ПоддержатьУкраїнська

У Кропивницькому лікарню оштрафують максимум на 500 грн за неналежну утилізацію шприців – експерт

StopCor
StopCor

StopCor

У Кропивницькому лікарню оштрафують максимум на 500 грн за неналежну утилізацію шприців – експерт

В Україні катастрофічна ситуація з утилізацією медичних відходів. Про це у коментарі УНН повідомила керівник юридичного відділу МБО "Екологія-Право-Людина", юрист Ольга Мелень-Забрамна.

Юрист зазначила, що порушення законодавства у сфері медичних відходів карається штрафом від 400 до 500 грн.

"На сьогодні ситуація із медичними відходами катастрофічна. Цьому передує кілька причин. Перша - дуже низькі штрафи за порушення законодавства щодо відходів. На лікарні, які належним чином не утилізують медичні відходи, накладається раз у три роки штраф у розмірі 400-500 грн. Ясна річ, що це не стимулює лікарні, аби вони шукали ті компанії, які будуть утилізувати відходи", – зазначила вона.

За словами О. Мелень-Забрамної, ринок України переповнений псевдоутилізаторами небезпечних відходів. Такі компанії не мають відповідного обладнання. Як наслідок – використані медичні шприци опиняються на смітниках.

"В Україні нерозвинений ринок, що надає послуги з утилізації небезпечних відходів. Не у кожній області є фірма, з якою б можна була укласти договір і яка б утилізувала медичні відходи безпечним для довкілля способом. Крім того, донедавна був зовсім не прозорий процес отримання ліцензій на поводження із небезпечними відходами, які видає Мінприроди. От зараз іде серйозний процес перевірки ліцензіатів на відповідність. Адже більшість із них не мають ні обладнання, ні технологій аби це робити. Вони просто зароблять кошти, а відходи опиняються просто неба", – сказала вона.

Юрист пояснила, що медичні відходи несуть серйозну загрозу для навколишнього середовища.

"Медичні відходи є небезпечними з точки зору можливого потенційного інфікування людей в результаті контакту із цими відходами. Вони можуть інфікувати навколишнє природне середовище, наприклад собак, які можуть із цими відходами мати контакт. Крім того, медичні препарати, які є або не придатними для використання або не використаними – вони можуть забруднювати водні ресурси", – пояснила вона.

Нагадаємо, у Кропивницькому четверту добу не можуть прибрати стихійне звалище використаних шприців.

Другие новости