ПоддержатьУкраїнська

Роберто Ескобар розповів українському журналісту, як ховав 20 млн доларів

Надежда Рогальская
Надежда Рогальская

Редактор, аналитик

Роберто Ескобар розповів українському журналісту, як ховав 20 млн доларів

Завдяки карколомній кримінальній кар’єрі Пабло Ескобар відомий на весь світ як кокаїновий король. Але яким був бос колумбійської мафії насправді – без пафосу та міфізації? Що пов’язує Ескобара з Україною? І чому його імперія зрештою зазнала краху? В ексклюзивному інтерв’ю українському журналісту Роману Бочкалі розповів Роберто Ескобар – рідний брат наркобарона, скарбник Медельїнського картелю.

 Брат Ескобара дав інтерв'ю Роману Бочкалі Фото: скриншот

Роберто Ескобар першим із братів прославив їхнє прізвище на всю Колумбію. Він був професійним велосипедистом і регулярно перемагав у змаганнях. Він міг досягти яскравих успіхів у спорті. Але відсидів понад 14 років за ґратами та увійшов в історію як брат легендарного мафіозі.

Унікальну нагоду почути реальні спогади про Пабло Ескобара з перших вуст, без прикрас і фейків український журналіст Роман Бочкала отримав у рамках роботи над стрічкою «Країна Ескобара. Правдивий погляд на життя колумбійського барона».

Будинок родини Ескобарів оточений огорожею з колючим дротом, і несанкціоновано потрапити до нього – неможливо. Адже полювання на родичів Пабло Ескобара не припиняється. Сьогодні тут живе Роберто Ескобар — старший брат колумбійського гангстера — зі своєю дружиною. Цей немолодий уже чоловік свого часу керував фінансами усього Медельїнського картелю. А це – мільярди доларів.

Через цю діяльність Роберто Ескобар був ув’язнений на довгі роки.

Коли він перебував за ґратами, йому передали відправлення з вибухівкою. Роберто отримав опіки очей і після цього майже осліп – бачить лише силуети. У його домі є працівник, який допомагає з господарством та водночас проводить екскурсії будинком.

Усе майно Пабло Ескобара було заарештоване та націоналізоване. Колись найбагатша родина світу нині живе досить скромно. У маєтку є невеличка сувенірна крамниця, де можна придбати товари з зображенням легендарного наркобарона, а біля будинку стоять автівки та водні мотоцикли, якими їздив Ескобар. До речі, ці транспортні засоби можна побачити у стрічці про Джеймса Бонда.

«Цей червоний Шевроле – одне з улюблених авто Пабло. Він називав його "Фантом". У кабіні були встановлені три кнопки. При натисканні на кожну на дорогу з машини або виливалась олія, або випадали сталеві шипи, або ж випускалася димова завіса. Усе це – аби втекти від переслідувачів», – розповідає гід.

Поруч із цим авто – червоний Мерседес. Він має символічний номер: одиниця – дата народження Ескобара, і двійка – дата смерті.

Адже буквально за день до загибелі Пабло відзначив свій день народження.

Нині весь простір усередині будинку перетворили на музей, який приносить дохід. Роберто також веде перемовини з Голівудом: він має виступити консультантом сценаристів. Американські кінематографісти обіцяють відзняти фільм про життя наркобарона, базуючись лише на реальних історіях.

 У цій кімнаті Пабло Ескобар святкував останній день народження Фото: скриншот

Роберто Ескобар дозволив зробити лише декілька знімків у будинку. До речі, це – єдиний об’єкт нерухомості, який колумбійська влада не конфіскувала.

Причина цього – досить проста й прозаїчна: обійстя було записано на підставних осіб. Чи справді родина Ескобарів, за підрахунками Форбс, володіла статками у 6 млрд доларів? Роман Бочкала поцікавився безпосередньо у пана Роберто.

«Більше, насправді було більше. Я пам’ятаю, як до мене привозили 20 мільйонів доларів. Я мав ці гроші розкласти, запакувати й вигадати, куди ми це все сховаємо. Пабло був дуже спокійною людиною, дуже. Приймаючи рішення, він спершу завжди вислуховував усіх присутніх. І лише потім висловлював свою думку.

Але зазвичай напередодні важливих рішень ми з ним розмовляли наодинці та вирішували, що і як зробити. Як сховати гроші, як перевезти через кордон черговий вантаж. І на момент загальних зборів усе вже було вирішено. Але, попри це, Пабло завжди вислуховував своїх опонентів», – зазначає Ескобар.

Коли хтось із його оточення припускався помилки, але не смертельної, Пабло завжди з ним спокійно розмовляв і пропонував альтернативне розв'язання проблеми, згадує Роберто.

Коли Пабло Ескобар загинув, у його кишені знайшли 500 доларів.

Це була колекційна купюра. Бос колумбійської мафії ніколи її нікому не віддавав. Вона була його оберегом. Роберто Ескобар був поруч із братом у найскладніші періоди його життя. Він згадує, що попри гучні злочини, Пабло був доброю людиною.

 Купюра у 500 доларів була оберегом Ескобара Фото: скриншот

«Пабло подобалося допомагати бідним людям. Він оплачував багатьом колумбійцям навчання в університеті. Він будував у Медельїні будинки, дороги та школи. Пам’ятаю, коли в 1992 році в його тюрму "Ла Катедраль" приїхав міністр оборони Колумбії. При розмові з Пабло він сказав: "Якщо поставити Пабло перед судом людства, його слід відпустити на свободу. Тому що він не зробив нічого поганого звичайним людям"», – наголошує Роберто Ескобар.

Фатальною ж помилкою брата пан Роберто вважає його прихід у політику.

А ще дещо поєднує колумбійського наркобарона з Україною.

Роберто Ескобар пригадує: ще у 80-х роках брату подарували головний убір від українського футболіста: «Це був непрямий презент. Він передав його через свого знайомого», – повідав він, не називаючи прізвищ.

Другие новости

Компания депутатов из Тернополя нечестно победила на тендере и получила почти 1 млн грн, — прокуратура

Компания депутатов из Тернополя нечестно победила на тендере и получила почти 1 млн грн, — прокуратура

Предоставление телевизионных услуг в Тернополе превратилось в предмет судебного разбирательства после обвинения в сговоре компании, связанной с городским депутатом