ПоддержатьУкраїнська

45 мільйонів боргу: активісти провели круглий стіл із виконавчою службою у Львові

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

45 мільйонів боргу: активісти провели круглий стіл із виконавчою службою у Львові

Витребувати борги Лесі Софієнко до бюджету – основна тема дискусії за круглим столом у Львові за участі керівництва відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Львівській області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції  та активістів «Стоп корупції». Домовилися: «СтопКор» виступатиме як модератор між ДВС і ДПС у справі стягнення мільйонного податкового боргу на користь держави.

 Активісти та журналісти завітали до виконавчої служби у Львові Фото: СтопКор

45 мільйонів заборгувала державі злісна неплатниця податків Леся Софієнко. Попри рішення суду, виконавча служба кілька років не може стягнути борг до бюджету. Навіть коли була нагода це зробити, державна виконавиця Олена Тарабан не скористалася можливістю стягнути мільйони Софієнко до бюджету. На її бездіяльність не на користь держави активісти поскаржилися керівництву ДВС Західного теруправління Мін'юсту.

22 грудня активісти та журналісти «Стоп корупції» з Києва, Львова і Тернополя навідалися до виконавчої та податкової служби Львівщини. Тиждень тому під час загальноукраїнського з’їзду «Стоп корупції» про це домовилися з керівником теруправління, повідомили учасники зустрічі зі Львова.

«Оскільки "СтопКор" не є учасниками провадження, домовилися, що активісти будуть виступати модераторами між ДВС і ДПС», — повідомив правозахисник Роман Литвин.

У виконавчій службі повідомили, що у межах заходів зі стягнення майна Софієнко направили запити у всі області України: жодного майна Софієнко в межах України не виявлено.

 У ДВС Західного регіону повідомили, що зробили для стягнення боргів Софієнко Фото: СтопКор

Утім, державним виконавцям було повідомлено про майно Софієнко за межами України, обурюються активісти.

«Ми бачимо, що вона надалі за допомогою кіпрських компаній проводить свою діяльність. У вересні 2021 року нам стало відомо про транзакцію з Лондона. Її кіпрська компанія мала отримати майже мільйон євро через компанію її адвоката, ексзаступника Насірова Лікарчука. Ці кошти зайшли в Україну. Ми знаємо, що про це повідомили державного виконавця. Ці кошти можна було арештувати та перевести на рахунки держави.

Але бездіяльність державного виконавця Західного управління Міністерства юстиції призвела до того, що кошти Софієнко повернулися. Ми виявили факти, які підтверджують наявність активів за межами території України та які, відповідно до міжнародних актів, можна стягнути в рахунок боргу. Але цей державний виконавець не діє. Чому так? Можливо, до нього зайшов адвокат Софієнко та заніс хабар? Тому ми хочемо поспілкуватися з її керівником та почути аргументи. Якщо таких не буде — ми вимагатимемо звільнення цих осіб», – наголосив правозахисник.

Активістів обурила бездіяльність виконавців після того, як їм повідомили про надходження коштів для фірми, кінцевим бенефіціаром якої є Леся Софієнко.

«Що ми ще можемо зробити? Сьогодні ще щось може зробити тільки головне управління ДФС у місті Києві. Бо вони мають доступ і співпрацю з іншими країнами для витребування майна. Цей момент  обговорили з начальником податкової, дійшли до того, що вони направлять інформацію на Київ, бо обласне управління ДФС не має таких повноважень, це має тільки Київ… Якщо це закордонні кошти, виконавча має дочекатися рішення суду», — повідомили у виконавчій службі.

Порядок такий: податкова Львівщини звертається до центрального офісу. Якщо встановлюють наявність іноземних активів боржниці за кордоном, ДПС України звертається до суду, суд накладає арешт. І це рішення передають до виконання виконавчій службі.

 Львівські, тернопільські та столичні активісти за круглим столом у ДВС Західного регіону Фото: СтопКор

«На запитання, чому Софієнко не оголошують у розшук, нам відповіли, що немає підстав. Адже робили запит до прикордонної служби й отримали відповідь про те, що з моменту відкриття виконавчого провадження Софієнко не виїжджала за межі України та не поверталася з-за кордону», — повідомив активіст Роман Литвин.

Зазначимо, як раніше з’ясували журналісти, впродовж усього розслідування Софієнко була в розшуку, про що є інформація на сайті МВС.

Крім того, стопкорівці завітали до Львівського обласного управління Державної податкової служби. Там їм повідомили, що після візиту активістів минулого тижня в ДПС призначили юриста Володимира Білика контролювати виконавче провадження у справі Софієнко. Як повідомили активісти, наразі його на місці не було.

Нагадаємо:

  • 15 грудня у Львові відбувся масштабний всеукраїнський з’їзд «Стоп корупції». Активісти із різних куточків України влаштували мітинг з вимогою стягнути нарешті до бюджету податковий борг поплічниці режиму Януковича Лесі Софієнко.
  • Також зазначимо, нещодавно відбулись мітинги під ДПС і Департаментом виконавчої служби Міністерства юстиції у Києві через бездіяльність регіональної виконавчої служби у стягненні боргів Лесі Софієнко.

Другие новости