ПоддержатьУкраїнська

Pandora Papers: чи стане витік вироком для фігурантів?

Ася Клитна
Ася Клитна

Журналист-расследователь

Pandora Papers: чи стане витік вироком для фігурантів?

У давньогрецькій міфології скринька Пандори — це артефакт, в якому були людські біди: хвороби, напасті та смерті. Скриньку мала відкрити Пандора, дружина Епіметея, брата Прометея. Сама скриня, як і створена богами жінка, була помстою людям за подарований Прометеєм вогонь. Документи, які 3 жовтня оприлюднив  Міжнародний консорціум журналістів -розслідувачів (ICIJ) за аналогією назвали Pandora Papers.

 У Pandora Papers фігурують прізвища зірок та політиків Ілюстрація: СтопКор

Отже, чи матиме їхня публікація хоч якийсь ефект, чи понесе хтось з можновладців відповідальність за причетність до тіньової фінансової діяльності? А також прізвища яких  українських посадовців засвітилися в ній? Читайте в черговій публікації з рубрики ХЗ (ХтоЗна).

Тож, що собою являють Pandora Papers? 

Ідеться про понад  11 мільйонів документів, що складають дані 14 фінансових компаній із різних куточків світу — від Європи до Південної Америки  та Західної Азії. Ці 14 офшорних фірм займаються створенням підставних компаній для тих бізнесменів, які  воліють не виводити  свою фінансову діяльність на світло. Так, згідно з опублікованими матеріалами,  без оподаткування виявилися 32 трильйони доларів. Для порівняння, це на майже тридцять трильйонів більше, ніж бюджет усієї Франції,  всієї Великобританії та на понад тридцять один із половиною трильйон більше, ніж бюджет всієї нашої країни. Тож ідеться про чималі статки.

Трильйон — це, до речі, число з дванадцятьма нулями. У Вікіпедії для ілюстрації того, що собою являє трильйон, говориться про те, що одним  трильйоном цегли можна було б покрити всі материки рівномірним суцільним шаром висотою майже з чотириповерховий будинок. Долари — це, звісно, не цегла, тому надзвичайно важко уявити, що це за сума така і що  з нею можна було б зробити. Але це вже лірика. 

Фігурує у цих документах доволі строката компанія.

Окрім нинішніх і колишніх світових лідерів та державних діячів (в кількості понад 30 лідерів і 300 чиновників, у тому числі Володимир Зеленський і його оточення),  навіть зірки сцени, спорту, бізнесу  та... кримінального світу. Зокрема, йдеться про офшорні компанії Хуліо Іглесіаса та Шакіри. Утім, чи ухиляються від сплати податків поп- та спортивні ідоли — питання навіть не десяте, оскільки жодних обіцянок про чистоту фінансів вони нікому не давали. З зірками політики трохи складніше. Але про це трохи згодом. 

Джерело витоку не оприлюднено, але на сьогодні він вважається  найбільшим в історії, а для роботи з документами було залучено 117 журналістів із різних країн світу. Зокрема і з України.  Попри це,  і до 3 жовтня поточного року були й інші прецеденти. 

Чи Зеленський перший президент, який потрапив у світовий скандал з офшорами

Ні. Pandora Papers передували три потужних офшорних скандали. Перший із них стався ще в 2013 році і називався Offshore-Leaks. Тоді під пильною увагою ЗМІ опинилися:

  • дружина першого віцепрем'єра Росії Ігоря Шувалова;
  • заступник голови правління «Газпрому» Валерій Голубєв;
  • генеральний директор «Газпром Соцінвест» Борис Пайкин;
  • колишній голова «Оборонпрому» Андрій Реус;
  • брат сенатора Михайла Маргелова Володимир.

Крім того, в скандалі засвітилися:

  • помічник президента Франції Франсуа Олланда Жан-Жак Огьє;
  • колишній міністр фінансів Монголії Сангажавин Баярцогт;
  • азербайджанський бізнесмен Хассан Ґазан, який, за версією  ICIJ, працював з офшорами  в інтересах президента країни Ільхама Алієва та його родини.

