ПоддержатьУкраїнська

Коронакриза: українці вже готові працювати за нижчі зарплати

Игорь Бондарчук
Игорь Бондарчук

Глава правления ВОО "Стоп корупции"

Коронакриза: українці вже готові працювати за нижчі зарплати

Спеціально для читачів «СтопКору» я підготував низку відповідей на запитання, які люди найчастіше ставлять у соцмережах та мені особисто про наслідки епідемії коронавірусної хвороби в Україні. Тож розпочинаємо.

 Ігор Бондарчук Ілюстрація: СтопКор

Чого очікувати, коли епідемія закінчиться?

Наслідки будуть важкими — для нашої економіки перш за все. Спілкування з представниками малого та середнього бізнесу, який є одним з основних наповнювачів бюджету, доводить: із кожним днем карантину та обмежень стає складніше вести справи. Не буде перспектив зростання, якщо найближчим часом не застосувати обмежень уже до самого карантину. Потрібно все-таки запускати економіку. Будівництва зупиняються, квартири не продають — немає попиту. Так само не продають автомобілі. Звичайний житель України думає, що необхідно перечекати цей час, але він може затягтися. У держави немає фінансової подушки, яка могла б забезпечити додаткові виплати або підтримку. Це може спричинити погані наслідки не лише для людей, але й викликати стрімке падіння ВВП. Ми не можемо конкурувати з країнами Західної Європи, які мають цю фінансову подушку. Та й однаково спецфондів цих країн уже не вистачає. А в Україні й без того грошей мало.

Чи можуть впасти ціни на нерухомість?

На мою думку, ціна квартири найближчим часом знизиться щонайменше на 15-20 відсотків. Цього ж слід очікувати на автомобільному ринку. Я думаю, що жителі Києва найближчим часом у цьому переконаються.

Поставимо себе на місце звичайного українця, який орендує квартиру, має родину та кредит, однак не має заробітної платні на час карантину. Як йому діяти?

Люди готові працювати навіть за меншу зарплату, але мати бодай її, щоб на «мінімальних обертах» могли годувати свою родину. Зараз не йдеться про купівлю нерухомості та автомобілів. Ключове — вижити у карантин.

Чому за кордоном люди мають заощадження, а українці живуть від зарплати до зарплати?

Частково це ― менталітет, але й ― структура економіки, точніше її історія. Нині українцям складно заощаджувати. Тих, хто це робить, лише 20 відсотків. Вони не так сильно відчувають обмеження пересування і мають роботу під час карантину, працюючи дистанційно. Тих, хто має заощадження – 13 відсотків. Вони взагалі не відчують труднощів.

https://www.youtube.com/watch?v=jFhFqm0X2O0&feature=youtu.be

Чи допоможуть Україні побороти економічну кризу кредити від МВФ?

Нам потрібно стежити за тими кредитами, які ми отримали раніше. Щоразу ми тільки чуємо про якісь транші, кредити, та будь-яка людина, я більш ніж упевнений, не відчуває поліпшень. Можливо, на щось сподіваються очільники держави, що ці гроші допоможуть? Хотілося б у це вірити. Однак я реаліст: враховуючи те, куди вони можуть бути витрачені та скільки може бути «освоєно» до кишень навіть під час пандемії, варто про це замислитися.

Чи використовує хтось пандемію у власних інтересах?

Можу навести конкретний приклад: Радуцький просто скупив за безцінь маски та відправив їх до Китаю. Там ними користувалися, а він заробив на цьому багато десятків мільйонів.

Потім уже український літак полетів до Китаю, щоб купити ці самі маски та це саме обладнання. Хтось на цьому заробив мільйони та зараз непогано почувається, а хтось не зміг уберегтися від хвороби, бо не мав чим захиститися. Пандемію потрібно перемогти з гідністю та не опускатися до злочинів і протиправних дій проти людей.

Другие новости