ПоддержатьУкраїнська

Держрибагентство України годує гнилою рибою безхатьків, людей похилого віку та інвалідів

Владимир Мухин
Владимир Мухин

Начальник Управления Государственного агентства рыбного хозяйства в городе Киеве и Киевской области

Держрибагентство України годує гнилою рибою безхатьків, людей похилого віку та інвалідів

"Ми унікальна нація. У нас хліборобів морили голодом. Режисери ставили спектаклі у концтаборах. Поетів закопували у вічну мерзлоту. У кого ще є атомний саркофаг? А у нас є", – Ліна Костенко.

Ми, українці, живемо в цікавий час геологічної епохи Антропоцену – час, коли людина здійснює глобальний вплив на планету: стрімко підвищується вміст вуглекислого газу, забруднюються мінеральними добривами ґрунти та фосфатами води, вирубуються ліси, знищуються тварини, відбувається масове вимирання. Людина запрограмована на самознищення. І дуже прикро те, що цього не розуміє чи не хоче розуміти більшість чиновників та бюрократів. Яскравим прикладом тому є Держрибагентство на чолі з одіозним головою паном Ярославом Бєловим.

 Гнила рибаФото: ''Держрибагентство України''

Нагадаю про те, що відповідно до ст. 5 Закону України "Про рибне господарство…" основне завдання державної політики у галузі рибного господарства – забезпечення продовольчої безпеки, що є головною складовою національної та економічної безпеки держави.

Також нагадаю текст присяги державного службовця: "Усвідомлюючи свою високу відповідальність, урочисто присягаю, що буду вірно служити українському народові, дотримуватися Конституції та законів України, втілювати їх у життя, поважати та охороняти права, свободи й законні інтереси людини та громадянина, честь держави, з гідністю нести високе звання державного службовця та сумлінно виконувати свої обов'язки".

Але події останнього часу свідчать про зовсім про інше…

Я не буду акцентувати увагу на таких моментах як блокування та дестабілізація роботи Київського рибоохоронного патруля, який я очолюю, з боку керівництва Держрибагентства; ігнорування всіх ініціатив та пропозицій щодо внесення змін у законодавство України та приведення його до потреб сьогодення і сучасного європейського рівня; на завуальованих проханнях лобіювати інтереси представників так званої "рибної мафії"; на спланованому та упередженому відстороненні людей від службових обов'язків без доведення вини або ж спростовання в суді. У цей час ситуація на водоймах різко погіршилася і потенційні порушники, в народі "браконьєри", від радості плескають в долоні... Така собі "ведмежа послуга" пана Бєлова рибалкам Київщини.

Спробую зупинитися лише на одній конкретній події, яка ставить під сумнів взагалі доцільність існування Держрибагентства в такому вигляді, в якому воно існує останні роки, та доцільність перебування на посадах його керівництва, у якого власні амбіції та особисті меркантильні інтереси превалюють над державною позицією. Зауважу, що за останні три роки не ухвалено жодного закону чи таких необхідних змін у недолуге застаріле законодавство у сфері охорони водних біоресурсів та регулювання рибальства! Питання: кому і навіщо потрібне таке імпотентне агентство!?

Але наразі трохи про інше…Спостерігаючи останнім часом за надзвичайно стрімким погіршенням екологічного стану водойм Київщини безпосередньо з води, а не з високих кабінетів, зокрема через забруднення, масове заростання водяним горіхом , майже неконтрольованим промисловим та аматорським виловом риби, я ініціював низку заходів, спрямованих на вивчення нагальних проблем та пошук шляхів їх вирішення.

 Водяний горіхФото: Володимир Мухін

Зокрема, спільно з науковцями було ініційовано дослідження проблеми водяного горіха, запропоновано зменшити промислове навантаження на внутрішні водойми Київщини і найголовніше – піднято питання доцільності та необхідності окремого Закону України, який би врегулював права та інтереси рибалок-любителів і спортсменів.

Адже саме розвиток рекреаційного рибальства в Україні, який має значні переваги відносно промислового вилову риби як за кількісними, так і за якісними показниками, може стати надпотужним соціально-економічним фактором, забезпечити створення додаткових робочих місць, привабливого інвестиційного клімату, покращити інфраструктуру для відпочинку громадян України та іноземців.

Саме з цього часу з боку керівництва Держрибагентства почалося відкрите та зухвале спотворення фактів, навмисне введення в оману громадськості та дискредитація мене як керівника територіального Управління Київщини.

 Накладна ''по благодійності''
 Акт виявлення та вилучення майна

Зокрема, керівництво Держрибагентства з метою тиску і штучного створення фактів бездіяльності та неналежного виконання обов'язків керівниками територіальних обласних управлінь, які не згодні з недержавною позицією керівництва агентства, використовує оперативне управління "Рибоохоронний патруль", яке підпорядковується безпосередньо голові.

