ПоддержатьУкраїнська

Російсько-українська війна: чи чекати на погіршення ситуації восени?

Дмитрий Снегирев
Дмитрий Снегирев

Политолог, военный эксперт

Російсько-українська війна: чи чекати на погіршення ситуації восени?

Війна на Сході України: чи слід очікувати ескалації конфлікту восени? На мою думку, Кремль вимагатиме відновлення діалогу з Києвом суто на своїх умовах.

 Ілюстрація: СтопКор

Наступними місяцями Росія буде продавлювати згубну для нас «формулу Штайнмаєра», використовуючи міжнародний тиск на Україну, в тому числі з допомогою Франції та Німеччини.

Утім, процес обміну полоненими, робота мінських і нормандських форматів будуть заблоковані. Відкриття КПВВ (і старих, і нових) не прогнозується. Умовою відновлення діалогу стане прийняття законів про амністію, про вибори в ОРДЛО тощо.

Наразі це вже в завуальованій формі запропоновано українським урядом: законопроєкт про соціально-економічний розвиток Луганської та Донецької областей, проєкт закону про перехідне правосуддя тощо.

Що стосується важливих для нас подій на міжнародній арені, то слід розуміти, що «Північний потік-2» буде не тільки добудований, але і запущений. Ілюзій у нас бути не має.

 На перебіг перемовин вплине ситуація з ''Північним потоком-2'' Фото: profile.ru

У зв'язку із добудовою ПП-2 можлива активізація воєнного протистояння з метою показати нестабільність України як країни-транзитера. Так Росія домагатиметься скасування положень енергетичної хартії, що обмежують прокачування через цей газопровід російського газу лише на рівні 50%.

Нагадаю, 15 липня 2021 року Суд Євросоюзу виніс рішення у справі щодо газопроводу OPAL: «Газпрому» не дозволили використовувати більш ніж 50% потужності газопроводу OPAL, що з'єднує перший «Північний потік» із системою газопроводів Західної Європи.

Цю ухвалу можна вважати прецедентною, оскільки аналогічні обмеження можна буде поширити і на аналогічний газопровід EUGAL, що є продовженням «Північного потоку-2».

Припускаю, що для зняття цих обмежень у Росії можуть спровокувати черговий виток ескалації військового протистояння. Причому, як на окремих ділянках фронту, так і більш повномасштабно. Про це, наприклад, свідчить стрімко накопичення бронетехніки на полігонах в ОРДЛО в останній місяць — понад 450 одиниць, половина всієї, що є в наявності.

І на все це накладається проведення у вересні виборів до Держдуми Росії, через що активізувався процес паспортизації жителів окупованих районів Донеччини та Луганщини.

Як відомо, у 2019 році президент Росії Володимир Путін підписав указ, згідно з яким на спрощений порядок отримання російського паспорта можуть претендувати жителі ОРДЛО, а також громадяни України, які в березні 2014 року проживали в Криму.

24 червня Президент Володимир Зеленський заявив, що питання видачі російських паспортів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей немає у Мінських домовленостях.

Другие новости