ПоддержатьУкраїнська

Елітний ЖК Sky River 2 під Києвом зводять під виглядом готелю за фіктивними документами

Максим Томилов
Максим Томилов

Правозащитник

Елітний ЖК Sky River 2 під Києвом зводять під виглядом готелю за фіктивними документами

Знов про скандальне будівництво ЖК Sky River 2, яке відбувається на території Золочівської ОТГ на землях для будівництва та обслуговування об’єктів рекреаційного призначення.

 Ілюстрація: СтопКор

Чому це скандальне будівництво? За документами тут будується готельний комплекс. А за фактом – ЖК Sky River 2.

 Ділянка призначена для будівництва та обслуговування об’єктів рекреаційного призначення Фото: скриншот

Це зрозуміло не тільки тому, що на багатьох рекламних банерах та на сайтах продажу пропонують саме квартири у ЖК. Але й тому, що минулого тижня мені вдалося поспілкуватися з керівником відділу продажу. Яка відверто повідомила: так, дійсно тут зводиться саме житловий комплекс.

 ДАБІ надала дозвіл на будівництво комплексу відпочинку Фото: скриншот

«Ми будуємо житловий комплекс. І ми змінили цільове призначення для об’єктів рекреаційного призначення», – заявила вона.

А як же бути з тим, що не можна будувати ЖК на земельній ділянці рекреаційного призначення?

«Але ж будують готелі, будують бази відпочинку, на яких люди також можуть проживати по сезону», – здивовано відповідає керівниця відділу продажу.

 «СтопКору» вдалося поспілкуватись із керівницею відділу продажу Фото: СтопКор

Якщо чесно, я не мав бажання довго з нею сперечатись і розповідати про ті порушення, які є на цьому будівництві. Тому я краще розповім про них вам.

Адже нецільове використання землі – це ще «квіточки». Тобто лише один із тих факторів, які роблять будівництво ЖК Sky River 2 повністю незаконним.

За численними зверненнями ВГО «Стоп корупції», представники Держгеокадастру виїхали й провели тут позапланову перевірку. З акту геокадастру бачимо, що наявні принаймні два грубих порушення.

 Витяг з акту Держгеокадастру Фото: скриншот

Зняття верхнього шару родючих ґрунтів без відповідного дозволу, а також використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, а саме — з порушенням режиму використання водоохоронної зони. Тобто будівництво пірсу — так званий благоустрій набережної — здійснюється незаконно.

З довгоочікуваними результатами контрольних заходів Держгеокадастру ми звернулися до Державної екологічної інспекції Столичного округу, яка дуже довго не хотіла виїжджати на перевірку об’єкта й на усі наші звернення, у тому числі до і Мінекології, ми отримували відписки. Більше ніж пів року ледь не кожного тижня ми писали звернення, апелюючи різними фактами, що є підставами виїзду на перевірку.

І ось нещодавно, коли у Держекоінспекції вже не було іншого вибору, вони все ж виїхали на перевірку та засвідчили відповідні порушення.

Адже називати чорне білим вони, мабуть, більше не могли. З висновку Держекоінспекції бачимо, що проєкт цього будівництва мав би отримувати висновок з оцінки впливу на довкілля. Звісно ж, його немає.

 Висновок з оцінки впливу на довкілля відсутній Фото: скриншот

До того ж екоінспектори також підтвердили, що споруди на набережній є незаконними. Хоча я впевнений, що у відділі продажу інвесторам уже обіцяють, що на цьому пірсі можна буде «припаркувати» свою яхту або човен. І що все це буде дуже зручно. Але – незаконно.

 Причал для яхт і катерів звели незаконно Фото: скриншот

І наостанок скажу, що технічні умови на водопостачання та водовідведення на цьому об’єкті, які були надані замовником на отримання дозволу Держархбудінспекції на виконання робіт, є взагалі підробленими.

Ми з’ясували це, звернувшись до Золочівської ОТГ. Там ми запитали, чи надавали вони якісь технічні умови на під'єднання до водопостачання. І місцева влада відповіла, що жодних технічних умов на це будівництво вони не видавали.

На запит ВГО «Стоп корупції» до виконавчого комітету Золочівської сільської ради щодо чинності Технічних умов на приєднання до системи водопостачання та водовідведення на об'єкт «Нове будівництво комплексу відпочинку (готельно-ресторанний комплекс з апартаментами) за адресою СТ ГО «Ексімгруп-Лімітед» на території Гнідинської сільської ради Бориспільського району Київської області», замовник ТОВ «Компанія "Дніпровські хвилі"», було отримано відповідь, що Технічні умови на вказаний об'єкт Золочівською сільською радою не видавались.

Додатково нами було зроблено запит до ДАБІ (на той момент – ще неліквідованої) для отримання копій технічних умов на приєднання до інженерних мереж, які були надані замовником будівництва Держархбудінспекції України для отримання дозволу на виконання будівельних робіт.

Як думаєте, що було далі? ДАБІ нам надала копії технічних умов.

Які начебто були видані тією самою Золочівською ОТГ на підключення цього об’єкту до водопровідних та каналізаційних мереж. Аби пересвідчитися у достовірності наданої Золочівською сільською радою інформації щодо ТУ, звертаємося повторно, додаючи копії вказаних ТУ.

 ДАБІ надала копії технічних умов Фото: скриншот

І знов отримуємо відповідь, що ані ці, ані будь-які інші технічні умови на це будівництво не видавали. Отже, наявний факт того, що замовник, швидше за все, просто їх підробив.

 У Золочівській ОТГ підтвердили: жодних техумов на цей об’єкт вони не надавали Фото: скриншот

Відтак, будівництво на цьому об’єкті є незаконним.

Але цього вам у відділі продажу, звісно ж, не скажуть. Там вам посміхнуться й повідомлять, що жодних порушень на цьому об’єкті буцімто немає.

Ми зараз чекаємо на початок кримінальних проваджень за фактами фальсифікації та використання замовником підроблених документів і самочинного будівництва у водоохоронній зоні. Відповідні звернення були направленні до Бориспільського районного управління поліції та окружної прокуратури.

До того ж від правоохоронців чекаємо всебічного розслідування (а не затягування) вже відкритого кримінального провадження від 06.11.2020 №12020100060003162 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 367 КК України щодо протиправних дій службових осіб Державної архітектурно-будівельної інспекції України під час видачі дозволу на підставі якого виконуються будівельні роботи.

А також ми повторно звернулися до новоствореної ДІАМ України. Звернулися двічі, бо першого разу на наше звернення вони чомусь не відреагували. Відповіді досі не надали. Наразі сподіваємося на включення цього об’єкту до порядку денного планових комісій, де буде розглянуто питання про виїзд на перевірку скандального будівництва, з метою фіксації усіх наявних порушень містобудівного законодавства.

А поки хочу порадити потенційним інвесторам: детальніше аналізуйте всі документи та інформацію про об’єкт перед тим, як вкладати свої гроші в такі забудови. Адже, повторюсь, у відділі продажу вам дуже багато цікавого просто не скажуть.

Другие новости