ПоддержатьУкраїнська

Два мільярди від ЧАЕС розіграли між компаніями-двійниками з орбіти «Укрбуду»

StopCor
StopCor

StopCor

Два мільярди від ЧАЕС розіграли між компаніями-двійниками з орбіти «Укрбуду»

Бізнес-ігри з радіацією тривають: компанія підсудного забудовника Максима Микитася може стати щасливою власницею понад 2 млрд гривень. Ці гроші спрямували з держбюджету на проведення небезпечних робіт на Чорнобильській АЕС. Яким чином фірма-банкрут опинилась «у дамках» і виграла двомільярдний тендер? Розслідувала Ася Шевченко.

https://www.youtube.com/watch?v=E8LejzjapNo

Нагадаємо, влітку 2019 року тендер на демонтаж конструкцій старого об'єкта «Укриття» над блоком №4 виграла компанія ТОВ «БК «Укрбудмонтаж». Сума угоди – 2 млрд грн.

Команда «СтопКору» з'ясувала, що виробничих потужностей для демонтажу в компанії просто немає — там навіть немає співробітників, здатних виконувати таку складну та небезпечну роботу.

Список співробітників БК «Укрбудмонтаж» складається лише з 30 позицій: майстри, інженери-будівельники, арматурники, електрослюсарі тощо. Та це не бентежить замовника торгів ДСП «Чорнобильська АЕС».

 Багатомільярдний тендер від ЧАЕС виграла компанія з орбіти ''Укрбуду''

Не бентежить настільки, що торги були проведені взагалі між двома учасниками та, як свого часу наголосили в Антимонопольному комітеті, з численними порушеннями.

«Ознаки порушення там такі, як і в інших процедурах закупівель компаній, що входять в орбіту «Укрбуду». Завантажували власну документацію пропозицій для участі у торгах з використанням спільної IP-адреси, учасники мають однакові адреси та спільні номери телефону, у них є спільні працівники та сталі господарські відносини. І цих ознак більше ніж достатньо для відкриття справи», — розповів голова Київського обласного тервідділення АМКУ Олексій Хмельницький.

Другие новости