ПоддержатьУкраїнська

Українських моряків "кинули" на мільйон доларів? І до чого тут бізнесмен Ніякий

Дмитрий Слободяник
Дмитрий Слободяник

Журналист, редактор

Українських моряків 'кинули' на мільйон доларів? І до чого тут бізнесмен Ніякий

Голова організації Ukrainian Seafarers Union (далі – USU) Христина Король довго лобіювала закон №3944. Тепер же навколо нього розгорілися справжні баталії, адже він виявився недосконалим та щонайменш неробочим в українських реаліях. Тож чому продовжують потерпати українські моряки та чи була дійсно скасована для них обов'язкова переатестація? Розповідає "СтопКор".

Українських моряків ''кинули'' на мільйон доларів? І до чого тут бізнесмен Ніякий

Закон №3944 просували під виглядом спрощення процедури переатестації моряків. Зокрема, скасовувалася необхідність проходити повторні екзамени для оновлення документів у випадках, коли:

  • доведено придатність моряків до роботи на морських суднах за станом здоров'я;
  • за наявності необхідних свідоцтв про проходження курсів підготовки;
  • якщо інспектори Морської адміністрації без іспитів підтвердили стаж роботи моряка, необхідний для підтвердження кваліфікації.

Здавалося б, зміни – суттєві. Утім, якщо уважно вчитатися в текст закону №3944, то можна побачити, що цей документ зберігає головний корупційний чинник — необхідність звертатися до державної кваліфікаційної комісії, яка має видавати документи морякам. При цьому немає конкретного пояснення, в яких випадках моряк може скористатися опцією підтвердження фактичного стажу роботи на судні, а в яких випадках – немає іншого варіанту, крім як іти на екзаменаційну комісію. Виходить, що чиновники МорАду все одно зберігають за собою можливість гнати всіх моряків на свою екзаменаційну комісію.

Таким чином, нововведення мало б полегшити життя українським морякам. Але виявилося, що закон, який покликаний був знизити корупційні ризики, перетворився на нове вогнище схем та хабарництва. А безпосередньо в Одесі складається враження, що розпочала свою роботу усталена група осіб, в яку входять псевдоактивісти та зацікавлені комерсанти. Усе це може відбуватися під керівництвом голови МорАду Віталія Кіндратіва. Принаймні, так заявляють самі представники морської галузі. Як наслідок – паралізована система дипломування моряків та створення умов неминучих поборів, яких не було ніколи в історії сучасної України. Але про все – до ладу.

 Віталій Кіндратів Фото: пресслужба Миколаївської ОДА

Христина Король та передісторія

Зі слів інсайдерів, до того, як створити та очолити громадську організацію Ukrainian Seafarers Union, Христина Король за одними даними працювала звичайним посередником при крюїнгу L-Strem. Як і решта агентів, за гроші займалася прискоренням процесів отримання документів і гарантованого результату складання моряком іспиту. Сама Христина в коментарі "СтопКору" таку інформацію спростовує, кажучи, що обіймала посаду головного менеджера в крюїнговій компанії та ніколи не працювала з документами.

Після запуску державними структурами електронних послуг для моряків посередники опинилися за бортом.

Христина Король ініціювала мітинги, запускала статті у ЗМІ, закидувала адвокатськими запитами та іншими шляхами втручалася в і так напружену ситуацію з дипломуванням фахівців морської галузі.

Унаслідок цих дій було прийнято закон №3944, завдяки якому і з'явилася лазівка для посередників – можливість брати гроші з моряків за підтвердження звання за стажем роботи. Моряки, введені в оману «активістами» Король, знову потягнулися до агентів.

Скандал із грошима моряків

Упродовж трьох місяців за допомогою посередників було зібрано більш як мільйон доларів. Принаймні, таку цифру між собою озвучують українські мореплавці. Проте видача робочих документів була зупинена головою МорАду Віталієм Кіндратівим. Озвучується можлива причина таких дій – сварка з Христиною через розбіжності при розподілі ймовірного відсотка прибутку з «агентських».

За деякий час, не отримавши очікуваних результатів, обурені моряки почали вимагати від Христини як голови громадської організації, яка гарантувала на громадських засадах безоплатну допомогу, виконання зобов'язань або повернення коштів, які за словами моряків, були сплачені.

