ПоддержатьУкраїнська

У МОЗ пропонують перейти на нові вакцини задля економії держкоштів

StopCor
StopCor

StopCor

У МОЗ пропонують перейти на нові вакцини задля економії держкоштів

У МОЗ озвучили пропозицію використовувати комбіновані вакцини проти одразу 5 інфекцій. Це дозволить зекономити значні кошти, однак у Міністерстві назвали й інші плюси такої практики.

Новину передає "Преса України".

Міністерство охорони здоров'я України представило проект змін до календаря щеплень. Документ перебуває на стадії обговорення. Однак вже відомо, які зміни бажають ввести у МОЗ.

Так, пропонується перенести другу дозу щеплення проти гепатиту В з першого на другий місяць. В результаті можна буде використати комбіновану вакцину, а саме проти дифтерії, коклюшу, правця, гемофільної інфекції та гепатиту В.

Мета поки що запланованого нововведення – заощадити кошти. Комбінована вакцина дешевша, ніж та, яка призначена для боротьби з однією інфекцією. Тим не менше, у Міністерстві додають, що така практика допоможе підвищити рівень вакцинації.

До плюсів комбінованих вакцин у МОЗ відносять зменшення черг у лікарнях, а також стресу для організму дитини. У проекті змін до календаря щеплень також пропонується скористатись рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров'я – скасувати повторне щеплення проти туберкульозу в 7 років.

Головний лікар мережі дитячих клінік Олексій Риков розповів, що лікарі також виступають за комбіновані вакцини, які не мають вплинути на якість щеплення. Навіть більше, такі вакцини, за його словами, безпечніші.

"По-перше, зменшується ризик небажаних явищ, пов'язаних з додатковими компонентами вакцини, зменшується кількість відвідувань лікаря, і, врешті-решт – зменшується кількість уколів дитині. Ефективність комбінованих вакцин не відрізняється від моновакцин, тому їх багато років використовують у всьому світі", – пояснив він.

Тим часом головний лікар мережі дитячих клінік Олексій Риков зауважив, що в календар щеплення було б доцільно додати вакцини проти ротавірусної, пневмококової, менінгококової інфекцій, вітряної віспи, а ревакцинацію від кашлюка проводити у віці 6 років та для дорослих.

Другие новости