ПоддержатьУкраїнська

Леся на 45 млн: у Києві вимагають контролювати стягнення боргів Софієнко (фото)

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

Леся на 45 млн: у Києві вимагають контролювати стягнення боргів Софієнко (фото)

Купюру номіналом  45 000 000 грн із портретом податкової боржниці Лесі Софієнко принесли до ДПС. 14 грудня поруч із Головним Управлінням Державної податкової служби України відбувся мітинг. Активісти ВГО «Стоп корупції» вимагали встановити контроль за стягненням до бюджету 45-мільйонного боргу злісної неплатниці Лесі Софієнко. Жінка перебуває у розшуку за борги, утім намагається скористатися рахунками своєї фірми.

 У Києві вимагали встановити контроль за стягненням боргу Лесі Софієнко Фото: СтопКор

Поруч із Державною податковою службою актор із портретом Лесі Софієнко на обличчі тримав витяг із бази даних МВС про її розшук. Поряд встановили велетенську купюру номіналом у 45 000 000 грн із зображенням Лесі Софієнко замість Лесі Українки. Так активісти вирішили привернути увагу податкової служби до необхідності взяти під контроль повернення до бюджету мільйонних боргів поплічниці режиму Януковича, яка перебуває у розшуку.

 Леся Софієнко — у розшуку за податкові борги Фото: СтопКор

Про це повідомили активісти ВГО «Стоп корупції» з місця події.

«Шановний Михайле Івановичу! Знаємо з біографії, що ви були заступником міністра економічного розвитку. Хочемо запитати: про який економічний розвиток може йтися, коли такі злочинці не покарані навіть після того, як завдають збитки державі більше ніж на 45 млн грн? Є можливість виправити цю ситуацію та закрити цю дірку в бюджеті. Чому Державна податкова служба України лишається осторонь? Чи не тому, що адвокат Лесі Софієнко Лікарчук – ексзаступник Насірова? Чи не вхожий він до вашого кабінету? Ті кошти, які мали б зайти на його рахунки – чи не призначені вони для того, щоб відбілити репутацію цієї корупціонерки, злісної неплатниці податків Лесі Софієнко?» — зазначили учасники акції.

 Акція поруч із ДПС через борги Софієнко Фото: СтопКор

До активістів вийшла керівниця відділу зв’язків з громадськістю та ЗМІ ДПС України Лариса Донцова. Активісти повідомили, що хотіли б потрапити на прийом до в.о. керівника податкової служби Тітарчука.

Також вони передали колективне звернення з вимогою проконтролювати, як виконавча служба стягує борги до скарбнички держави.

 До активістів вийшла керівниця відділу зв'язків із громадськістю та ЗМІ ДПС України Фото: СтопКор

Активісти кілька років домагалися стягнення до бюджету податкового боргу злісної неплатниці податків Лесі Софієнко. Вона роками приховувала корупційні доходи в офшорах і не сплачувала податків до бюджету. За підрахунками податкової служби, Леся Софієнко заборгувала державі понад 45 млн грн!

Зрештою податківці в судах домоглися стягнення мільйонного податкового боргу. Утім Софієнко втекла за кордон.

Справою Софієнко займається відділ примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового  виконання рішень у Львівські області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України. Він веде виконавче провадження № 64951449 про стягнення з Софієнко податкового боргу.

 Портрет Софієнко розмістили на купюрі в 45 млн грн Фото: СтопКор

Та активісти дізналися: боржниця намагається тишком заводити чималі суми в Україну через підставні фірми, та її ніхто не зупиняє.

У вересні відповідального державного виконавця ДВС Західного регіону Тарабан повідомили про те,  що на рахунок ТОВ «Авеллум партнерс» в АТ «Альфа-Банк» надійде платіж від Лондонського міжнародного арбітражного суду у 950 тис. євро. Цей платіж ТОВ «Авеллум партнерс» мав отримати від імені компанії «Цинстен Інвестментс Лімітед», бенефіціарним власником якої є Софієнко Леся Степанівна. Отже, кошти призначені саме компанії Лесі Софієнко, з якої вона ймовірно отримує дивіденди. За передбаченою законом процедурою, виконавча служба в інтересах держбюджету могла ініціювати накладення арешту на рахунки та вилучити суму боргу до бюджету, покривши податковий борг Софієнко перед державою. Утім, за інсайдерською інформацією, цього не сталося.

Виконавча служба не відреагувала, і бюджет втратив майже 50 млн гривень.

 Лесю Софієнко зобразили на купюрі у 45 млн грн Фото: СтопКор

Активісти наголошують, що виконавча служба не виконує обов’язки зі стягнення боргу на користь держави та нівелює перемоги ДПС у справі Лесі Софієнко. На їхню думку, це може вказувати на корумпованість виконавчої служби. А отже вони вимагають від податкової встановити особливий контроль за виконанням рішення суду Західним управлінням виконавчої служби МЮ щодо стягнення податкового боргу Софієнко.

Нагадаємо:

  • Як раніше повідомляв «СтопКор», офіційно безробітна Леся Софієнко вела красивий спосіб життя – з відпочинком у luxury готелях Європи, приватними косметологами і закордонним шопінгом на сотні тисяч гривень. При цьому в декларації Софієнко за 2014 рік прибуток за рік становить 38 тисячі гривень, податки – 6 тисяч гривень, а у жодних реєстрах вона не фігурує як власниця майна.
  • Співробітники головного управління ДФС у Львівській області провели документальну позапланову невиїзну перевірку щодо своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати податків і зборів, дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства Лесею Софієнко за період з 1 січня 2010 року по 31 грудня 2017 року. Як з’ясували фіскали, жінка роками розкошувала, утім не подавала декларації про майновий стан і доходи за 2012-2016 роки та перекручувала дані у податковій декларації за 2014 рік.
  • Після кількох років судових спорів податкова служба домоглась визнання боргів Софієнко перед державою. 26 січня 2021 року Шостий апеляційний адміністративний суд відмовив Софієнко в оскарженні претензій і підтвердив законність стягнення боргу.
  • Історія злету «кримінальної Попелюшки» лягла в основу фільму «В законі: легенди кримінального Львова».

Другие новости