У сюжеті йдеться, про те, що вони влаштовували масштабні акції протесту в Одесі з перекриттям доріг. Головним посилом було те, що Христина обманює українських моряків. Зокрема, надає послуги, говорячи, що допоможе з документами. У результаті – ані документів, ані коштів.

 Моряки стверджували, що сплатили Король кошти Фото: скриншот

Моряки наголошують, що після того, як організація USU пролобіювала закон про скасування обов'язкового іспиту, то їхні проблеми розпочалися саме в той момент, коли довелося підтверджувати свій стаж. Тут «громадські діячі» і стали пропонувати свою допомогу, хизуючись зв'язками в морській адміністрації. За кілька місяців домальованого стажу моряки стали платити по 600 доларів. Якийсь час схема успішно працювала – хтось навіть встиг піти в рейс із підробленим стажем, але потім з «лівими» документами пішли затримки.

Моряки вже відкрито кажуть, що давали гроші за розв'язання питання. Вони впевнені, що ці схеми не могли бути реалізовані без участі чиновників. Моряки звинувачують голову морської адміністрації Кіндратіва у змові з USU та вимагають його відставки.

Фейковий мітинг та «кидок» псевдоактивістів

Проте повернення грошей фактично неможливе, оскільки більша частина вже була розподілена між учасниками цієї корупційної схеми. Залишався один вихід – силовий тиск активістів на керівництво МорАду з метою отримання документів.

У зв'язку з цим 17 грудня 2021 року вчергове було організовано проплачений мітинг у будівлі «Моррічсервісу», де браві хлопці під виглядом моряків силою намагалися змусити секретарів незаконно видати документи, подані за схемою.

Результатів ця акція не принесла, оскільки викликали співробітників поліції та охоронної фірми, які заблокували незаконні дії активістів.

Зазнавши фіаско та не отримавши результату, Христина не змогла розрахуватися тепер уже не лише з моряками, а й і з замовленими активістами. Принаймні таке заявляє лідер активістів, який зняв відео бажаючи помститися за «кидок», де розповів усі тайнощі їхньої домовленості.

https://youtu.be/NFsaH6WjQVk

Бізнесмен Іван Ніякий

Як пишуть ЗМІ, наразі та сама Морська адміністрація не має «повноцінного» керівника, кадровий конкурс ще триває, і перемогу в цьому конкурсі хочуть здобути люди, пов'язані з бізнесменом Андрієм Івановим, його компанією «Трансшип» та «ручною» Морською палатою. Наприклад, Ілля Тихонов (який був одним із фактичних авторів тексту закону №3944) або Іван Ніякий (якого встиг «збити» вже ексміністр інфраструктури Владислав Криклій).

Сам Іван Ніякий, за словами Криклія, у 2020 році «намагався агресивно захопити посаду» очільника Морської адміністрації України. Наразі він обіймає посаду директора одного з підприємств проросійського бізнесмена Андрія Іванова. Йдеться про компанію «Краншип», яка належить до групи компаній Іванова «Трансшип».

Моряки говорять, що Морська палата, «Трансшип» та Іван Ніякій – це суб'єкти, з якими співпрацює організація Король Ukrainian Seafarers Union. При цьому сама Христина Король публічно говорить, що USU жодним чином не співпрацює з Іваном Ніяком. Хоча й зазнчає в коментарі "СтопКору", що особисто з ним спілкувалася та продовжує спілкування.

Тут також варто звернути увагу, що організацію Ukrainian Seafarers Union було створено 10 листопада 2020 року, схоже, в очікуванні нового витка кадрового конкурсу з Морської адміністрації України.

Наводимо й інші нестикування

Наприклад, зазвичай робота громадських організацій «заточена» якраз під деталі «технічного» характеру, які, проте, визначають всю картину. У нашому випадку це, наприклад, склад екзаменаційних комісій або формат проведення іспитів, а в ідеалі — щоб проведення всіх екзаменаційних процедур перевести в онлайн-формат, щоб у моряків не було взагалі необхідності контактувати з чиновниками МорАду.

Проте, як пише той самий Олександр Іщенко, питання до іспитів для моряків складені так, що на них, у принципі, неможливо відповісти правильно, тому вже є можливості вимагати хабар. Тим більше, що в екзаменаційних комісіях і так залишилися ті ж люди, які й до цього моменту мали багаторічну практику поборів із моряків при складанні іспитів.

