ПоддержатьУкраїнська

Гереги ведуть незаконний бізнес у Криму через кіпрську Edlagor? ЕКСКЛЮЗИВ

Надежда Рогальская
Надежда Рогальская

Редактор, аналитик

Гереги ведуть незаконний бізнес у Криму через кіпрську Edlagor? ЕКСКЛЮЗИВ

Власників «Епіцентру» підозрюють у заробітку на окупованій території та зв’язках з РФ. НАЗК перевіряє декларацію нардепа фракції «За майбутнє» Олександра Гереги за минулий рік. Так у Нацагентстві відреагували на розслідування Pandora Papers, де фігурують кіпрські компанії, що належать Герезі та пов’язані з мережею гіпермаркетів на анексованому півострові. Що відомо про кримський бізнес депутата? Аналітики «СтопКору» дослідили офшорні фірми подружжя Герег.

 Власників «Епіцентру» Олександра і Галину Герег підозрюють у незаконному бізнесі в Криму Ілюстрація: СтопКор

За даними ЗМІ, Олександр і Галина Гереги через мережу фондів і фірм були бенефіціарними власниками кіпрської фірми Edlagor Enterprises Limited та проводили через неї сумнівні фінансові операції принаймні до 2019 року. Загалом подружжя нібито володіло 5 компаніями на Кіпрі.

При цьому фонді, про які йдеться у матеріалі, як і дві з п’яти кіпрських компаній – Samelio Holdings Limited та Edlagor Enterprises Limited – відсутні в е-декларації народного депутата. Це й стало формальним приводом для перевірки НАЗК.

Чим відоме подружжя Герег?

Олександр і Галина Гереги ще на рубежі 2000-х і 2010-х років увійшли до топ-100 найзаможніших бізнесменів України за версією Forbes. У 2003 році вони заснували ТОВ «Епіцентр-К», яке згодом виросло у найбільшу в Україні мережу будівельно-господарських гіпермаркетів «Епіцентр».

У 2013 році ТОВ «Епіцентр К» придбав контрольний пакет акцій будівельних супермаркетів «Нова Лінія». А 2017-му сім'я Герег поглинула 19 агрофірм. Земельний банк аграрних активів родини налічує майже 120 тис. га.

 Галина та Олександр Гереги Фото: Forbes

Загалом до 2019 року Гереги інвестували у агробізнес понад 6 млрд гривень, до складу їхньої групи компаній також входять 20 тваринницьких ферм. У лютому 2019 року подружжя Герег інвестувало 3 млрд гривень у будівництво заводу з виробництва керамічної плитки в смт. Калинівка Київської області.

Бізнес і статки Гереги в Україні

Народний депутат України, член депутатської групи «Партія «За майбутнє» Олександр Герега є власником і бенефіціаром цілої низки компаній в Україні: ТОВ «Епіцентр К», ТОВ «Нова Лінія», ТОВ «Агрохолдинг 2012», ТзОВ «Карпатська Кераміка», ТОВ «ЦБМ Осмолода», ПРАТ «Логістичний центр Калинівка», ТОВ «СХК Вінницька промислова група», ТОВ «Респектум», ТОВ «Алга Актив», ТОВ «Атена Груп», ТОВ «Респектум», ТОВ «Інтертуризм» тощо.

Його дружина та бізнес-партнерка Галина Герега – екссекретар Київради. За оцінкою журналу Forbes, загальні статки Герег сягають 1,3 млрд доларів. У власності подружжя – земельні ділянки в Україні, квартири в елітних ЖК столиці й заміська нерухомість, дві вілли в Іспанії, автівки преміум-класу. А також – хутро, коштовні прикраси й колекційний живопис.

А як щодо офшорів?

Як з’ясували аналітики, Олександру та Галині Герегам належать кіпрські Seldimor Overseas Limited, Vonedlor Trading Limited, Paravita Holding Limited, Valstrom Limited, Belliston Estates Limited, Renvior Trading Limited. А також Davuelta Finance LTD і Cantik Enterprises Limited, зареєстровані на Віргінських островах.

 Компанії Олександра Гереги на Кіпрі Фото: скриншот

І кожна з кіпрських компаній цікава по-своєму.

Vonedlor Trading Limited зареєстрована на Кіпрі у 2013 році. В Україні дана компанія є засновником та бенефіціаром ТОВ «РТЦ «Бориспіль», ТзОВ «Інтербуд», ТОВ «РТЦ «Ірпінь», ТОВ «ВП Девелопмент», ТОВ «Резерв Плюс» та ТОВ «РТЦ «Кремінь Інвест». Більшість цих фірм займається наданням в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна.

Seldimor Overseas Limited зареєстрована на Кіпрі у 2013 році. В Україні дана компанія є додатково засновником та бенефіціаром ТОВ «ВП Девелопмент» та ТОВ «Полікомпані». Остання надає послуги «консультування з питань комерційної діяльності й керування».

Paravita Holding Limited зареєстрована на Кіпрі у 2011 році. Є власником великого пакету акцій ПрАТ «Київметалопром».