Так, 12 вересня поточного року на офіційному сайті та сторінці у Facebook Держрибагентство з гордістю звітує про вилучення оперативним управлінням на Київському водосховищі в гирлі річки Тетерів 65 сіток, довжиною понад 4,5 км, в яких знаходилося 94 кг риби. Мною та свідомою громадськістю одразу було помічено певні розбіжності між заявленими фактами та викладеними фото, зокрема у звіті була відсутня цінна промислова риба судак, натомість на фото судак був присутній. Одразу ж прессекретар та помічниця голови зазначили: "Фото для ознайомлення. Гнилу рибу раніше не розписували, фото гнилої риби також не дуже приємні для перегляду…, гнилу рибу здають на утилізацію. Не шукайте всюди зради!"

А далі найцікавіше! Дійсно, ручним оперативним управлінням пана Бєлова 11.09.2019 відповідно до Акту №000088 на Київському водосховищі в гирлі річки Тетерів було зафіксовано та вилучено безгосподарне майно, а саме зазначені вище сітки та 94 кг риби, з якої 12 кг було гнилої та з характерним неприємним запахом!

 Звіт про рогляд адвокатського звернення

Через 12 днів, а саме 23.09.2019, в порушення усіх вимог законодавства Держрибагентство передає 12 кг гнилої (!) риби до підпорядкованого територіального управління Миколаївської області й цього ж дня ця сама гнила риба, відповідно до накладної, передається УВАГА! як благодійний внесок до ЦЕНТРУ РЕІНТЕГРАЦІЇ БЕЗДОМНИХ ГРОМАДЯН у м. Миколаєві, діяльність якого спрямована на відновлення втрачених прав і повернення до самостійного, повноцінного життя бездомних громадян і осіб, що звільнилися з місць позбавлення волі, та дає можливість реалізувати їхні права, які гарантовані Конституцією України, а також запобігання поширенню інфекційних захворювань. І без жодних сертифікатів якості та лабораторних досліджень.

 Гнила риба, якою нагодували бездомнихФото: ''Держрибагентство України''

Ви тільки уявіть, голова Держрибагентства, який повинен забезпечити продовольчу безпеку для громадян України, всупереч Конституції України, присязі державного службовця та чинному законодавству, за допомогою своїх підлеглих утилізує гнилу рибу безхатькам, іншим соціально незахищеним верствам населення і що найстрашніше, ймовірно дітям в спеціалізованих навчальних закладах та будинках-інтернатах.

Ці факти потрібно розглядати не тільки через призму кримінального правопорушення, але й через призму зневаги та аморального ставлення до людей. Гарний господар навіть собак не буде годувати гнилою рибою. Фашисти у воєнні роки здійснювали геноцид, спалюючи людей у газових камерах, а в наш час Держрибагентство на чолі з аморфним паном Бєловим труїть українців та підвищує статистику захворюваності на ботулізм та інші небезпечні та смертельні хвороби.

У мене виникають питання: навіщо гнилу рибу з Київської області перевозити у м.Миколаїв, а це понад 500 км? Скільки на це витрачено державних коштів та коштів платників податків!? Де, у кого і за яких умов майже два тижні зберігалася гнила риба!? Чим керувалися можновладці? Яким здоровим чи хворим глуздом, передаючи гнилу рибу до Центру реінтеграції бездомних громадян? Скільки гнилої риби протягом каденції пана Бєлова його безпосередніми підлеглими було передано до Центрів реінтеграції бездомних громадян, шкіл-інтернатів та дитячих будинків по Україні? І найголовніше: скільки українців отруїлося чи не дай Боже померло від злочинних дій посадовців Держрибагентства?

Вважаю, що пан Бєлов зі своєю свитою повинен зазнати кримінальної, дисциплінарної та матеріальної відповідальності, відшкодувавши потерпілим шкоду, завдану їхньому здоров’ю, а також піти з посади та публічно вибачитися за своїх підлеглих, за зневагу до людських цінностей перед українським народом!

Наведені мною факти та надані копії документів можна вважати офіційним повідомленням про вчинення головою та іншими службовими особами Держрибагентства кримінальних правопорушень; порушення Присяги державного службовця; порушення Закону України "Про державну службу" і найголовніше – зухвале порушення Конституції України, яка визначає Людину, її життя і здоров'я, честь і гідність найвищою соціальною цінністю!

Правду кажуть, що риба гниє з голови.

Я усвідомлюю, що одразу після висвітлення цих фактів щодо мене в десятки разів посилиться тиск і дискредитація з боку голови Держрибагентства та його покровителів, попри це я звертаюся до уряду, профільного міністерства та комітетів ВРУ, правоохоронних органів, свідомої громадськості та незаангажованих журналістів, закликаю провести повну, всебічну та об'єктивну перевірку, а також взяти ситуацію на контроль.

Другие новости