ПоддержатьУкраїнська

Псевдовигода? Які ризики приховують актуарії під виглядом великих знижок на послуги?

Дмитрий Слободяник
Дмитрий Слободяник

Журналист, редактор

Псевдовигода? Які ризики приховують актуарії під виглядом великих знижок на послуги?

«Актуарні розрахунки швидші і, головне, набагато дешевші від ринкової вартості». Спеціалісти у цій галузі вигадують нові методи заманювання клієнтів. Та скільки насправді може заплатити замовник, купившись на начебто велику вигоду? І чому, клюнувши на цю приманку, підприємства ризикують чи не власноруч злити персональні дані своїх працівників у Росію?

 Олександр Ткач Фото: facebook

Знайомтеся. Це — Олександр Ткач, відомий в Україні консультант у сфері недержавного пенсійного забезпечення. Він часто бере участь у конференціях і телеефірах на тему пенсій. Його також нерідко залучають до обговорень із нардепами соціальних законопроєктів, зокрема скандальних (до прикладу, про узаконення приватних пенсійних фондів та запровадження додаткового податку в розмірі 1,5%, який хочуть перераховувати сумнівним установам).

 Круглий стіл на тему «Пенсійна реформа. Що далі?» Фото: lb.ua

У сфері недержавного пенсійного забезпечення Олександр Ткач працює не перший десяток років. Керував він недержавним пенсійним фондом «Сократ-майбутнє» (до 2009 року фонд був філією російської інвестиційної групи «Антанта Піоглобал»). Створив за підтримки російських партнерів і свою компанію «Пенсійно-актуарний консультант» (далі — ТОВ «ПАК»), яка сьогодні консультує на тему створення недержавних пенсійних фондів та надає послуги з актуарних розрахунків. Саме про актуарну роботу Олександра Ткача ми поговоримо далі.

Як свідчить система публічних закупівель «Prozorro», компанія Ткача часто бере участь у державних закупівлях. Продає ТОВ «Пенсійно-актуарний консультант» держкомпаніям переважно послуги з актуарних розрахунків «МСБО 19». Простіше кажучи, це щорічний аналіз фінпоказників підприємства щодо можливості безперебійних нарахувань гарантованих соцвиплат своїм співробітникам. Клієнти товариства — регіональні газові оператори, енергорозподільчі компанії, морські порти, а також стратегічні підприємства, такі як АТ «Укрзалізниця», АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» тощо.

 Фото: скриншот із сайту «Prozorro»

І всі ці компанії (серед яких, підкреслимо, й стратегічні) надають персональні дані своїх працівників та внутрішню документацію актуарному товариству, що співпрацює з російськими асоціаціями та спеціалістами.

Про це свідчать дані з сайту фірми Олександра Ткача, посилання на який є на фірмовому бланку всіх документів фірми.

 Фото: скриншот фірмового бланку документу ТОВ «Пенсійно-актуарний консультант»

Як вказано на сайті ТОВ «Пенсійно-актуарний консультант», серед партнерів фірми Ткача: «Колегія пенсійних актуаріїв Росії», «Пенсійно-страхова служба» (Росія), а серед провідних фахівців компанії — росіянин Андрій Михайлов. Михайлов — актуарій, раніше — науковий співробітник московського державного університету шляхів сполучення, керівник багатьох російських недержавних пенсійних фондів.

 Фото: скриншот із сайту http://www.pac.kiev.ua/

Олександр Ткач і Андрій Михайлов знайомі вже давно. Росіянин допомагав Ткачу створювати фірму, разом вони навіть видали спільну книгу «Недержавні пенсійні фонди: сьогоднішній погляд у майбутнє».

 Ліворуч на фото Олександр Ткач, поруч із ним Андрій Михайлов Фото: ТОВ «ПАК»

Наші колеги поспілкувалися з Олександром Ткачем і запитали його про партнерство з компаніями країни-агресора та співпрацю з росіянином Андрієм Михайловим. Керівник ТОВ «Пенсійно-актуарний консультант» каже, що після загострення подій на Донбасі розірвав усі зв’язки з бізнесменами Росії. Проте чому ці відомості відображаються на єдиному досі наявному сайті актуарної фірми — незрозуміло. Тож, як вважають бізнесмени, ризик витоку внутрішніх даних підприємств, зокрема і стратегічних, до Росії таки є, а держкомпанії можуть чи не власноруч злити їх країні-агресору.

В умовах конкуренції Олександр Ткач заманює клієнтів низькими цінами, розповідають його клієнти.

У всіх українських актуарних компаніях, що займаються «МСБО 19», аналіз фінансових показників і складні розрахунки роблять експерти. Натомість у ТОВ «Пенсійно-актуарний консультант» цю функцію за хвилини виконує автоматизована програма. Збирає та вносить дані замовник, а актуарна компанія за фактом продає підписку на програму, що все рахує сама за визначеною формулою та видає результат із печаткою та підписами. Тому й ціна за такі послуги — на порядок нижча. Це щось схоже на оцінку вартості нерухомості онлайн або розрахунок ціни розмитнення європейського авто в інтернеті: програма видає приблизні розрахунки, а якою буде фінальна вартість — можуть сказати тільки реальні спеціалісти.

 Фото: скриншот із презентації системи актуарних розрахунків ТОВ «ПАК»

І хоч Олександр Ткач запевняє, що розрахунки його програми точні, та хизується співпрацею з передовими державними та приватними компаніями, про тривалість, ефективність такої співпраці та причини відмови від подальшої роботи можуть розповісти тільки клієнти. Як відомо з так званої рекомендації для ТОВ «Пенсійно-актуарний консультант» від «Укрзалізниці», державний монополіст мав невеликий досвід роботи з фірмою Ткача. Але навіть у «похвальному листі» бухгалтер «УЗ» не змогла не вказати, що в аудитора методика розрахунків ТОВ «ПАК» викликала зауваження, документ потребував уточнення, і тільки після повторного перегляду розрахунки погодили. Скільки ще компаній мали неприємності з аудитором через роботу актуаріїв і в яку суму насправді їм обійшлися актуарні розрахунки з усіма уточненнями — питання.

 Відповідь Укрзалізниці

Діджиталізація країни — це однозначно рух уперед, але коли під виглядом новітньої автоматизації великому бізнесу та держпідприємствам пропонують послуги програми з ризиком переплати та зливанням даних Росії, замовникам актуарних послуг варто кілька разів подумати, перш ніж придбати кота у мішку.

Зазначимо раніше, журналістка "СтопКору" Діана Ловська розповіла про вагони радянських часів, зношену постільну білизну та сумнівні тендери «Пасажирської філії» АТ «Укрзалізниця».

Другие новости