ПоддержатьУкраїнська

Закон про донорство в Україні: за що каратимуть і кому дадуть пільги

StopCor
StopCor

StopCor

Закон про донорство в Україні: за що каратимуть і кому дадуть пільги

Новий законопроект про донорство не обмежується умовами згоди і відмови. Також в ньому вказані умови отримання пільг для донорів за життя і покарання за порушення закону.

Люди, які за життя надали свої анатомічні матеріали одному з родичів, мають право на підтримку держави, повідомляє "Діалог. UA".

Йдеться про безкоштовне медобстеження, медичну допомогу в разі хвороб або погіршення здоров'я, обумовлених донорством. Після операції по вилученню не життєво важливого органу у людини їй надається 3 дні оплачуваної відпустки і відшкодовуються збитки з урахуванням додаткових витрат на лікування, посилене харчування тощо.

Також існують виплати в разі інвалідності та втрати годувальника родичами. Верховною Радою було введено ряд заборон, пов'язаних з донорством:

- не можна пересаджувати людині органи тварин, проте можна використовувати медвироби, виготовлені з анатомічних матеріалів тварин;

- заборонена торгівля анатомічними матеріалами людини, однак держава може віддячити тим, хто став донором за життя;

- не можна рекламувати людські органи.

За вилучення у людини шляхом примушування або обману її анатомічних матеріалів для трансплантації, торгівлю органами та інші, передбачені законом правопорушення, винний може позбутися волі на строк від 5 до 8 років.

Другие новости