ПоддержатьУкраїнська

Замість готелю – ЖК: як незаконне будівництво Стріхарського “Sky river 2” перетворилося на чергову історію бездіяльності

Марина Титова
Марина Титова

Шеф-редактор

Замість готелю – ЖК: як незаконне будівництво Стріхарського “Sky river 2” перетворилося на чергову історію бездіяльності

28 грудня активісти всеукраїнської громадської організації «Стоп корупції» провели акцію протесту біля будівництва комплексу «Sky River 2». Правозахисники не розуміють, чому правоохоронці та відповідальні органи ігнорують кричущі порушення на черговому незаконному об’єкті. Повідомляє правозахисник Максим Томілов.

 Акція протесту через незаконне будівництво ''Sky River 2'' Фото: СтопКор

«Громадськість уже втомилася від десятків об‘єктів, що будують у Києві та його околицях. Ми щодня намагаємося докричатися до правоохоронців та органів контролю, надаємо їм усі докази порушень забудовника та підрядника, які можливо засвідчити візуальним оглядом та аналізом документів загального доступу. ЖК “Sky River 2” – це чергова історія корупції та бездіяльності», – розповідає правозахисник.

За час будівництва було детально проаналізовано дозвільні та інші документи та встановлено низку кричущих порушень:

  • нецільове використання земельної ділянки (адже на землях рекреації будується ЖК);
  • незаконне зняття верхнього шару родючих ґрунтів;
  • незаконне облаштування технічних споруд на набережній;
  • не було виконано оцінювання впливу на довкілля;
  • дозвіл на будівництво було отримано за сфальсифікованими технічними умовами на під'єднання до інженерних систем водопостачання та водовідведення.

 ЖК зводять під виглядом готелю Фото: СтопКор
 Девелопер скандального об'єкта — нардеп Стріхарський Фото: СтопКор

За словами Томілова, ЖК «Sky River 2» у Золочеві будують під виглядом готелю, а у відділі продажів – вдають дурників. Об‘єкт зводять на вулиці Приозерній, 17. Будує його компанія «Дніпровські хвилі» разом із забудовником «Status Group».

 Активісти попереджають інвесторів Фото: СтопКор

Варто зазначити, що власник девелоперської компанії «Status Group» — скандальний нардеп від «Слуги народу» Андрій Стріхарський. Іронія полягає в тому, що Стріхарський був членом ТСК із питань розслідування корупції в органах Держархбудконтролю. І зараз дуже завзято підтримує ДІАМ і його очільника Семена Кривоноса.

 Андрій Стріхарський Фото: Facebook

Стріхарський, до речі, фігурує в інших будівельних скандалах. Хоча кого це хвилює, еге ж?

Директором компанії «Дніпровські хвилі» та бенефіціаром є Петро Задорожній – помічник Стріхарського.  А засновником – такий собі Сергій Дубовчук.

Акція протесту, яку проводили активісти, мала на меті привернення уваги громадськості, правоохоронних органів та органів контролю до незаконної забудови. А також інформування потенційних інвесторів про можливі ризики, адже у відділі продажу жодних порушень, звісно, не бачать.

«Окремо хочеться відмітити бездіяльність поліції, адже зараз уже відкрито два кримінальних провадження щодо незаконності видачі дозволів на будівництво. Але жодних результатів та притягнення до відповідальності не намічається. Прикриваючись таємницею досудового розслідування, правоохоронці уникають будь-якого спілкування з громадськістю та спускають на гальмах подібні провадження», – підсумував Томілов.

За його словами, щоб добитися принаймні якоїсь реакції, представники громадської організації більш ніж пів року надсилали сотні документів – скарг, звернень та заяв.

«Ми 8 місяців намагалися змусити Держгеокадастр вийти на перевірку. І коли вони нарешті вийшли, то виявили не лише незаконне зняття родючих ґрунтів, а й незаконне розміщення споруд у санітарно-захисній зоні.

Майже стільки ж листувалися з Держекоінспекцією та її територіальним органом, намагаючись обґрунтувати необхідність здійснення заходів контролю та змусити їх бодай щось зробити, бо масштаби порушень вражають. Досягли! Посадові особи за неодноразовим виїздом встановили, що таке будівництво потребує отримання висновку з оцінки впливу на довкілля, якого звісно ж немає. І все... Жодних подальших дій! До речі, за результатами виїздів акт недопуску посадових осіб до здійснення перевірки та протокол про притягнення до відповідальності за недопущення посадових осіб до здійснення контрольного заходу не складалися.

Ми зверталися до Бориспільського районного управління поліції, до Бориспільської окружної прокуратури у зв’язку з вчиненням правопорушення уповноваженими посадовими особами замовника будівництва ТОВ “Компанія “Дніпровські Хвилі” та підрядника ТОВ “Статус Буд-2”, що передбачені ч.3 ст.197-1 та ст. 356 КК України.

Час іде, будівництво триває, а результатів – нуль», – каже Томілов.

Зазначимо, наразі керівником Бориспільського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області є Тарас Кравчук.

 Тарас Кравчук Фото: i-visti.com

Чому очільник структури ігнорує кричущі факти порушень забудовником та нардепом Стріхарським – лишається питанням. Активіст припускає, що тут може йтися про зацікавленість самого керівника у співпраці з девелопером, тому справа й гальмується.

ВГО «Стоп корупції» вкотре звернулася з заявою до Бориспільської поліції. Про реакцію правоохоронців – читайте в наступних матеріалах.

 ВГО ''Стоп корупції'' вкотре звернулася до поліції

Як повідомляв "СтопКор" раніше, елітний ЖК Sky River 2 під Києвом зводять під виглядом готелю за фіктивними документами.

Другие новости