з літаком, що нелегально використовувався для нічної контрабанди.

Встановлено, що схема незаконно переміщення контрабандних товарів наступна. Начальник Чернівецького прикордонного загону Вовк О.О. надає місцевим контрабандистам у домовлений час та місце на кордоні – відповідний «коридор». Контрабандисти під'їжджають на автомобілях підвищеної прохідності через ліс до ділянок кордону поза пропускним пунктом та фізично перекидають пакунки з контрабандним товаром на румунську територію, де їх забирають спільники з Румунії. В окремих місцях прикордонниками умисно штучним шляхом звужено контрольно-спостережну смугу до трьох метрів, що дозволяє її перетнути без зусиль.

А для перешкоджання під'їзду антикорупційних органів та моніторингових груп до місць перетину кордону та затримання контрабандистів на гарячому, Вовк О.О. встановив нещодавно у с.Красноїльськ на єдиному під’їзді до лінії кордону незаконний стаціонарний пост, забетонований шлагбаум та дві будки, до яких проведено електролінію і розкопані траншеї.

Після нещодавно проведеної акції ГО «Стоп корупції» проти незаконно встановленого вказаного пункту пропуску, спільниками корумпованих прикордонників було побито активіста Миколу Петіченка.

За вищевикладеними фактами юристами «СтопКору» було направлено «повідомлення про злочин» А.Матіосу щодо функціонування сталого контрабандного каналу за участю прикордонників-корупціонерів.

Чекаємо від прокуратури кримінальних проваджень та притягнення прикордонників і контрабандистів до відповідальності.

Другие новости