ПоддержатьУкраїнська

За чотири роки у столиці не добилися ані висадки каштанів Бріоті, ані повернення грошей

StopCor
StopCor

StopCor

За чотири роки у столиці не добилися ані висадки каштанів Бріоті, ані повернення грошей

Суд відмовив КП по утриманню зелених насаджень Шевченківського району м.Києва у позові про стягнення 2,73 млн грн. з ТОВ "Професійний садівник".

Про це свідчить постанова Київського апеляційного госпсуду від 6 жовтня, повідомляють "Наші гроші".

29 листопада 2012 р. КП уклало договір з фірмою про висадження по вулиці Хрещатик дерев каштана кінського м'ясочервоного Бріоті у кількості 289 штук. На виконання договору комунальники заплатили 1,50 млн грн. авансу.

У травні 2013 із початком цвітіння дерев було виявлено, що фірма привезла інші каштани. Комунальники склали дефектний акт, який підрядник підписувати відмовився і саджанці також не замінив.

КП по утриманню зелених насаджень Шевченківського району у 2013 р. звернулось до суду, де вимагало зобов'язати ТОВ "Професійний садівник" викопати неналежні саджанці і посадити замість них саме ті каштани, які передбачені договором. Комунальники виграли позов у першій та апеляційній інстанціях.

У 2016 р. КП знову звернулося до суду, стверджуючи, що фірма "Професійний садівник" рішення суду про висадку каштанів Бріоті не виконала. У зв'язку з цим комунальники подали позов про стягнення 1,50 млн авансу, а також пеню, відсотки та інфляційні нарахування – в сумі 2,73 млн грн.

У квітні цього року Госпсуд м.Києва задовольнив позов частково і видав рішення про стягнення 1,51 млн грн. – авансу і пені.

"Професійний садівник" оскаржив це рішення. Апеляційний суд вирішив, що КП, звернувшись із позовом про заміну саджанців в іншій справі, вже фактично використало своє право на захист у спірних правовідносинах.

Згідно з конституцією, ніхто не може бути двічі притягнений до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення. А повернення авансу і заміна саджанців буде саме таким подвійним притягненням до відповідальності.

Щодо тверджень КП про невиконання рішення суду, то суд зазначив, що комунальники можуть звернутися до суду щодо зміни способу виконання рішення.

У квітні 2013 року прес-служба КМДА повідомляла, що 115 із 289 м'ясочервоних каштанів – це подарунок від компанії UDP народного депутата від Партії регіонів Василя Хмельницького. Висадкою каштанів на Хрещатику займалися особисто екс-глава КМДА Олександр Попов і секретар Київради Галина Герега.

Згодом радник Попова Олесандр Мазурчак повідомив, пославшись на експертизу лабораторії Ботсаду імені академіка О.Фоміна, що з 289 висаджених каштанів на Хрещатику лише два сорту Бріоті.

Другие новости