ПоддержатьУкраїнська

Люстровані прокурори повертаються на роботу: у Венедіктової виплачують їм компенсації

Алла Мартын
Алла Мартын

Журналист, редактор

Люстровані прокурори повертаються на роботу: у Венедіктової виплачують їм компенсації

Генпрокурорка Ірина Венедіктова: прокурори, звільнені у межах люстрації і реформи прокуратури, поновлюються на посадах через суди і отримують великі компенсації за звільнення. 

 Генпрокурока Ірина Венедіктова Фото: УП

Генпрокурор Ірина Венедіктова під час конференції Ради Європи щодо реформи прокуратури в Україні розповіла про поновлення обстоюваних та звільнених прокурорів і про величезні компенсації, що їм вимушені виплачувати. 

«Коли до нас звертаються працівники з виконавчими листами, ми виконуємо їх. Я не хочу називати цифри, у які ми заходимо з цими компенсаційними виплатами, вони жахливі», - цитує Генпрокурорку Укрінформ.

За словами Венедіктової, компенсації поновленим на посадах прокурорах виплачують з бюджету Офісу Генпрокурора.

Водночас вона уточнила, що прокурори поновлюються на посадах не автоматично, а зобов’язані пройти переатестацію.

«До нас іде повернення не тільки після реформи , іде хвиля повернення рішеннями Верховного Суду через люстрацію», - резюмувала Венедіктова.

Нагадаємо: 

  • 19 вересня 2019 року Верховна Рада  ухвалила Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури”. Реформа Генпрокуратури розпочалася з атестації прокурорів ГПУ й охоплювала перевірку прокурорів та створення Офісу Генерального прокурора.
  • 2 січня 2020 року в Україні розпочав роботу Офіс Генпрокурора. Внаслідок реформування кількість прокурорів мала зменшитися з 15 тис. до 10 тисяч.

Як повідомляв «СтопКор» раніше, Глава Офісу генпрокурора Ірина Венедіктова забрала у свого заступника Гюндуза Мамедова, якого раніше позбавила керівництва над так званим "Департаментом війни", решту повноважень, зокрема Департамент захисту інтересів дітей та протидії насильству та взаємодію з Тренінговим центром прокурорів.

Другие новости