ПоддержатьУкраїнська

До мільярдної кредитної афери причетні чинні керівники пенітенціарної служби – журналісти

StopCor
StopCor

StopCor

До мільярдної кредитної афери причетні чинні керівники пенітенціарної служби – журналісти

Масштабна онлайн-афера з перекредитування: за словами юриста Богдана Хаустова, на сьогодні рахунок вже перевалив за мільйон постраждалих. Майже кожна компанія зі списку ГПУ має податковий борг. Чи можна знайти й притягнути до відповідальності авторів цієї шедевральної шахрайської схеми? Розшукати сліди великих комбінаторів спробувала Ася Шевченко.

https://www.youtube.com/watch?v=D-nAjuTirKA

Але марно. Адже за вказаними на платформі YouControl адресами таких фірм просто не існує. А за зазначеним номером телефону про «Майвон компані» навіть не чули.

Як стверджує правозахисник Богдан Хаустов, який вже кілька років розслідує діяльність кіберзлочинців, шахраї не отримують ані повісток, ані листів з вимогами. І, звичайно, якщо прийти за юридичною адресою, то там нікого не буде. Тож зв’язатись з аферистами майже неможливо.

«Через сайт, через гарячу лінію або ловити той телефон, який вони змінюють. Їм нереально дзвонити. Ні, можна, звичайно ж, знайти директора підставного. Припустимо, я знав людей, які навіть не знали, що на них щось оформлено», – розповідає юрист.

 За вказаною адресою про фірму навіть не чули

Цікаво, що кримінальне провадження за фактом шахрайства було відкрите в жовтні 2017 року, а вже в листопаді чинний державний посадовець Василь Коробко йде зі складу учасників «Майвон компані». Фірму очолює Дмитренко Сергій Петрович, який володіє ще двома підприємствами зі списку шахраїв.

А тепер приготуйтеся до шоку. Бо повний тезка Дмитренка Сергія Петровича обіймає одну з керівних посад в державній пенітенціарній службі, яка підпорядковується… державній кримінально-виконавчій службі, якою з кінця минулого року керує інший учасник схеми – Василь Коробко.

«І ось дуже часто так відбувається у відділах поліції, коли людина приходить і з неї починаю просто сміятися: «А подумай, що про тебе люди скажуть, що ти злив там кількасот тисяч комусь на картку? Ну ти ж дурень. Ось йди й живи з цим». І тут не те щоб дах... Хоча я впевнений, що ця компанія когось дуже добре годує. Те, що у них є підв'язки на хорошому державному рівні – я теж в цьому впевнений. І не дай Боже, це керівництво в'язниць. І не дай Боже, це великі шишки з ГПУ», – коментує Богдан Хаустов.

Другие новости

СБУ сообщила о подозрении гендиректору крупнейшего производителя российских 'Калибров'

СБУ сообщила о подозрении гендиректору крупнейшего производителя российских "Калибров"

Чиновник входит в близкое окружение высшего военно-политического руководства России и возглавляет предприятие, которое является главным производителем крылатых ракет "Калибр"