ПоддержатьУкраїнська

Журналістські розслідування, резонансні справи та мер у відставці – вражаюча історія успіху Святогірського осередку "Стоп Корупції"

StopCor
StopCor

StopCor

Журналістські розслідування, резонансні справи та мер у відставці – вражаюча історія успіху Святогірського осередку 'Стоп Корупції'

Святогірський підрозділ "Стоп Корупції" – один із найактивніших осередків громадської організації. Місцеві активісти проводять журналістські розслідування, висвітлюють найрезонансніші теми, проводять круглі столи та конференції, залучають громаду та досягають реальних результатів у своїй діяльності.

 Голова Святогірського осередку ''Стоп Корупції'' Володимир Рибалкін

"СтопКор" вже неодноразово писав про успіхи Святогірського осередку на чолі з його головою Володимиром Рибалкіним, однак настав час підбити підсумки всієї тієї кропіткої роботи та розповісти реальну історію успіху.

Один з найбільших проривів в роботі підрозділу – це звільнення корупціонера, скандального мера міста Святогірська Олександра Дзюби, який покинув свою посаду після розслідування, проведеного активістами "Стоп Корупції". Мера та його поплічників було помічено в систематичному порушенні Законів України, яке призвело до зриву процесу децентралізації та скасування міського бюджету у 2017 році.

 Фото: kramatorsk.post

На жаль, після того, як Дзюба припинив виконання повноважень голови міста, він залишив після себе міцну корупційну схему, пов’язану із земельними оборудками. За час правління Дзюби принципи, методи та схеми розподілу земель у місті Святогірську були таємницею за сімома замками. Доступ до них мали депутати, які входили до складу земельних комісій, профільні спеціалісти виконавчого комітету, агентства з продажу нерухомості, керівники державних структур, але аж ніяк не звичайні місцеві жителі.

Однак завдяки діяльності місцевих активістів "Стоп Корупції" навіть найбільш заїжджені та напрацьовані корупційні схеми почали давати збій.

Саме тому ще одним успішним прикладом протидії корупціонерам стало розслідування активістів Святогірського підрозділу ГО "Стоп корупції", в ході якого вони дізнались про збитки, завдані місцевому бюджету у розмірі понад 85 тисяч гривень.

Як виявили стопкорівці, восени 2017 року розпочалося безпрецедентне за своїм нахабством будівництво незрозумілого об'єкта на вулиці Івана Мазепи. На значній за площею земельній ділянці спочатку були суцільно знищені зелені насадження (дорослі дерева сосни), потім виритий величезний котлован, в який одразу почав закладатися залізобетонний фундамент. На всіх етапах початого будівництва на об'єкт неодноразово приїздила поліція – під тиском громадськості й депутатів представники влади вимушені були її викликати. Виконавча влада вдавала видимість боротьби з незаконним забудовником, сама тим часом надавала довіреним особам (Лещенко М., Сидоров А.), які здійснювали забудову від імені власника земельної ділянки Молочанської, виписки з різних законодавчих актів, які начебто були доказами для поліції, що у них все законно.

Журналістські розслідування, резонансні справи та мер у відставці – вражаюча історія успіху Святогірського осередку ''Стоп Корупції''

В результаті журналістського розслідування святогірського підрозділу ГО "Стоп корупції" з'ясувалося, що земельну ділянку площею 0,1 га у 2007 році під будівництво кафе отримала жителька міста Донецька – Молочанська Л. А..

Протягом десяти років ніхто нічого на цій ділянці не будував, орендна плата до міського бюджету за користування не сплачувалась. Дзюба вів активну переписку з користувачем, погрожував судами, але договір оренди не розривали, бо якось, вочевидь, "порєшали".

