ПоддержатьУкраїнська

ЖК «Sky River 2»: Держекоінспекція не змогла зупинити незаконне будівництво, справа – за прокуратурою

Дмитрий Слободяник
Дмитрий Слободяник

Журналист, редактор

ЖК «Sky River 2»: Держекоінспекція не змогла зупинити незаконне будівництво, справа – за прокуратурою

Будують як готель, а продають – як житловий комплекс. У Золочеві на Київщині споруди елітного ЖК «Sky River 2» зводять просто впритул до річки. При чому – без жодного погодження з Держекоінспекцією. Проте, ДЕІ так і не змогла провести повноцінну перевірку та притягнути порушників до відповідальності. Чи зможуть поліція й прокуратура?

 ЖК «Sky River 2» зводять під виглядом готелю Фото: скриншот

«СтопКор» вже неодноразово розповідав про скандальне будівництво у Бориспільському районі на Київщині. На території Золочівської ОТГ, за адресою вул. Приозерна, 17 забудовник ТОВ «Статус Буд – 2» (Status Group) на замовлення ТОВ «Дніпровські хвилі» зводить ЖК «Sky River 2».

Хоча земельна ділянка призначена для «будівництвв та обслуговування об‘єктів рекреаційного призначення». А дозвіл надано на будівництво готельно-ресторанного комплексу з апартаментами. Але на численних сайтах з продажу нерухомості цей об’єкт фігурує саме як ЖК.

І навіть у відділі продаж журналіста «СтопКору» запевнили: тут дійсно зводять саме житловий, а не готельний комплекс.

 У відділі продажу запевняють, що не знають про порушення Фото: СтопКор

За фактом видачі посадовими особами ДАБІ України дозволу на будівництво ТОВ «Дніпровські хвилі» були ініційовані кримінальні провадження № 42021110000000140 за ознаками злочину, передбаченого ч.2, ст. 364 Кримінального Кодексу України та № 12020100060003162 ознаками злочину, передбаченого ч.1, ст. 367 Кримінального Кодексу

Проте горе-забудовників це не зупинило.

А невідповідність об’єкта будівництва цільовому призначенню земельної ділянки – лише одне у нескінченній низці порушень.

По-перше, як показала проведена управлінням Держгеокадастру у Київській області за зверненням «СтопКору» перевірка, на території будмайданчика було знято верхній шар родючих ґрунтів без відповідного погодження.

По-друге, ще на етапі подання документів до тодішньої ДАБІ на отримання дозволу на будівництво замовник мав надати оцінку впливу на довкілля від Держекоінспекції. Адже йдеться про землі рекреаційного призначення. Проте жодного погодження з ДЕІ не було, а у Держархбудінспекцію замовник замість неї надав листи сумнівного змісту. В яких мотивував і «обгрунтовував», що оцінка впливу на довкілля відповідно до Закону начебто… непотрібна.

 Лист ТОВ ''Дніпровські хвилі'' Фото: скриншот
 Відповідь Міндовкілля Фото: скриншот

І, по-третє, капітальні споруди – пірси, причали тощо – встановлюють просто впритул до води. Геть забувши про те, що тут має бути санітарна зона. Аби власникам яхт, катерів та інших елітних плавзасобів було зручніше паркуватись. Все для людей, от тільки не для всіх. А лише для тих, хто може дозволити собі розкішні апартаменти. Для громади ж доступ до річки буде щонайменше ускладнений.

Хоча про яку соціальну відповідальність бізнесу взагалі може йтися в цьому випадку? Якщо представниця відділу продаж ЖК «Sky River 2», дивлячись прямо в очі, бреше про те, що всі документи – в нормі?

ВГО «Стоп корупції» неодноразово зверталась до Державної екологічної інспекції з проханням виїхати на перевірку скандального об’єкту, встановити факти порушень та притягнути замовника і підрядників будівництва до відповідальності.

У Держекоінспекції, як могли, відтягували цей момент. Але зрештою вже не мали іншого варіанту, як вирушити до Золочева. Проте, повноцінної перевірки так і не вийшло. Оскільки, представники замовника та виконавця будівельних робіт екоінспекторів просто проігнорували і не з’явилися на будмайданчику.

Відтак, у ДЕІ назвали перевірку – виїздом, а замість протоколу і припису змогли скласти лише акт і зафіксувати, що ТОВ Компанія Дніпровські Хвилі проводить планову господарську діяльність, що включає втручання в природне середовище та потрапляє під сферу застосування оцінки впливу на довкілля, згідно Закону. Будь-які подальші дії щодо зупинення незаконного будівництва ЖК «Sky River 2» і покарання винних фактично унеможливлені.

 Відповідь ДЕІ Фото: скриншот

Виходить цікава ситуація: користуючись певними юридичними лазівками, недоброчесні забудовники просто не дають провести перевірку об’єкту й таким чином уникають відповідальності.

Після цього ВГО «Стоп корупції» звернулась вже до правоохоронних органів – Бориспільської окружної прокуратури та районного управління поліції ГУ НП у Київській області з заявою про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст. 197-1 і ст. 367 ККУ, щодо дій посадових осіб замовника ТОВ «Дніпровські хвили» та підрядника ТОВ «Статус Буд – 2».

Проте, правоохоронці поки теж реагують не надто активно. Так, з прокуратури громадським активістам надіслали повідомлення про те, що поліція начебто має поінформувати окружну прокуратуру про результати розгляду заяви «СтопКору» у встановлений строк. Але цей лист більше нагадує відписку.

 Повідомлення Бориспільської окружної прокуратури Фото: скриншот

Особливо враховуючи, що стосовно ЖК «Sky River 2» раніше вже розпочато декілька кримінальних проваджень. Але вони майже не зрушили з місця, а Золочівське узбережжя повним ходом продовжують забудовувати.

Ми сподіваємось, що значний суспільний резонанс та увага з боку громадськості й ЗМІ до скандального об’єкту все ж спонукають компетентні правоохоронні органи до адекватної реакції та дії. Продовжуємо стежити за незаконним будівництвом та будемо надалі інформувати про хід подій.

Другие новости