2016 року стався ще один витік, який до «Пандори» вважався наймасштабнішим і отримав назву Панамських документів. Тоді журналісти отримали документи компанії Mossack Fonseca, що останні 40 років займалася реєстрацією і супроводом офшорів. Її засновник  стверджував: компанію хакнули. Джерела витоку, як і у випадку з «Пандорою», названі не були. Засвічені в скандалі політики і бізнесмени вказували на інтерес Джорджа Сороса і USAID (Агентство США з міжнародного розвитку). У Росії, чиї посадовці на чолі з “друзями” Путіна також потрапили в скандал. Це викликало доволі гучну реакцію, мовляв, це інформаційна атака на їхнього лідера. Від України в документах фігурував тодішній президент Петро Порошенко та його оточення, а також президенти Аргентини, ОАЕ, прем'єр-міністр Іспанії та король Саудівської Аравії. 

 Прізвище Порошенка фігурувало у Панамських документах Фото: УП

Через півтора року світ сколихнуло нове офшорне розслідування.

Так звані Райські папери, проведене так само ICIJ і без оприлюднення джерела витоку. У розслідуванні засвітилися тіньові фінансові операції відомих компаній  Facebook, Apple, Microsoft, EBay, Glencore, Uber, Nike, Walmart, Allianz, Siemens, McDonald's і Yahoo. А також транзакції королеви Великобританії Єлизавети Другої, президента Колумбії Хуана Мануеля Сантоса, міністра торгівлі США Уілбера Росса. Та знову ж таки  президента України Петра Порошенка. Так що Володимир Зеленський зі своїми офшорами явно не перший і, вочевидь, не останній. 

Хто фігурує в Pandora Papers? 

Окрім вже названого Зеленського, про якого дуже послідовно розповіли журналісти “Слідство Інфо”,  папери традиційно  містять інформацію про друзів Путіна:

  • його можливу екскоханку  Світлану Кривоногих з офшорною компанією та нерухомістю в Монако та Росії на понад 100 млн євро;
  • його придворного медіастиліста Костянтина Ернста, який із партнерами через офшори купив 39 кінотеатрів радянської доби в столиці за фінансування банку ВТБ;
  • його вже покійного друга дитинства, Петра Колбіна;
  • про доньку віцепремєра РФ Хуснулліна;
  • зятя міністра закордонних справ Лаврова.

Уже не кажучи про родичів депутатів Держдуми. Згідно з документами, щонайменше 46 російських олігархів послуговувались офшорами.   

Але ж не Росією єдиною — Pandora Papers проливає світло на тіньові фінанси чинних президентів Чілі, Кенії, Габона та Чорногорії,  експрем'єра Великої Британії Блера, еміра Катару шейха Таміма, родину президента Азербайджану, прем'єр-міністра Чехії тощо. 

Українці в Pandora Papers

З-поміж знайомих нам, українських прізвищ, окрім оприлюднених в розслідуванні “Слідство Інфо”, там є  експартнер олігарха Ігоря Коломойського за “Приватбанком” Геннадій Боголюбов і ексспіввласник “Укрсіббанку” Олександр Ярославський та партнер Фірташа Ігор Воронін.

Дочка відомого “підрахуя” країни Сергія Ківалова  також є в документах. Вона щаслива власниця 5 об'єктів нерухомості в столиці Великої Британії. Скільки вся ця нерухомість коштує — можна лише здогадуватись. Однак розслідувачі говорять про те, що три з п’яти  квартир вартували понад 13 млн доларів США. Тож можна припустити, що родина скромного екснардепа-регіонала, заховала в британській столиці близько 20 млн американських доларів. Фігурує в документах і нинішній міністр культури, виходець із медіахолдингу Коломойського Олександр Ткаченко, який продав підставному покупцю свою частку в Одеській кіностудії. Доходів від продажу він не задекларував, тож журналісти припускають, що продаж частки був фіктивним, і вона повернеться у власність Ткаченка тоді, коли він припинить обіймати свою посаду в уряді.

