ПоддержатьУкраїнська

Пустили тільки за поріг: як Нацрада провела засідання у холі

StopCor
StopCor

StopCor

Пустили тільки за поріг: як Нацрада провела засідання у холі

У четвер,10 грудня, відбулося планове засідання Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України. Робочу зону для представників ТРК розмістили просто у холі відомчого приміщення, де постійно рухаються люди. Онлайн-засідання у такому форматі проходять уже декілька місяців.

 Хол, де відбувається онлайн засідання Нацради і де сидять представники ТРК Фото: СтопКор

Приїхавши до Нацради, яка розташована за адресою Прорізна, 2 представники телерадіокомпаній змушені чекати початку засідання або на вулиці, або у приміщенні розміром 1,5 на 2 метри. 

"Їхати всю ніч із Чернівців, щоб 5 хвилин поспілкуватися. Ну це можна і в ZOOM зробити. Тим більше зараз коронавірус. Минулого тижня, коли представники нацради проводили перевірку у мене в Чернівцях, я спитала чи можна не поїхати, а в ZOOM поспілкуватися, тому що потяг, метро. Ні, сказали, що не можна і якщо мене не буде, то потрібно написати до Нацради листа. Я вирішила, що краще приїду",Алла Спрінчіна, представниця ТРК із міста Чернівці. 

В четвер, 10 грудня, перед засіданням журналісти різних телеканалів намагалися з’ясувати, як відбувається засідання. Але виявилося - це зовсім непросто. На прохання ЗМІ поспілкуватися із представниками пресслужби працівники Нацради не квапилися. Також чимало людей, які заходили у приміщення, були без засобів індивідуального захисту. В охоронця маска була одягнена неправильно. Проте у Нацраді додають, що намагалися створити максимально безпечні умови для усіх.

"Ми намагалися забезпечити всіма способами. У нас інше приміщення менші, тут можна нормально провітрювати. Це приміщення 60 квадратів і там одночасно може перебувати не більше десятка людей, дотримується дистанція", – Ганна Літвіщенко, керівник юридичного управління.

 Всі знаходяться в маленькому коридорі, і журналісти і представники ТРК Фото: СтопКор

До слова, онлайн-засідання у такому форматі Нацрада проводить уже не вперше. Що і обурило учасників попереднього засідання, яке відбулося 26 листопада. Оксана Продан, власниця радіо “Буковинська хвиля”, розповідає, що умови для учасників створені не найкращі, тим більше під час пандемії COVID-19. 

"Я сподівалася, що після підняття цього питання вони просто дозволять журналістам і їх представникам бути в нормальних умовах. Або, що  найправильніше, зроблять засідання online для всіх, не тільки для себе, через ZOOM. Або, як мінімум, усіх на наступне засідання запросять у залу засідання. Ми ж побачили в прямому ефірі зовсім протилежне - не тільки знущання, але й його демонстрація. Адже кожного ліцензіата перед розглядом його питання - штрафувати його чи ні, притягувати до відповідальності чи ні, продовжувати ліцензію чи ні, запитували: вас нормально прийняли, для вас комфортні умови створили? І люди, які  сиділи в коридорі в холі, відповідали, що все чудово, адже за ними канали та станції з працівниками і власниками. І кожен раз ці люди повинні були ще й морально почувати себе некомфортно, тому що іх відверто змушували брехати", – каже Оксана Продан, власниця радіо "Буковинська хвиля".

 Хол перед засіданням Нацради Фото: СтопКор

Своє невдоволення також висловив на сторінці у фейсбуці Сергій Томіленко, голова Національної спілки журналістів. Він просить не створювати проблеми журналістам і медіа, а розв'язувати їх та допомагати. 

"Ми говоримо про диджиталізацію, уряд проводить свої засідання онлайн, то чому не можуть наші колеги з Чернівців, Запоріжжя, Полтави включатися зі своїх міст? Адже в кожному регіоні є представник Нацради з питань телебачення та радіомовлення, відповідно, можна під’єднуватися в зум-платформу з місць, можна знайти компромісний формат, людяний. Чому керівники телерадіоканалів мають їхати з усієї країни в Київ, в умовах епідемії зайвий раз користуватися транспортом, «хекати» у цьому коридорі перед вахтою Нацради? Адже це - прохідне місце. У кожному міністерстві, відомстві, підприємстві, скрізь територія перед охороною — це найгірша територія,  прохідний двір. І у прохідному дворі медіарегулятор організував прийом представників ТРК з усієї країни", – Сергій Томіленко, голова Національної спілки журналістів

https://www.facebook.com/sergiy.tomilenko

У хол учасників запрошують вже перед початком засідання.  Соціальної дистанції немає. У приміщенні розставлені стільці та один робочий комп’ютер, за яким по черзі працюють. Однак, за словами представників Нацради, є антисептики та приміщення для особистої гігієни. Учасники, які не бажають особисто бути присутніми, повинні заздалегідь подати лист до Нацради. 

"У нас створене робоче місце для представника ТРК, який сідає і відповідає на питання, доносить свою позицію. Разом із тим, Нацрада наголошувала, що ця позиція може бути викладена попередньо письмово і надана Нацраді.  У нас передбачено, що може бути розглянуте питання без представника ТРК , але якщо він про це повідомляє", — розповідає Сергій Кучерук,  керівник апарату Нацради.

 Представники ТРК чекають засідання Нацради у коридорі розміром 1,5 на 2 метри Фото: СтопКор

Голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко закликає регулятора не наражати представників медіа на ризик захворіти на Covid-19 та переглянути Регламент засідань Нацради, аби дозволити представникам ТРК брати участь в онлайн-засіданнях, не перебуваючи у відомчому приміщенні на прохідному місці. 

"Тому є прохання до членів Нацради не адвокатувати нові законодавчі зміни і не наполягати на збільшенні своїх зарплат та окладів апарату Нацради втричі (як визначено у «пріоритетному» законопроєкті від гуманітарного Комітету ВР для голосування на наступному тижні), а переглянути Регламент своїх засідань і продемонструвати до журналістів та медіаменеджерів телерадіокомпаній належну повагу. Владні повноваження – це не про каральні санкції, а про відповідальність перед людьми", — Сергій Томіленко голова Національної спілки журналістів.  

Другие новости