ПоддержатьУкраїнська

У Києві знищують Биківнянський ліс: прокуратура відкрила кримінальне провадження

Марина Титова
Марина Титова

Шеф-редактор

У Києві знищують Биківнянський ліс: прокуратура відкрила кримінальне провадження

Поліція Деснянського відділу поліції у місті Києві розслідуватиме вирубку та знищення Биківнянського лісу.

 Поліція розслідуватиме факт вирубки Биківнянського лісу Фото з відкритих джерел

Про те, що справу було відкрито, йдеться у відповіді Деснянської окружної прокуратури міста Києва на заяву ВГО «Стоп корупції». Зокрема, слідчий проводитиме досудове розслідування у справі про Биківнянський ліс.

Зазначимо, раніше до представників ВГО «Стоп корупції» звернувся голова громадської ГО «Биківня» щодо незаконної порубки та знищення Биківнянського лісу, що тривають.

 Фото: СтопКор

Було повідомлено про те, що у 50-ті роки минулого сторіччя з метою створення таємного об'єкту «Радіостанції №1» з постановки перешкод (глушіння) прийому передач антирадянських радіостацій, у Биківнянському лісі з державного лісового фонду Мінзв'язку УРСР було виділено ділянку площею майже 200 га.

Рiшенням Ради Міністрів УРСР № 12851-рс вiд 24 травня 1952 р. та № 634-047-рс від 31 травня 1952 р. також із державного лісового фонду було тимчасово виділено ще одну чималу ділянку для розгортання в Биківнянському лісі двох військових частин. За часів президентства Януковича В.Ф. розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2013 р. № 926-р майно цих військових частин було виставлене на приватизацію, яку, на щастя, провести не встигли.

На поточний момент законне право на використання цієї ділянки Міністерством оборони України вичерпалося.

Чинним Генеральним планом розвитку м. Києва, затвердженим рішенням Київради від 28 березня 2002 №370 1804, прилеглий до Биківні лісовий масив віднесено до земель лiсiв та лісопарків.

27 листопада 2008 року Київрада прийняла рішення №735/735, згідно з яким право користування земельною ділянкою вже відсутньої на той момент «Радіостанції №1» припинено. Замість повернення до державного лісового фонду її протиправно зараховано до міських земель, не наданих у власність чи користування без внесення змін до Генерального плану м. Києва. Таким чином, її цільове призначення штучно змінено, а саму ділянку з власності держави виведено з метою, як надалі з'ясувалося, отримання наживи низкою київських міських чиновників та групою шахраїв.

При цьому наявний багаторічний сосновий Биківнянський ліс, який висаджувався і доглядався руками бикiвнян, без інвентаризації, обліку та постановки на баланс залишили безгосподарним, і він надалі став предметом розкрадання.

 Прокуратура відреагувала у справі про вирубку Биківнянського лісу Фото: СтопКор

3 2006 року рішеннями Київської міської ради на території колишньої «Радіостанції №1» у приватну власність підставним приватним особам — київським студентам і низці впливових в Україні осіб — передано майже 1,5 тисячі земельних ділянок разом із необлікованим лісом.

При цьому передбачена чинним законодавством сплата відновної вартості цих наявних зелених насаджень з їхніх власників не стягувалася. Сума завданих матеріальних збитків може становити близько 150 млн грн у поточних цінах.

Як повідомляв «СтопКор» раніше, на Київщині правоохоронці викрили незаконну вирубку лісу майже на 15 млн гривень.

Другие новости