ПоддержатьУкраїнська

Зима в Україні стане коротшою на цілий місяць: песимістичний прогноз

StopCor
StopCor

StopCor

Зима в Україні стане коротшою на цілий місяць: песимістичний прогноз

Через глобальне потепління середня температура в Україні також підростає. Це неминуче призводить не тільки до підвищення зимових температур, але і до скорочення кількості холодних днів у році. 

В Україні, як і скрізь на земній кулі, стрімко підвищуються температурні показники. При цьому кліматичні зрушення вже помітні навіть на житті одного покоління. Якщо процес глобального потепління не припиниться, то вже через сто років тривалість зими в Україні може скоротитися на цілий місяць, повідомляє "Укрінформ".

Зими в Україні стають дедалі м'якшими й коротшими, зауважує заввідділом прикладної метеорології та кліматології Українського науково-дослідного гідрометеоінституту Віра Балабух. Підвищення температури в Україні на 0,1 градуса призводить до скорочення періоду холодних днів на один день.

Якщо навіть все піде за оптимістичним сценарієм, то до кінця століття середньорічна температура в Україні виросте на 3,2 градуса, що призведе до збільшення тривалості теплого періоду на 32 дні, тобто на цілий місяць. При цьому зими стануть не тільки коротшими, але і м'якшими.

Однак можливий і менш оптимістичний сценарій, за яким температура на планеті буде рости ще стрімкіше і до кінця сторіччя може підвищитися на 8 градусів. Тоді й тривалість теплого періоду виросте на 80 діб.

Попри гадану привабливість такого сценарію, він може обернутися для України, так і для всієї планети, гігантськими природними катаклізмами: жорстокими посухами, повенями, ураганами й масовим вимиранням цілих видів тварин і рослин.

Другие новости