"Виходить, що і Король зі своєю Ukrainian Seafarers Union не спростила життя морякам від слова зовсім, тому що закон не прибирає «годівниці», а лише провела піар-акцію на користь своїх реальних господарів – того ж Іванова та його "Трансшипа", - пише delo.ua.

Моряки та громадськість вважають, що на ситуацію мусять звернути увагу правоохоронці та безпосередньо сам міністр інфраструктури Олександр Кубраков, із яким може асоціювати себе Кіндратів.

Позиція Христини Король

Щодо усієї вищенаведеної інформації редакція «СтопКору» звернулася безпосередньо до Христини Король із проханням спростувати чи підтвердити інформацію, поширювану представниками української морської галузі щодо отримання коштів за документи, які підтверджують стаж роботи моряків. А також щодо етичності співпраці організації Ukrainian Seafarers Unio з такими представниками бізнесу, як Іванов та Ніякий.

 Христина Король Фото: СтопКор

Сама Король стверджує протилежне: акція моряків була проплачена, а активісти поширюють недостовірну інформацію.

«Ці люди були найняті за гроші, вони поширюють неправдиву інформацію. Щодо всіх цих акцій – вона була одна та під прапорами невідомої організації. Особисто я з моряками та з чинними депутатами домоглася ухвалення цього закону саме про скасування іспиту щодо підтвердження стажу згідно з міжнародною конвенцією. Він на 70% прибирає корупцію, і морякам не потрібно взагалі нічого платити. Навіть непорівнянний той факт, що я чи організація USU брали у моряків гроші. Мене та USU намагаються скомпрометувати. Саме держава сьогодні не виконує вимог цього закону. Усі акції, які ми проводили, великі зусилля були зроблені, щоб цей закон прийняли. Я особисто і USU ніколи в житті ні за що не брали гроші, крім як за вступ до USU. Оскільки раз на рік, згідно зі статутом, є оплата 1000 або 500 гривень. За жодні оформлення морських документів чи інші послуги я гроші не брала», – зазначила очільниця USU.

Жінка також зазначила, що жодних доказів щодо того, що вона брала кошти з моряків – немає.

«Нехай хоч одна людина надасть хоча б один факт чи доказ того, що я брала гроші. Назвіть мені прізвище принаймні одного моряка», – сказала Король.

Зазначимо, «СтопКор» анонсує власне розслідування у цій темі. Ми поспілкуємося з самими моряками та з перших уст повідомимо об’єктивну інформацію.

Король також нагадала розкриту в липні багатомільйонну схему, в основі якої лежав Кабінет моряка.

«У липні завдяки нашому моряку розкрили багатомільйонну схему. Кабінет моряка був основою корупційної схеми. Через 4 місяці прийшли новий міністр та голова МорАду. І у листопаді Юрій Васьков, новий заступник міністра, заявив, що кабінет моряка повертається. І ми виступаємо проти цієї корупційної схеми», – сказала вона.

Зазначимо, це не перша історія, в якій засвітився Юрій Васьков. Читайте наш матеріал: Новим заступником міністра інфраструктури призначили відомого «схематозника» Юрія Васькова.

За словами Король, наразі в Україні немає документа, який регламентує роботу мобільних додатків для моряків. Це серйозна проблема, яку, втім, можна розв'язати, надавши застосункам державного статусу та посиливши контрольну складову.

Щодо зв’язків із Івановим та Ніяким

Христина Король каже, що з Андрієм Івановим особисто не знайома. Утім, координацію з Ніяким підтверджує.

«Іванова я в житті ніколи не бачила й особисто з ним не знайома. З Іваном Ніяким ми спілкувалися та спілкуємося. Суто з питань дипломування. Тобто він виступав проти корупційної схеми, давав інтерв'ю, і коли я починала рух, він був одним із людей, котрі розповідали деталі корупційних схем. І зараз він виступає проти цього свавілля. Жодної підтримки з боку "Трансшипу" та "Краншипу" для нас немає», – сказала вона.

Нагадаємо, 29 червня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №3944, яким позбавила моряків зі стажем роботи на суднах вимоги повторного складання іспитів для отримання підтвердження своєї компетентності.

Другие новости