ПоддержатьУкраїнська

Газ рекордно подорожчав: що чекає на українців

Алла Мартын
Алла Мартын

Журналист, редактор

Газ рекордно подорожчав: що чекає на українців

Газ подорожчав. Ціна блакитного палива в Європі встановила новий історичний рекорд і сягнула понад $1000 за тисячу кубометрів.

Газ рекордно подорожчав: що чекає на українців

Ціна на блакитне паливо в Європі підвищилася на $60 і досягла $1042 за тисячу кубометрів.

Попередній рекорд ціни ($969 за тисячу кубометрів) зафіксували у березні 2018 року, але тоді підвищення вартості припало на кінець зими, а опалювальний сезон 2021/22 в Європі тільки починається. За даними біржі, ціна найближчого ф'ючерсу становить $1030 за тисячу куб.м, про це повідомляє interfax. 

22 вересня міністри енергетики країн Європейського Союзу на зустрічі звинуватили державну компанію Росії «Газпром» у створенні штучного дефіциту на ринку, що призвело до зростання цін на блакитне паливо, повідомила The Times. Документ будуть обговорювати лідери держав-членів ЄС на саміті у жовтні 2021 року.

Серед причин цього явища видання Bloomberg називало аварію на одній із установок «Газпрому», а також скорочення прокачування газу до Європи російською стороною. Останній чинник зокрема пов'язаний із добудовою російського газогону «Північний потік-2».

Нагадаємо:

  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що через дії Росії, яка не поспішає нарощувати обсяги поставок газу в Європу, ціни на газ в Україні, як і в Європі, перебувають на абсолютному історичному максимумі.
  • ЄС готується закликати до відключення Росії від платіжної системи SWIFT, щоб стримувати владу Росії від подальшої агресії, та поступово припинити імпорт російського природного газу та нафти, якщо Кремль не припинить погрози проти країн-членів ЄС та військову агресію проти країн «Східного партнерства». Для підвищення енергетичної безпеки закликають синхронізувати електромережі всіх країн-членів та не допускати нової експансії російської ядерної енергетики у ЄС.
  • Європарламентарі вважають, що газопровід «Північний потік-2» шкодить європейській солідарності та тільки збільшує залежність ЄС від російського газу та безпекові ризики для України.
  • 21 липня США та Німеччина оголосили, що офіційно домовилися про завершення будівництва російського газогону «Північний потік-2», опублікувавши спільну декларацію з обіцянками.
  • Норвегія раніше заявила, що готова збільшити свій видобуток природного газу для покриття дефіциту в ЄС.

Як повідомляв «СтопКор» раніше, ціна на газ у Європі та Україні — на абсолютному історичному максимумі, проте для українських споживачів вартість блакитного палива взимку не зміниться, пообіцяв голова комітету ВР із питань енергетики Андрій Герус.

Другие новости