ПоддержатьУкраїнська

Компанія «Краншип» Андрія Іванова обладнала незаконний порт на Одещині, – журналіст

Надежда Рогальская
Надежда Рогальская

Редактор, аналитик

Компанія «Краншип» Андрія Іванова обладнала незаконний порт на Одещині, – журналіст

ТОВ «Краншип» Андрія Іванова, якому закидають співпрацю з росіянами та рейдерство, облаштувала незаконний приватний порт на Дунаї. Як бізнес-структури Іванова перевантажують зернові на експорт, оминаючи державну прикордонну службу? Розслідував Артем Поліковський.

Компанії «Краншип» Андрія Іванова закидають спроби доведення державного порту до банкрутства й незаконне користування держмайном. Та після того, як представники компанії «Краншип» не змогли повністю позбутися конкурентів у портопункті Кілія, вони вирішили незаконно обладнати власний мініпорт на річці Дунай.

Про це на умовах анонімності розповів журналісту ІА «Стоп корупції ТБ» Артему Поліковському офіцер загону морської охорони.

«Краншип» збудував незаконний порт

«Персоналом загону морської охорони в період із вересня 20 року по липень 21 року в ході проведення спеціальних заходів встановлено проведення незаконного будівництва одним із ТОВ з назвою «Краншип». Його вели з метою здійснення перевалки зернових в обхід портів України, ухилення від сплати податків та іншого законодавства в порушення земельного, прикордонного та екологічного законодавства. Було самовільно збудовано та облаштовано незаконний так званий рейдовий перевантажувальний комплекс на березі ріки Дунай, 40-41 км», – повідомив інсайдер.

 Компанія «Краншип» облаштувала незаконний порт на Одещині Фото: СтопКор

Без жодних дозволів та погоджень облаштувавши порт, «Краншип» пригнав із Чорноморська чимале судно, яке мало слугувати перевантажувальним резервуаром. Як зазначає інспектор, такі дії суперечать прикордонному законодавству.

Адже будь-яке завантаження, розвантаження, висадка, посадка пасажирів із будь-яких суден здійснюється лише в обладнаних та зареєстрованих пунктах базування. Поза межами пункту базування, відповідно до законів України про державну прикордонну службу, про державний кордон України, відповідно до постанови КМУ №1107, такі дії заборонені.

«Понад те, зведення так званого порту на 40-41 кілометрі взагалі неможливе. Подивіться на карту: в коліні ріки корму судна заносить до берега, саме тому на цій ділянці межа кордону й відрізняється. А зупинка там будь-яких кораблів – загроза судноплавству», – наголошує журналіст.

 Незаконний порт становить загрозу безпеці судноплавства Ілюстрація: СтопКор

За фактами таких порушень в Ізмаїльській районній державній адміністрації навіть створили робочу групу, але поки жодних приписів компанія «Краншип» так і не отримала.

Нагадаємо:

  • Група «Трансшип» була заснована у 1998 році Андрієм Івановим і займається буксируванням суден, рейдовою перевалкою, наданням флоту в оренду та іншими морськими операціями. Має з десяток компаній у своїй структурі із реєстрацією в Україні, Автономній республіці Крим, Росії та офшори в Белізі й Панамі. Одна з компаній цієї групи – ТОВ «Краншип», якою керує Іван Ніякий.
  • Група компаній «Трансшип» та її власник проросійський бізнесмен Іванов вже неодноразово потрапляли у фокус уваги журналістів і правоохоронців. В офісах магната СБУ навесні 2021 року провела низку обшуків. Серед іншого, структури Іванова підозрювали у виробництві військових суден для країни-агресора.
  • Як з’ясували журналісти, на Одещині проросійський бізнесмен Іванов агресивно витискає з ринку конкурентів, завдає збитків держпідприємствам та незаконно користується державним майном порту в Кілії.

Другие новости