ПоддержатьУкраїнська

Снєгирьов: Росія використовує ОРДЛО як сіру зону для тестування несертифікованої вакцини

Надежда Рогальская
Надежда Рогальская

Редактор, аналитик

Снєгирьов: Росія використовує ОРДЛО як сіру зону для тестування несертифікованої вакцини

Росія використовує окуповані райони Донеччини та Луганщини як сіру зону дослідів і випробування несертифікованої вакцини, вважає воєнний експерт, співголова ГІ «Права справа» Дмитро Снєгирьов.

 Дмитро Снєгирьов: Росія завезла на окуповану територію несертифіковану вакцину Фото: скриншот

В окупованих частинах Донеччини та Луганщини – критична ситуація з поширенням коронавірусу: дві третини лікарень вщерть заповнені ковідними пацієнтами. На цьому тлі країна-агресор використовує окуповані території як зону для тестування несертифікованої вакцини. Про це заявив воєнний експерт, співголова ГІ «Права справа» Дмитро Снєгирьов у коментарі для 4-го каналу.

«Про масштаби розповсюдження коронавірусної інфекції свідчать так звані офіційні цифри статистики самопроголошених міністерств охорони здоров’я. Якщо станом на 30 липня цього року в окупованих частинах Луганщини було зареєстровано трохи більше ніж 6 тисяч хворих, то станом на 25 жовтня їх уже 17,5 тисячі. Тобто можна сказати, що попри так званий гумконвой із Росії, який завіз несертифіковану вакцину Sputnik Light, темпи захворюваності перевищують усі граничні норми», – зазначив експерт.

За наявними даними, рівень смертності в окупованих частинах Сходу України наразі складає 12-14%.

Але, зауважує Снєгирьов, так звана офіційна статистика не відповідає дійсності.

«Окупаційною владою подаються викривлені цифри. Під летальними випадками від пневмонії насправді маскуються смерті хворих на COVID-19. Але мушу зауважити, що й українські ЗМІ не завжди подають правдиву інформацію щодо ситуації з коронавірусом на окупованих територіях», – наголосив співголова ГІ «Права справа».

Він також розповів, що 25 жовтня під стінами російської амбасади відбувся мітинг-перформанс, метою якого було привернення уваги до ситуації.

«Однак ті тези, які звучали й мали ілюструвати ситуацію в окупованих районах, не відповідали дійсності. Зокрема, заява про те, що жодного пункту вакцинації на окупованих територіях немає. Це не так, на окупованих територіях Донеччини їх 32, а в загарбаних частинах Луганщини – 19. Інше питання, що щеплення роблять сумнівною вакциною. Власне, збільшення рівня смертності в цих районах пов’язане якраз із наявністю, а не відсутністю російського несертифікованого препарату Sputnik Light», – підкреслив Снєгирьов.

 «Sputnik Light» не пройшов сертифікацію навіть у Росії Фото з відкритих джерел

Росія завезла на окуповані території несертифіковану вакцину

Нагадаємо, що сертифікація цієї вакцини, за даними російського МОЗ, завершиться лише наприкінці поточного року.

«Ідеться про те, що Росія використовує окуповані території України як сіру зону для власних дослідів і випробування несертифікованої вакцини на жителях», – вважає експерт.

Він додав, що так званий гуманітарний конвой на окуповані території пропускають безперешкодно. І на цій ситуації мала б зіграти українська влада.

«Україна мала б запропонувати постачання вакцини на окуповані території за допомогою гуманітарних структур Червоного Хреста та ОБСЄ. Понад те, українська сторона на міжнародному рівні має виступати з ініціативою створення пунктів щеплення на окупованих територіях у рамках гуманітарної програми Червоного Хреста. Це нормальна світова практика, яку має використовувати Україна. Й відповідно відігравати цю ситуацію на політичній арені на свою користь. Ми маємо продемонструвати: Україна не залишила своїх громадян напризволяще без медичної допомоги», – резюмував Снєгирьов.

Другие новости