Активізувався забудовник восени 2017 року, коли термін оренди даної земельної ділянки добігав кінця. Хоча впродовж останніх місяців були численні виклики поліції, в грудні стало зрозуміло, що забудову все ж таки хочуть легалізувати, оскільки порушення з боку забудовника, які часто траплялися, не фіксувалися належним чином, а це означало, що довести їх згодом буде неможливо.

І тоді Святогірський осередок "СтопКору" звернувся до Донецької обласної екологічної інспекції з проханням провести інспекцію з дотримання вимог природоохоронного законодавства на даній земельній ділянці. Чому цього не зробила місцева влада – відповідь очевидна.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=QuOGGEQCPHM

На звернення активістів на початку грудня 2017 року Донецька обласна екологічна інспекція провела перевірку згаданого об'єкта та знайшла численні порушення вимог природоохоронного законодавства. Внаслідок перевірки інспекцією зафіксовані факти порушень забудовником вимог чинного законодавства та нарахована шкода, заподіяна державі внаслідок пошкодження дерев до ступеня припинення росту, незаконної рубки дерев, зняття ґрунтового покриву без спеціального дозволу в сумі понад 85 тис. грн. Наступним кроком осередку організації стало звернення до прокуратури з вимогою провести розслідування та стягнути ці кошти на користь держави.

Ще одним успішним прикладом протидії корупціонерам стало викриття члена виконкому Святогірської міської ради Пономаренка, який, як виявилось, був причетний до незаконної вирубки дерев на території пансіонату у Святогірську.

Журналістські розслідування, резонансні справи та мер у відставці – вражаюча історія успіху Святогірського осередку ''Стоп Корупції''

Завдяки плідній співпраці ГО "Стоп корупції" з державними інституціями влади працівники місцевої Слов'янської прокуратури разом зі святогірським "СтопКором" у березні 2018 року виявили та зафіксували незаконну рубку дерев на земельній ділянці, що належить ТОВ "Старий замок". Тож після проведення розслідування прокуратура звернулась до суду в цій справі.

Журналістські розслідування, резонансні справи та мер у відставці – вражаюча історія успіху Святогірського осередку ''Стоп Корупції''

Варто також додати, що активісти міста Святогірськ Донецької області активно висвітлюють найрезонансніші теми та події, які відбуваються в області. У такий спосіб вони привертають увагу спільноти та створюють регулятори громадського контролю за справами, в яких зацікавлені особи могли б уникнути покарання або знехтувати своїми обов’язками.

Візьмемо до прикладу кричущий випадок, який стався поблизу Святогірської лікарні у жовтні 2018 року. Тоді просто біля медзакладу було виявлене закривавлене та напівоголене тіло чоловіка. Загиблим виявився місцевий житель, 58-річний Ігор Киркач. Через хворобу серця 2 жовтня його поклали до Святогірської лікарні. А за чотири доби – знайшли вже мертвим. Але перед цим він встиг зателефонувати дружині.

 Фото: скріншот

За словами жінки загиблого, чоловік випав з вікна лікарні й намагався зайти всередину, однак медпрацівники не впустили його й не надали пораненому допомогу.

Активіст "Стоп Корупції" Володимир Рибалкін провів власне розслідування, опитав людей та зняв відеосюжет стосовно цієї справи. Завдяки приверненню уваги, а також діям родини загиблого, кримінальне провадження в справі було перекваліфіковане з "нещасного випадку" на "ненадання допомоги хворому медичним працівником".

Однак і на цьому діяльність осередку не закінчується. Додамо, що Cвятогірський підрозділ вже розпочав активну діяльність в рамках громадської ініціативи "Стоп політичній корупції", яка передбачає моніторинг порушень виборчого законодавства на місцях. Крім того, активісти візьмуть на себе відповідальність й стануть спостерігачами на найбільших виборчих дільницях задля контролю та запобігання ймовірних фальсифікацій на виборах-2019.

Журналістські розслідування, резонансні справи та мер у відставці – вражаюча історія успіху Святогірського осередку ''Стоп Корупції''

Другие новости