ПоддержатьУкраїнська

Укрупнення районів: проєкт Кабміну може спровокувати серйозний сплеск безробіття в регіонах

Игорь Рейтерович
Игорь Рейтерович

Директор программ Украинского центра социального развития

Укрупнення районів: проєкт Кабміну може спровокувати серйозний сплеск безробіття в регіонах

З одного боку, Україні безумовно потрібна ця адміністративно-територіальна реформа, яка буде спрямована на оптимізацію районів та областей України. Головна проблема нашої держави полягає в тому, що цей адміністративно-територіальний устрій нам залишився у спадок від Радянського Союзу. А там він був сформований за різними принципами, але жоден із цих принципів не стосувався децентралізації. Там були принцип мобілізації, підготовки до війни, концентрації промислових підприємств більше на сході країни, перетворення західних областей на своєрідну буферну зону на випадок війни, оскільки Радянський Союз постійно до цього готувався. Ось це дрібнення — створення областей та районів — було насамперед саме із цим пов’язане.

 Ігор Рейтерович Ілюстрація: СтопКор

Ситуацію в Україні змінювати потрібно було ще з 1991 року

Але те, як це зараз робиться в Україні, я вважаю дуже поганим із кількох причин:

1. Всі ці скорочення або оптимізація мають відбуватись винятково через комунікацію з місцевими громадами. Тобто, не можна адміністративним шляхом або примусово різати, ділити ці райони або примусово об’єднувати і робити все те, що сьогодні, за великим рахунком, робить Кабінет міністрів України.

Та децентралізація, яка у нас була раніше, і об’єднання територіальних громад — воно було добровільним. Громади нехай повільно, але об’єднувалися, спілкувалися, проводили якісь громадські слухання і в результаті формували такі утворення, які влаштовували всіх. А зараз, коли все це буде відбуватися адміністративним шляхом — ми прекрасно розуміємо, що величезна кількість громад, думку яких не запитають, залишиться невдоволеною. Наскільки мені відомо, у Києві вже неодноразово були акції протесту — туди приїжджали люди з різних міст, які тепер не будуть адміністративним центром. І ці люди ставлять запитання: чому наше місто, яке удвічі більше — тепер не центр, а центр — інше місто, яке вдвічі менше і до якого складніше добиратися?

2. Другий момент пов’язаний із тим, що цим укрупненням можна зловживати. Певні представники місцевих еліт — переважно на півдні України, частково на заході — вони, по суті, лобіюють напряму через Кабінет міністрів та відповідний комітет у Верховній Раді створення таких районів, укрупнення таких районів, яке влаштовує їх з політичної, економічної чи якоїсь іншої точки зору.

Вони це роблять, не питаючи думки людей

Адекватні мери або лідери місцевого самоврядування говорять, що ми не проти, але давайте поговоримо з людьми, щоби люди сказали, як вони самі бачать розвиток у цій ситуації. Коли в людей не питають — то тут місце для корупції та зловживань просто величезне. Ми прекрасно розуміємо, що такі зміни, які робить Кабмін — він робить їх на прохання окремих політиків (ну зрозуміло, що вони ж не просто так роблять і тут є корупційна складова).

3. У найважливіший момент ми ризикуємо отримати просто величезний сплеск безробіття. Чому? Тому що ця оптимізація дуже сильно скоротить посадових осіб органів місцевого самоврядування і органів виконавчої влади, які працювали раніше на місцях. Це і державні службовці, лікарі, поліцейські і багато різних людей, які раніше були в цих районах та за щось відповідали. Що із ними робити? Чи є програма, куди їх відповідно далі працевлаштовувати? Мені здається, що це питання риторичне — принаймні, я такої програми не бачив.

4. Ну, і найголовніший момент. У нас не вирішене питання щодо органів місцевої влади, не вирішене питання про місцеві податки і збори, не вирішене питання бюджетів.

Уся ця оптимізація робиться без подальшого кроку 

Тобто, усе це буде робитися, як я зараз це бачу, після прийняття цього закону у ручному режимі. Ситуація проста: будуть місцеві вибори, у тих місцевостях, територіях, де переможуть, наприклад, не представники «Слуги народу» — в ручному режимі влада у них може забрати повноваження та віддати їх виконавчій владі в особі тих же голів ОДА. Там, де переможуть — все залишиться.

Тут йдеться про скорочення прав і свобод місцевого самоврядування, насамперед, через те, що з ними ніхто з цього приводу не спілкувався — їх просто поставили перед фактом.

На мою думку, буде дуже багато незадоволених на місцях, і це може перетворитись на протистояння — за гроші, за дороги, за заправки — та війну між різними органами місцевої влади та органами місцевого самоврядування. Через неузгодженість.

Нагадаємо, Кабінет міністрів 12 червня затвердив проєкти нового переліку територіальних громад та районів. За словами Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, зараз існує вже понад 1000 об’єднаних територіальних громад, а по завершенню процесу децентралізації їх має стати 1 470. Кількість районів має скоротитися більш як утричі — з 490 до 129 районів.

Другие новости