ПоддержатьУкраїнська

Офіційні спостерігачі ЦВК презентували звіт за підсумками моніторингу місцевих перегонів-2020

StopCor
StopCor

StopCor

Офіційні спостерігачі ЦВК презентували звіт за підсумками моніторингу місцевих перегонів-2020

Рекордно низька явка, скуповування «політичних франшиз», підкуп через месенджери та карантинні обмеження для виборців – чим відзначились цьогорічні перегони? На пресконференції «Місцеві вибори-2020. Тенденції та уроки», яка пройшла в медіацентрі «Стоп Корупції», презентували звіт про підсумки спостережень за виборчим процесом.

https://www.youtube.com/watch?v=32R0uOiORN8

На заході обговорили основні проблеми, такі як: скуповування політичних франшиз, некомпетентність членів комісій, скуповування голосів онлайн. Участь у конференції взяли Роман Бочкала, Катерина Одарченко, Ігор Рейтерович, Людмила Зубрицька, Ігор Корж, Роксолана Арійончик, Віктор Медвідь та заступник голови місії ENEMO П’єр Петьє.

«Місія нашої організації полягала у тому, що ми були офіційними спостерігачами ЦВК на цих виборах і працювали в проєкті «Стоп політичній корупції». У такому ж ракурсі ми діяли на парламентських і президентських виборах – фіксували порушення та виявляли їх у тих регіонах, де працюють наші осередки. Загалом все, що нам вдалося зафіксувати, викладено у цьому звіті», – наголосив координатор ГО «Стоп корупції» Роман Бочкала.

 Роман Бочкала Фото: СтопКор

Понад місяць «СтопКор» проводив щоденні брифінги щодо виявлених порушень виборчого процесу. Над цим проєктом працювала велика команда аналітиків, юристів, журналістів і представників місцевих осередків.

«Ми формували моніторингові групи зі складу журналістів, правозахисників, операторів. Це давало нам три позиції: фіксація, фіксація у поліції та журналістське розслідування», – розповів керівник правозахисного департаменту ГО «Стоп корупції» Ігор Бондарчук.

Моніторинговий проєкт високо оцінили експерти у сфері виборчого процесу. Такі організації, як «Стоп корупції» є одними з ключових гравців у виборчому процесі, вважає заступник голови місії ENEMO П’єр Петьє.

«Одна з основних ролей таких організацій, як ваша – більш детальний розгляд таких випадків, як підкуп, зловживання адмінресурсом. А наша місія – більше огляд та моніторинг процесів загалом», – зазначив він.

 П’єр Петьє Фото: СтопКор

Активна робота «СтопКору» допомогла запобігти порушенням у кількох областях України, зокрема на Херсонщині.

«Була активна оцінка того, що відбувається онлайн, тобто громадська організація «Стоп корупції» останні кілька років грає знакову роль. Саме цій організації довіряють. Ось, наприклад, перед самими виборами рейтинг Сальда був 23%, а у першому турі – вже 17%, тобто, завдяки інформуванню херсонці зробили більш зважений вибір», – зауважив член виконкому Херсонської міської ради Олександр Сандик.

Другие новости