ПоддержатьУкраїнська

На Херсонщині й Полтавщині судді незаконно впливають на виборчий процес, – активісти

StopCor
StopCor

StopCor

На Херсонщині й Полтавщині судді незаконно впливають на виборчий процес, – активісти

Феміда як суб’єкт виборчого процесу: численні оскарження й апеляції, скасування у суді рішень територіальних виборчих комісій та протиріччя між різними судовими інстанціями претендують на те, щоб стати одним із трендів кампанії-2020. Про це заявив під час щоденного брифінгу в рамках проєкту «Стоп політичній корупції» медіаексперт, науковий консультант «СтопКору» Олександр Чекмишев.

https://www.youtube.com/watch?v=siAC8M5cU_U&t=744s

Нагадаємо, 3 жовтня в Херсонському адмінсуді відбулося судове засідання за позовом кандидата в депутати Генічеської міської ради Юрія Юріна до Генічеської ТВК про визнання незаконною постанови про реєстрацію кандидатами в депутати представників «Слуги народу».

Перед цим, 24 вересня, у приміщенні тервиборчкому відбулася суперечка між кандидатом на посаду голови громади Віктором Плохушком і представником партії «Слуга народу» Юліаном Лучком. Плохушко, якого до цього презентували як представника партії, подав документи як самовисуванець.

За два дні до ТВК прибув вже інший представник «СН» і подав списки кандидатів, що відрізнялися від тих, які раніше подав Плохушко. Голова комісії, який є креатурою тієї ж політсили, всупереч Виборчому кодексу, прийняв списки до розгляду.

 Плохушко заявив, що у Генічеську намагаються підмінити справжні списки ''слуг'' фальшимими Фото: Facebook

Зрештою, суддя Олена Ковбій оголосила рішення про задоволення позову пана Юріна. Однак учора Одеський апеляційний суд це рішення скасував, пославшись на те, що позивач нібито не довів порушення своїх прав спірною постановою ТВК. На думку представників «СтопКору», рішення апеляційного суду є незаконним і, ймовірно, може мати за собою корупційну мотивацію.

З Генічеська повідомили, що активісти місцевого осередку ГО «Стоп корупції» подали ще одну скаргу на постанову ТВК щодо «Слуги народу», але вже за порушення гендерних квот. І її наразі задовольнили.

Ще одна історія з судовою апеляцією сталась на Полтавщині. Нагадаємо, у Кременчуці ТВК відмовилася реєструвати всіх кандидатів зі списку «Європейської солідарності». Потім Полтавський окружний адміністративний суд скасував це незаконне рішення і зобов’язав тервиборчком повторно розглянути документи, подані політсилою, та зареєструвати кандидатів у депутати, як того вимагає закон.

Здавалося, тепер комісія не може прийняти рішення, яке повторює те, що було скасоване судом. Аж ось, стало відомо, що справа отримала нове продовження: 7 жовтня Кременчуцька міська ТВК відмовилась виконувати рішення суду щодо допуску «Європейської солідарності» на вибори у міськраду. Нарікали на власну некомпетентність і просили додаткових роз‘яснень від ЦВК.

На питання журналістів щодо підстав для таких дій члени комісії, здебільшого, відповідали «без коментарів» або «це було одноосібне рішення голови». При цьому, всупереч закону, у комісії провели жеребкування і затвердили голосуванням текст виборчого бюлетеня, де є 13 партій, окрім «ЄС».

 Олександр Чекмишев Фото: СтопКор

Представники «Європейської солідарності» викликали поліцію: за їхніми словами, такої диктатури на виборах і нехтування законом не було навіть за часів Януковича.

Зрештою, після звернення до ЦВК з вимогою розформувати комісію, а також до поліції, Кременчуцька ТВК таки зареєструвала список політсили до Кременчуцької міської ради.

Загалом за добу, що минула, правоохоронці почали 12 кримінальних проваджень за фактами порушень виборчого процесу. Упродовж доби до поліції надійшло 240 заяв та повідомлень, пов’язаних із порушеннями виборчого законодавства. Лідирують Харківщина та Рівненщина – по 26 повідомлень, Дніпропетровщина – 25, Львівщина – 21 та Київ – 19.

Усього з початку виборчої кампанії територіальні органи Національної поліції зареєстрували 3153 повідомлення, пов’язаних із виборчим процесом, з них майже чотири сотні – у Київській області та ще 310 – у столиці. До ЄРДР внесено відомості щодо 233 кримінальних правопорушень, з них 121 пов’язане з порушенням виборчого законодавства, а 112 – з виборчим процесом. Також правоохоронці склали 770 протоколів про виборчі адмінпорушення.

Другие новости