ПоддержатьУкраїнська

Отруєна питна вода та сморід: на Київщині громада домоглася призупинення роботи норкової ферми

StopCor
StopCor

StopCor

Отруєна питна вода та сморід: на Київщині громада домоглася призупинення роботи норкової ферми

Окружний адміністративний суд Києва постановив призупинити роботу ТОВ «Норкова ферма «Вікінг», яка не давала спокійно жити мешканцям цілого села на Київщині та про згубний вплив якої не раз розповідали журналісти.

 Фото: СтопКор

Про це повідомляється на сайті АО «Екобезпека».

Зокрема, як з’ясували в адвокатському об’єднанні під час надання правової допомоги, підприємство функціонує з порушенням вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища та санітарно-епідеміологічного законодавства.

«За результатами лабораторних досліджень питної води, проведених ДУ "Київський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України" на замовлення Головного управління Держпродспоживслужби у Київській області, встановлено, що питна вода не відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 "Гігієнічні вимоги до питної води для споживання людиною" за фізико-хімічними та мікробіологічними (коліформні бактерії та Е. coli) показниками та не придатна для споживання людиною», – йдеться в повідомленні.

Разом із тим, у діяльності норкової ферми встановлені перевищення гранично допустимої концентрації шкідливих речовин у повітрі.

Зокрема, за результатами вимірювання масових концентрацій забруднюючих речовин в атмосферному повітрі на межі найближчої до норкової ферми «Вікінг» житлової забудови, проведених Державною установою «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзеєва НАМНУ», було виявлено, що вміст сірководню та метилмеркаптану у досліджуваних пробах повітря значно перевищують ГДК – у 3,3 та 26 разів відповідно упродовж двох років.

Сірководень та метилмеркаптан – небезпечні для здоров’я людини гази (3 та 2 класу небезпеки), що погіршують загальний стан людини, вражають її нервову систему, можуть призвести до низки захворювань і навіть смерті.

Окрім цього, у роботі підприємства зафіксували й інші порушення.

Таким чином, за результатами розгляду справи 27 травня 2021 року представники АО «Екобезпека» вибороли перемогу в захисті прав жителів. Рішенням Окружного адміністративного суду Києва позов було задоволено та тимчасово зупинено діяльність підприємства в частині будь-якого використання норкової ферми до моменту отримання висновку з оцінки впливу на довкілля.

Нагадаємо:

  • У 2018 році до адвокатського об’єднання «Екобезпека» та ВГО «Стоп корупції» звернулися представники громадськості – жителі села Велика Каратуль Переяслав-Хмельницького району Київської області, які втратили довіру до державних інституцій та шукали способи захисту порушених прав на чисте та безпечне довкілля.
  • Упродовж 8 років жителі села потерпали від негативного впливу діяльності норкової ферми ТОВ «Норкова ферма «Вікінг», яка створювала небезпечні умови для життя та здоров’я людей через нестерпний запах та забруднення атмосферного повітря.
  • Під час надання правової допомоги встановлено, що зазначене підприємство функціонує в порушення вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища та санітарно-епідеміологічного законодавства.
  • Наприкінці 2018 року з'явилося журналістське розслідування про те, як токсичне господарство — хутровий бізнес на Київщині — загрожує масштабною екокатастрофою.

Другие новости

Земля, имение и квартиры в Киевской области: журналисты посетили владение заместителя командующего НГУ Билоуса (фото)

Земля, имение и квартиры в Киевской области: журналисты посетили владение заместителя командующего НГУ Билоуса (фото)

Журналисты СтопКора приехали к заместителю командующего Нацгвардией Билоусу, чтобы спросить о скандальном приобретении формы для НГУ и его декларации