Renvior Trading Limited зареєстрована на Кіпрі у 2013 році. В Україні дана компанія є засновником та бенефіціаром ТОВ «СХК «Вінницька промислова група», ТОВ «Інтерагроінвест» та ще близько десятка агрофірм, діяльність яких вже припинено. Разом з іншими кіпрськими компаніями Герег є співзасновником ТОВ «РТЦ «Бориспіль», ТОВ «РТЦ «Ірпінь», ТОВ «ВП Девелопмент», ТОВ «РТЦ «Кремінь Інвест».

Valstrom Limited зареєстрована на Кіпрі у 2006 році.

Belliston Estates Limited зареєстрована на Кіпрі у 2014 році, наразі діяльність припинено.

Однак це – ще не все. Гереги мають відношення ще до кількох офшорних структур.

Наприклад, до Edlagor Enterprises Limited. Вона також, як і більшість активів Герег, зареєстрована на Кіпрі у 2013 році. Як свідчить витяг з реєстру Республіки Кіпр, компанія Atropa Services S.A., яка згадується у витоку Pandora Papers як пов’язана із бізнесом родини Герег, була власницею Edlagor Enterprises Limited до березня 2020 року.

Edlagor Enterprises Limited є засновником фірми «Русстрой К» (99,02%) – спільно з Олегом Воротним.

Олег Воротний є партнером Галини та Олександра Герег в компанії «Руслайн КО», співзасновниками якої свого часу стали українські ТОВ «Епіцентр К», ЗАТ «Нова лінія» та ТОВ «Торговий дім «Трейдком Інко».

«Русстрой К» і «Руслайн Ко» були зареєстровані в м. Пушкіно Московської області в один день – 28 травня 2014 року – і за однією адресою.

 Власники «Епіцентру» пов’язані з російськими ТОВ «Русстрой К» і «Руслайн Ко» Фото: скриншот з розслідування «Схеми»

Чинними засновниками компанії «Руслайн Ко» вказані «Дром Венчерс Лімітед» та Наталія Майєр. Остання була знайома з Герегами ще до початку заснування «Епіцентру».

«Ми зайшли в магазин і зрозуміли: це те, що нам потрібно. Про всяк випадок об'їхали ще з десяток мереж DIY у Німеччині, Італії, Іспанії та Франції, але нічого кращого за Castorama не знайшли. Знайти управлінця допомогли знайомі європейські постачальники плитки, які організували зустріч у Варшаві з двома директорами з асортименту польського підрозділу Castorama – Андре Адамськи та Наталією Майєр», – згадував сам Олександр Герега в одному з інтерв’ю.

Тепер замість «Епіцентрів» – «Новацентри»: гіпермаркети в окупованому Криму

Станом на 29 жовтня 2021 року компанія є діючою. «Руслайн Ко» ділить спільний офіс із ТОВ «Русстрой К», яке на 99% володіє компанією «Новацентр К». Понад те, менеджмент «Руслайн Ко» активно бере участь у діяльності гіпермаркетів «Новацентр К».

Саме ця російська юридична особа почала працювати на місці гіпермаркетів «Епіцентр К» на території півострова після анексії Криму. Наразі мережа налічує чотири гіпермаркети в Сімферополі та Севастополі

У 2017 році гендиректор ТОВ «Руслайн Ко» клопотав про зміну категорії земель на ділянці одного з гіпермаркетів «Новацентр К» у Севастополі на вулиці Відрадній у промислову зону під час обговорення генплану.

Нині «Руслайн Ко» є одним із найбільших платників податку на власність до бюджету анексованого міста Севастополь. Про це звітують чиновники окупаційної влади.

 ТОВ «Руслайн Ко» платить податки окупаційній владі Севастополя Фото: скриншот

Із самими «Епіцентрами» теж не все прозоро

У травні 2020 року у НАЗК пообіцяли розібратися, чи не було конфлікту інтересів у нардепа та співвласника «Епіцентрів» Олександра Гереги. Останній запропонував столичній владі придбати в його гіпермаркетах медичний захист, привезений літаком «Мрія» з Китаю.

Ймовірно, йшлося про ті засоби захисту, які зустрічав президент Володимир Зеленський, як гуманітарний вантаж для лікарень і аптек України.

Крім того, журналісти «СтопКору» оприлюднили розслідування про те, як родина Герег під час локдауну порушувала розпорядження Кабміну, а «Епіцентри» продавали товари не першої необхідності.

Як власники «Епіцентру» реагують на закиди: позиція Олександра Гереги

Сам пан Герега відкидає звинувачення щодо бізнес-діяльності на окупованій території.

«Контроль над нерухомим майном (гіпермаркетами) та операційною діяльністю «Епіцентр К» у Криму був втрачений після його окупації та анексії Російською Федерацією», – заявив він нашим колегам зі «Слідства.Інфо».

Олександр Герега заперечує належність Edlagor Enterprises до групи «Епіцентр». Хоча з документів провайдера Dadlaw випливає, що ця компанія належала Герезі.

Наразі декларацію нардепа вивчають у Національному агентстві з питань запобігання корупції. Ми продовжимо моніторити хід подій у справі. Тому далі буде.

Другие новости