 Один із маєтків родини Ківалових

Відзначився в документах і мільйонер Ринат Ахметов. У грудні 2014-го, коли в Україні пів року йшла війна, він за допомоги фірм-оболонок зміг отримати кредит і придбати літак. За інформацією ЗМІ, коштувала така “пташка” близько 50 млн доларів. Не обійшлося в Pandora Papers і без ще одного доволі відомого у нас прізвища — родини Герег, четвертих у списку 100 найбагатших людей України. Власник компанії “Епіцентр К” та ще декількох бізнесів Олександр Герега ще й на додачу чинний нардеп. За документами Пандори, через офшорні кіпрські компанії бізнесмен продовжує вести бізнес в окупованому Криму. 

Що таке офшори, навіщо їх створюють та наскільки це законно? 

Офшор в перекладі з англійської — “поза берегами” або “поза межами” — це зона (країна або її частина), в якій діє або дуже незначний податок на дохід, або в ній  взагалі такого податку немає. Згідно з законодавством таких країн дозволяється не розкривати і фінансову звітність,  і дані про кінцевих бенефіціарів. Ідея про те, що така зона може суттєво покращити доходи компаній (шляхом ухилення від податку на батьківщині, приховування доходів  та окозамилювання про фінальних  вигодонабувачів). Вона стала надзвичайно популярною у сімдесятих роках минулого століття.  

Причому, як кажуть експерти, якщо бізнес цілковито працює лише на території цієї зони і всі справи ведуться там, то це офшором не вважається. А ось якщо таке підприємство працює деінде, і через офшори його власники банально  ухиляються від сплати податків на батьківщині — то так, це вже офшор у класичному розумінні. Створюють офшори не лише для того, щоб приховати свої справжні доходи й уникнути оподаткування.  Інколи це банальне бажання захистити власний бізнес від рейдерства (саме так пояснив Шефір кількість офшорів “95 кварталу”). Що цікаво, до переліку офшорних зон відносяться не лише загальноприйняті Беліз, Панама, Кайманські  та Вергінські острови тощо, а й європейські Мальта, Швейцарія та Монако.

З 2013 року найбільш прогресивні країни Європи разом із США розробляють механізми боротьби з офшорами, однак до сьогодні цей механізм не запущено. Тому говорити про якусь очевидну незаконність офшорного бізнесу не доводиться. Питання в іншому: чи відмивають через ці офшори незаконно зароблені гроші? Та чи отримує представник чинної влади від таких компаній гроші під час своєї каденції у владі? Однак і це питання — більше виклик для совісті можновладців, ніж для прокурорів.  

Яке покарання може спіткати фігурантів розслідування ICIJ?

Загалом, ніяке. Якщо проаналізувати реакцію фігурантів минулих скандалів, наприклад, із Панамськими документами, то реальні наслідки спіткали лише декількох:

  • прем'єр-міністр Ісландії подав у відставку;
  • прем'єр-міністр Пакистану  був пожиттєво відсторонений від влади через верховний суд.

Декількома роками пізніше останнього заочно засудили до 10 років ув'язнення та до сплати штрафу у понад 10 млн доларів. Також 23 фігуранти потрапили під санкції через оприлюднені завдяки “Панамагейт” зв'язки з Північною Кореєю, Росією, Сирією та Іраном. 

Російський президент у властивій для себе підкреслено жартівливій формі розповів про “вуха замовників, які стирчать і не червоніють”. За що потім привселюдно вибачався його прессекретар, а також про неприязнь Заходу до Росії. У ній він традиційно не винний. У Китаї взагалі видалили з інтернету будь-які згадки про цей скандал, заблокувавши всі можливі посилання на нього. В Україні все теж пішло за традиційним сценарієм: багато про це поговорили і тему закрили. 

На маштабних дебатах між Петром Порошенком та Володимиром Зеленським на “Олімпійському” майбутній президент багато говорив про офшори свого візаві. Тому, здається, що єдиним наслідком з публікації розслідування про офшори “95 кварталу” буде як раз козир для наступного опонента Зеленського на наступних дебатах. Якщо такі, звісно, будуть. 

Другие новости