ПоддержатьУкраїнська

Українські лікарі б'ють на сполох через ймовірну епідемію кору

StopCor
StopCor

StopCor

Українські лікарі б'ють на сполох через ймовірну епідемію кору

Україну може накрити епідемія кору. На разі, спалах захворювання фіксують тільки в Одеській та Івано-Франківській областях. Проте медики попереджають: для розповсюдження в інші регіони вірусу знадобиться 2-3 тижні. Радять вже приступати до вакцинації, адже під час останньої епідемії у 2012 році від кору померли три людини.

Новину повідомляє "Преса України".

Спалах кору нині в Івано-Франківській області. Там щодня фіксують до п'яти звернень із підозрою на кір. Медики кажуть про 140 людей, які вже захворіли. Для порівняння, торік у регіоні перехворіло лише восьмеро.

Лікар-імунолог обласної дитячої лікарні Галина Бенько каже: "Батьки йдуть до сімейних лікарів, педіатрів, тому що дитина має високу температуру і починає кашляти. І тут, відповідно, починається аналіз крові, при необхідності рентген-знімок. А на четверту добу починається висипання. Діагноз – на лице. Тоді зрозуміло стає, що це кір".

Небувалими темпами хворіють на кір і в Одесі. Серед пацієнтів як діти, так і дорослі.

Анна Луньова, головний педіатр Одеси, каже: "Підтверджених діагнозів 109. 70% це діти. Приїдуть туристи. Ще нам кору привезуть".

Першу дитину з підозрою на кір уже шпиталізували до інфекційного відділення столичної лікарні. Два-три тижні може бути достатньо для спалаху хвороби й в інших містах. Вірус кору поширюється швидше, ніж грип під час епідемії. Кашель, нежить, висока температура до 40 градусів – типові ознаки. Пізніше з'являється висип. Спочатку на обличчі, потім на тулубі й ногах.

Головний позаштатний інфекціоніст Києва Віталій Євтушенко пояснює: "Це найбільш тяжка інфекція. І летальність вона дає. Багато хворих помирає від цієї інфекції".

Запалення мозку, легень та сліпота – це не єдині наслідки цієї хвороби. Єдиний захист від кору – своєчасне щеплення. Нині в Україні більш як півмільйона доз вакцини. Медики зауважують, що переносити щеплення на кір пацієнти можуть по-різному – це індивідуально. Влітку МОЗ розраховує закупити ще стільки ж.

Спалахи кору реєструють кожні 5 років. Медики пов'язують це із низьким рівнем вакцинації. Приміром, за останнє десятиріччя від кору в Україні щепили не більше 13% дітей на рік.

Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров'я, розповідає: "По Одесі ми маємо повний аналіз. Фахівці нам підтвердили – 61 людина не має жодного щеплення. А у 16% данні про щеплення. Тобто вони не можуть сказати чи отримали вони щеплення, чи ні. Ми є загрозою не лише для себе. Ми є загрозою для всієї Європи. Тому що, починаючи від Камчатки до Європи 50% невакцинованих дітей живуть в Україні. Ми стали вже світовою проблемою.

Роблять щеплення в рік та шість років. Загалом двічі. Але цього, кажуть лікарі, достатньо на все життя. Тим, хто жодного разу не вакцинований, радять піти та зробити щеплення якомога швидше.

Нагадаємо, щороку в Україні від діагнозів, які піддаються лікуванню, помирає 136 тисяч людей. Такі невтішні дані озвучила в.о. глави Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун.

Другие новости