ПоддержатьУкраїнська

Борги Лесі Софієнко: ДВС не стягнула 30 млн зі злісної неплатниці податків?

Надежда Рогальская
Надежда Рогальская

Редактор, аналитик

Борги Лесі Софієнко: ДВС не стягнула 30 млн зі злісної неплатниці податків?

Непорозуміння чи халатність? Як стало відомо журналістам, податкова та виконавча служби були попереджені про надходження траншу в мільйон доларів для компанії боржниці Лесі Софієнко. Але не вчинили жодних дій для стягнення коштів до бюджету. Як таку бездіяльність пояснюють чиновники — у репортажі «СтопКору» зі Львівщини.

Як зазначає керівник адвокатського об'єднання «Апріорі» Вадим Карпенко, якщо йдеться про велику суму грошей (а у випадку з Софієнко транш склав 30 млн грн), дії фіскалів мають бути адекватними. А на кошти потрібно накладати арешт.

«Якщо адекватні дії державних органів при надходженні такої суми грошей не були здійснені, не був проведений фінмоніторинг у тому розумінні, як він мав проводитися, якщо слідчий, прокурор, виконавець не вчинили дії, щоб усі гроші потрапили в бюджет, то тут виникає питання, наскільки добре вони виконували свої обов'язки. Може навіть виникати питання щодо порушення кримінальної справи проти таких осіб за ту ж службову недбалість», — коментує адвокат.

Частину боргів Софієнко мали стягнути?

Вадим Коваль у минулому працівник виконавчої служби, а нині — співзасновник тернопільського осередку ВГО «Стоп корупції» наголошує:  бездіяльність ДВС — це ключова ланка в недолугих діях чиновників.

«Виконавець, коли всі ці документи отримав, із поданням своїм звертається до суду. А суд уже встановив би: чи прийдуть ці кошти, чи не прийдуть. Накласти арешт, не накласти арешт... Тобто якби звернувся, для забезпечення суд міг накласти арешт, а міг і відмовити, звичайно. Але тоді б ми не мали питань до державного виконавця. І так само до виконавчої служби», — пояснює він.

 Акція під Мін'юстом через Софієнко Фото: СтопКор

Така бездіяльність чиновників обурила громадськість.

Представники 30 осередків «Стоп корупції» з усієї України зібрались у місті Лева. Адже саме ДФС Львівської області нарахувала борг. І все з однією метою: встановити, чому попри законну можливість борг не стягнуто.

Зі слів Богдана Антощука, заступника начальника відділу примусового виконання рішень Західного міжрегіонального управління Мін'юсту, гроші начебто не чіпали через брак розуміння, чи справді ця фірма афілійована з пані Лесею.

Однак, як з’ясував «СтопКор», у розпорядженні ДВС було рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 27.03.2019 року, де чітко зазначено: кінцевим бенефіціаром «Цинстен Інвестментс Лімітед» є саме Леся Софієнко.

Другие новости