ПоддержатьУкраїнська

Ключові посади в державному агросекторі довірили людям олігарха Косюка, – експерти

StopCor
StopCor

StopCor

Ключові посади в державному агросекторі довірили людям олігарха Косюка, – експерти

Скандальне звільнення голови правління державного "Агрофонду": кому заважав ефективний топменеджер Радченко та хто націляється на його місце? На думку аналітика аграрного ринку Івана Киричевського, заступник міністра Тарас Висоцький мав за завдання організувати фіктивний конкурс на посаду очільника "Аграрного фонду". А претендентом на неї є протеже "сірого кардинала" і "кешмена" галузі Алекса Ліссітси.

Ілюстрація: СтопКор

Цікаво, що "покровителем" пана Висоцького, наряду з Алексом Ліссітсею, журналісти та експерти вважають скандально відомого "курячого барона" – черкаського олігарха Юрія Косюка.

Юрій Косюк Фото: ''Бізнес''

Саме власник "МХП" Юрій Косюк свого часу допоміг Тарасу Миколайовичу обійняти посаду першого заступника голови ОДА Черкащини безпосередньо перед президентськими перегонами.

Людиною з орбіти Косюка у ЗМІ називають і колишнього колегу Ліссітси за УКАБ – колишнього очільника Держспоживслужби Володимира Лапу. До речі, пан Лапа досі спільно з Ліссітсею володіє низкою нематеріальних активів – зокрема, торговими марками "Агробренд", "УКАБ", "Український клуб аграрного бізнесу", "Agrarian questionnaire" тощо.

Ліссітса і Лапа досі спільно володіють брендом Фото: НАЗК

Нагадаємо, у 2015 році Володимир Лапа був фігурантом гучного корупційного скандалу. Тоді правоохоронці під час обшуків у бек-офісі МінАПК, розташованому навпроти центрального приміщення Держпродспоживслужби на вулиці Грінченка, знайшли купу "кешу" та відомість із "сірою" зарплатнею. Серед прізвищ інших посадовців Міністерства у документі фігурував і пан Лапа, який, згідно із записами, щомісяця неофіційно отримував від колишнього помічника міністра Лієва 20 тисяч доларів.

Володимира Івановича звільнили з посади Голови Державної служби з питань безпеки харчових продуктів та захисту прав споживачів розпорядженням Кабміну №999 від 23.10.2019 року.

Це звільнення тодішній міністр Милованов гучно розпіарив у всіх медіа, зокрема й у своєму профілі у фейсбуці, мотивувавши його необхідністю повного перезавантаження влади, боротьби з корупцією та знешкодження злочинних схем.

Насправді ж учергове бачимо невідповідність публічних гасел і реальних справ: за інформацією розслідувачів порталу "Антикор", Володимир Іванович, маючи тісний зв’язок із Миловановим та Висоцьким, пролобіював тимчасове покладення обов’язків голови Держспоживслужби на свою колишню заступницю Ольгу Шевченко. І через неї продовжив надалі "рулити" процесами у відомстві.

Володимир Лапа й після звільнення продовжив ''рулити'' Держспоживслужбою Фото: Антикор

Ба більше, донька пана Лапи – Кеєр Софія-Олена з 2018 року і донині працює в секретаріаті профільного Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики, який очолює Микола Сольський.

Докладніше про це читайте у статті "Стало відомо, хто стоїть за сумнівними кадровими призначеннями до АПК"

Другие новости