ПоддержатьУкраїнська

Очільника Паралімпійського комітету Сушкевича підозрюють у розкраданні бюджетних коштів

StopCor
StopCor

StopCor

Очільника Паралімпійського комітету Сушкевича підозрюють у розкраданні бюджетних коштів

Змагання проводили на папері, а гроші за це отримували реальні: аби підтримувати спортсменів з інвалідністю, держава спрямовує сотні мільйонів гривень. Однак, як свідчать результати перевірки Рахункової палати, не завжди ці кошти використовують прозоро та за призначенням. Хто наживається на паралімпійцях? Розслідували журналісти «СтопКору» Наталія Дігтяр та Артем Поліковський.

Український центр «Інваспорт» – незалежний і майже ніким не контрольований орган. Саме тому там нахабно крадуть бюджетні кошти, впевнений голова правозахисної спілки інвалідів Олександр Вознюк. Причому в колосальних масштабах.

«Що насправді відбувається? Насправді управління в «Інваспорті» є номінальним або формальним. Тому що відпрацьована певна схема, як можна через «Інваспорт» викачувати гроші платників податків… Певна група корупціонерів на чолі, на мою думку, з паном Сушкевичем, який раніше почав цей процес з попередніми міністрами, намалювали собі схему, прикриваючись людьми з інвалідністю. Створили собі так званий банк, з якого ці люди отримують доходи», – стверджує пан Олександр.

 Олександр Вознюк Фото: скріншот

Варто зазначити, що «Інваспорт» – дітище саме Валерія Сушкевича, колишнього народного депутата та голови профільного комітету. Нині він – уповноважений Президента з прав людей з інвалідністю та очільник Паралімпійського комітету спорту інвалідів України.

Саме він створив грандіозну систему «Інваспорту», до якої входять десятки регіональних центрів та відділень, сотні дитячо-юнацьких спортивних шкіл та фізкультурно-оздоровчих клубів, а ще – тисячі спортсменів з інвалідністю.

 Валерій Сушкевич Фото: СтопКор

За словами пана Вознюка, кошти надходять на рахунки ГО, але ГО – неприбуткова організація, яка не може надавати послуги, тому їй потрібно винаймати для виконання програми приватників.

«Сушкевич створив свої підприємства, тобто він є засновником цих юридичних осіб. І ці юридичні особи «зливають» ці кошти, а він є кінцевим власником, або бенефіціаром», – додає він.

При цьому на чолі організацій, що входять до структури «Інваспорту», й нині стоять ті, хто в різний час працював з тим-таки Сушкевичем. Щоправда, розповідати, як насправді ця система працює зсередини, наважуються не всі.

«Насамперед, спортсмени позбавляться якихось фінансових винагород. Це, по суті, їхня робота, вони втратять роботу, а їм треба годувати свою сім‘ю. Друге – те, що вони не розуміють, як їх завербували. Третє – немає альтернативного варіанту, окрім цієї ГО», – коментує голова правозахисної спілки інвалідів.

Другие новости