ПоддержатьУкраїнська

Фальшиві гроші – для «лохів»: активісти з Черкащини викрили обман у мережі

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

Фальшиві гроші – для «лохів»: активісти з Черкащини викрили обман у мережі

Оголошення про продаж підробних купюр в інтернеті – шахрайство, в результаті якого з носом лишається замовник фальшивки. Активісти відокремленого підрозділу ВГО «Стоп корупції» з Монастирища з’ясували, як працює шахрайська схема. Про це розповів очільник місцевого осередку організації Юрій Заворотний.

 Фото: СБУ

Оголошення щодо продажу фальшивих грошей виявили в соціальних мережах активісти «Стоп корупції». Як небайдужі законослухняні громадяни – звернулися з усним запитом до представників місцевого підрозділу Служби безпеки. Поспілкуватися з представниками Служби безпеки вдалося неформально.

«В Уманському районному відділенні Управління СБ України в Черкаській області нам розповіли, що вони відстежують такий контент. І навіть робили контрольні закупівлі фальшивих банкнот», — розповідає Заворотний.

Як працює шахрайська схема? Продавець розміщує оголошення про продаж дуже якісних фальшивих грошей. Продавець переконує, що фальшивки настільки якісні, що їх навіть приймає банкомат. Навіть висилають відео, на якому демонсрують, що банкомат приймає 8 із 10 купюр. Також потенційному покупцю надсилають відео, буцімто такі купюри не відрізнити від справжніх навіть під ультрафіолетовим детектором. Насправді ж для відео шахраї для реклами замість фальшивок використовують справжні купюри, і лише кілька фейкових.

Ціна фальшивок – один до чотирьох, тобто за банкноти номіналом 1000 грн покупець має заплатити 250 гривень.

Як правило, існує мінімальна сума замовлення: на суму від 1000 гривень.

Представники спецслужб під виглядом покупців спілкувалися з шахраями в соцмережах і навіть зробили кілька контрольних закупівель.

Фальшивомонетники діють за двома схемами. Одні просять передоплату замовлення. Отримавши навіть 500 гривень передплати – зникають зі зв’язку. Інші, більш зухвалі, переконують, що жодної передоплати не потрібно – оплата на пошті після отримання надходження. Та попереджають: гроші надсилати поштою заборонено, а отже вони їх «замаскують», щоб працівники пошти не викликали поліцію, розповідають представники служби безпеки активістам. Перевірити посилку на пошті немає можливості – купюри ретельно замасковані, їх можна побачити не повністю. Та коли покупець уже поза межами пошти повністю розпаковує фальшиві купюри – його чекає розчарування: купюри виявляються сувенірними.

Отже, жадібні любителі легкої наживи отримують не високоякісну підробку грошей, яку приймають банкомати, а звичайні папірці з написом «сувенір».

«Активісти "Стоп корупції" відстежуватимуть подібні та інші шахрайські оголошення та повідомлятимуть правоохоронцям», — сказав очільник Монастирищенського відокремленого підрозділу організації Юрій Заворотний.

  • Зазначимо, як раніше повідомляв «СтопКор», регіональні осередки «Стоп корупції» розповіли про знакові перемоги організації в 2021 році.

Другие новости