ПоддержатьУкраїнська

Агрорейдери на Черкащині зібрали чужий урожай – поліцію підозрюють у сприянні крадіям

Надежда Рогальская
Надежда Рогальская

Редактор, аналитик

Агрорейдери на Черкащині зібрали чужий урожай – поліцію підозрюють у сприянні крадіям

На Черкащині активізувались агрорейдери: з поля поблизу Золотоноші вкрали врожай на десятки мільйонів гривень. Аби легалізувати свої дії, зловмисники, ймовірно, підробили документи. Постраждалі фермери звернулися до правоохоронців, але копи чомусь стали на бік рейдерів. Чи справді місцева поліція «кришує» крадіїв? Тепер у цьому мають розібратись у ДБР, розповідає журналістка Наталія Дігтяр.

Агрорейдери орудують на Черкащині. На полі в селі Великий Хутір Золотоніського району працює техніка СТОВ «Красногірське». Машини збирають соняшник, який за документами належить ТОВ «Політехніка». При цьому, як повідомили правозахисники ВГО «Стоп корупції», поліція не перешкоджає крадіям.

Журналісти «СтопКору» з’ясували, що єдиний офіційний папір, який засвідчує право власності на врожай 2021 року згідно з договором суборенди спірних земель – аграрна розписка. Цей документ вступив у дію з моменту підписання, тобто від 18 червня 2021 року – на користь ТОВ «Політехніка».

Агрорейдери на Черкащині підробили документи?

Проте орендар земельної ділянки стверджує, що розписка – недійсна. Понад те, договір суборенди розірвали, імовірно, завдяки підробленим документам.

 Агрорейдери підробили документи? Фото: скриншот

На місце подій постраждалі фермери викликали поліцію, однак там відреагували досить дивно. Озброєні спецпризначенці КОРД зі зброєю начебто взяли під охорону збір врожаю, відтіснивши законних власників із поля. Проте сільгосптехніці рейдерів дозволили продовжити збір урожаю. Нині зібрано практично весь соняшник на суму близько 8 млн грн.

Правоохоронців підозрюють у перевищенні службових повноважень.

Зокрема, йдеться про дії слідчого Ростислава Ковтуна.

«Ми звернулися до ДБР. На розгляд до Бюро надали досить багато матеріалів і доказів, із флеш-накопичувачем, де викладено всі порушення», – повідомив адвокат ПП «Росток» Станіслав Савченко.

Натомість сам Ковтун звинувачення відкидає.

«У рамках кримінального провадження встановлені всі необхідні обставини. Заява, що була подана сьогодні, буде розглянута, а рішення прийняте впродовж 24 годин. Наразі всі події зафіксовані. Ми не допомагаємо у вчиненні кримінального правопорушення», – заявив він.

 Слідчий Ковтун дав рейдерам красти врожай Фото: СтопКор

Наразі матеріали справи вивчають детективи ДБР. Ми продовжимо стежити за ситуацією та обов’язково розповімо про подальший перебіг подій у наступних матеріалах. Більше інформації — на нашому каналі.

Другие новости

Компания депутатов из Тернополя нечестно победила на тендере и получила почти 1 млн грн, — прокуратура

Компания депутатов из Тернополя нечестно победила на тендере и получила почти 1 млн грн, — прокуратура

Предоставление телевизионных услуг в Тернополе превратилось в предмет судебного разбирательства после обвинения в сговоре компании, связанной с городским депутатом