ПоддержатьУкраїнська

Шульмейстера після звільнення влаштували в проросійську компанію – журналістка

Алла Легеза
Алла Легеза

Журналист

Шульмейстера після звільнення влаштували в проросійську компанію – журналістка

Корупція у кабінетах керівників морської галузі, конфлікт інтересів цих чиновників, розкрадання майна морських та річкових держпідприємств – актуальні проблеми сьогодення. Переважна більшість українців байдуже ставиться до теми цієї галузі. Та й ЗМІ не охоче висвітлюють інформацію з цього приводу. Людям подавай новини про топполітиків, смертельні ДТП, жахливі умови в лікарнях, діряві дороги тощо. Мабуть, саме через брак уваги до водної галузі чиновники, які займаються морським та річковим транспортом, так вільно, не ховаючись, крадуть кошти, майно громади, а мільярди йдуть повз держбюджет в кишені можновладців. Зрештою, роздерибанені кошти могли б піти якраз на покращення умов у медзакладах і на ті самі діряві дороги.

Про корупцію, що давно кишить в українських водах, завжди добре знали всі чиновники державного рівня, а їхнє мовчання винагороджували достойними відкатами.

Фото: скріншот

Уряд Гончарука вирішив змінити кричущу ситуацію та оголосив про повне перезавантаження морської галузі. Міністр інфраструктури Владислав Криклій навіть дедлайни собі поставив: пообіцяв впоратися швидше ніж за 3 роки. Розпочали реформу з кадрового очищення (що по суті й не дивно, адже це робить кожен новий міністр в органах чи держпідприємствах, що йому підпорядковуються, розставляючи своїх людей). В Адміністрації морського та річкового транспорту (ред. далі МорАд) позвільняли всіх перших керівників, призначили на їхні місця в.о. і тепер чекають від Нацагентства з питань державної служби (ред. далі НАДС) “достойних” кандидатур на посаду очільника МорАду.

Конкурс на посаду керівника Морської адміністрації з листопада 2019 р. НАДС проводить вже вдруге. Результатами першого ж міністр Криклій виявився незадоволеним (його виграв керівник морського підприємства “Трансшип-Сервіс” Іван Ніякий), і Уряд оголосив про повторний відбір.

Фото: скріншот

Чому Криклій настільки категоричний і забракував переможця першого конкурсу? Підозрюю, що причини в сумнівних зв’язках Івана Ніякого і шлейфі кримінальних проваджень проти фірми, яку він очолює та інших товариств, що входять до бізнес-імперії “Трансшип”. А в охочого очолити МорАд Івана Ніякого своя версія з цього приводу. На його думку, міністр Владислав Криклій хотів бачити у кріслі очільника Морської адміністрації іншого конкурсанта, Олександра Басюка, який сьогодні очолює директорат морського та річкового транспорту Мінінфраструктури. Все-таки він конкурс провалив. І, зауважте, Басюк очолює профільний(!) директорат в Міністерстві інфраструктури. А поки громадськість намагається розгадати причину зриву конкурсу, міністр з цього приводу мовчить, проте вже встиг у соцмережі твердо заявити Ніякому: ноги представника “Трансшипу” в МорАді не буде.

Фото: скріншот
Фото: скріншот

І цьому, на мій погляд, є логічне пояснення. Іван Ніякий очолює товариство “Трансшип-Сервіс”, що входить до групи морських компаній “Трансшип”. В цій бізнес-імперії близько 40 фірм, що працюють в різних країнах світу, зокрема і в РФ! Веде бізнес власник групи Андрій Іванов і в окупованому Криму. За співпрацю з країною-агресором проти фірм Іванова правоохоронці відкрили кримінальні справи (провадження проти компаній бізнес-імперії внесені до ЄРДР і за іншими статтями). Якщо не брати до уваги сторону моралі та санкції, що обходять підприємця стороною – хай би собі займався бізнесом. Але ж проросійський бізнесмен, вочевидь, має на меті поставити у провладне крісло свою людину, щоб залишатися на плаву, хоча й всіляко заперечує це. До слова, раніше інтереси фірм Андрія Іванова в МорАді представляв цілий заступник Мінінфраструктури Володимир Шульмейстер, якого після звільнення, як не дивно, працевлаштували в «Трансшип».

Фото: скріншот

НАБУ сьогодні розслідує справу за перевищення службових повноважень на користь «Трансшипу» стосовно працівників міністерства та підконтрольних йому підприємств. Тож зрозуміло, чому міністр інфраструктури у перепалці в коментарях з охочим очолити МорАд відрізав, що керівником морської адміністрації буде людина без конфлікту інтересів.

Зважаючи на тісні робочі відносини морського магната Андрія Іванова з країною-агресором, як можна довірити керівництво морської галузі його підопічному? А що коли РФ знову вирішить здійснити наступ з моря? В листопаді 2018-го Росія вже показала, на що здатна. Тоді, нагадаю, прикордонний корабель Російської Федерації протаранив український буксир, що переходив з одеського порту в маріупольський. І ризики повторного подібного сценарію можуть бути ще вищими, якщо надважливий державний орган, морську адміністрацію, очолить людина бізнесмена, на якого є важелі впливу з боку Кремля (повторююсь, в Іванова в РФ та окупованому Криму є кілька товариств).

Сподіваюсь, що до вибору нового очільника МорАду Владислав Криклій поставиться з усією відповідальністю, і реформу морської галузі за обіцяні три роки ми все ж побачимо. Хоча, якщо це і відбудеться, слабо віриться в її ефективність та реальні зміни з урахуванням того, як в Україні проходять усі гучні перезавантаження галузей. Чого тільки вартують реформи поліції чи медицини, що виявились, як на мене, абсолютно безрезультатними та просто висмоктали купу бюджетних коштів.

Другие новости

В Закарпатье вздули авто с 'водолазами': пенсионер помогал мужчинам пересечь границу в водолазных костюмах

В Закарпатье вздули авто с "водолазами": пенсионер помогал мужчинам пересечь границу в водолазных костюмах

Пенсионер из Тячева задержан за попытку нелегальной переправы людей через границу

Коммунальщики Киева завысили цены на аренду техники на 24 млн грн во время строительства Подольского моста

Коммунальщики Киева завысили цены на аренду техники на 24 млн грн во время строительства Подольского моста

Прокуратура Киева направила в суд обвинительный акт по и.о. директора КП за служебную халатность