ПоддержатьУкраїнська

«Одеська влада гальмує введення системи глибоководного очищення, це злочин», – еколог

StopCor
StopCor

StopCor

«Одеська влада гальмує введення системи глибоководного очищення, це злочин», – еколог

Дамбу, яка після циклону «Юля» ледь стримує води Хаджибейського лиману від затоплення Одеси, раніше обслуговувало давно непрацююче підприємство. Нині споруда нікому не належить, а де-юре її взагалі не існує. Чи готове місто взяти її на баланс? Мер Одеси Труханов заявив, що розглянути ситуацію має ДСНС. Докладніше про це – у репортажі Марії Гураль.

https://www.youtube.com/watch?v=yusseCbrKic&t=304s

Розв’язати проблему потрібно негайно, адже будь-який наступний шторм доб’є конструкцію і дамба може завалитись. Відкачати ж зайву воду, яка тисне на дамбу, неможливо, оскільки для цього знадобиться щонайменше два з половиною роки. І це все при тому, що рівень води вже перевищено на 2,5 метра норми.

Як зазначає професор кафедри гідрології суші Одеського державного екологічного університету Олександр Кулібабін, до Хаджибея щодоби з очисних споруд селища Котовського надходить 200 тисяч кубометрів рідини – це 1 см рівня цього лиману.

Проте експерти зазначають, що варіанти розв'язання проблеми існують, однак нині ними не користуються.

Зокрема, було розроблено систему глибоководного скидання в море, її побудувала одеська фірма на базі постачання норвезьких матеріалів. За словами науковця, ця система збудована, вона існує, але досі не здана в експлуатацію.

 Запуск системи дозволить знизити рівень Хаджибейського лиману, - експерт

«Я багато говорив, виступав на різноманітних конференціях, нарадах, це взагалі злочин. Побудовано таку колосальну систему, це 4-х кілометрове введення в море, побудована помпова станція, все є, тільки прийміть її, адже в такий спосіб можна знизити рівень Хаджибейського лиману і певною мірою полегшити ситуацію», – наголошує пан Кулібабін.

Тож якщо питання з дамбою не розв’язати вже невдовзі – наслідки можуть бути для одеситів трагічними. За перебігом подій у місті ми слідкуватимемо й надалі.

Другие новости