ПоддержатьУкраїнська

Олександр Сергієнко: від посадовця-корупціонера до почесного будівельника

Дмитрий Слободяник
Дмитрий Слободяник

Журналист, редактор

Олександр Сергієнко: від посадовця-корупціонера до почесного будівельника

Ключовий фігурант тіньової ДАБІ та екскерівник дозвільного департаменту Олександр Сергієнко зібрався отримати почесне звання «Заслужений корупціонер-будівельник України». Людина, яка фактично була Corruption-CEO псевдореформи ДАБІ, претендує на державну відзнаку за видатну діяльність у галузі будівництва.

 Олександр Сергієнко Фото: ЕП

Подання на самого себе

Стало відомо, що громадська організація «Всеукраїнська громадська організація «Спілка інженерів» звернулася до Голови Київської міської державної адміністрації В. Кличка з листом, в якому просить порушити клопотання перед Президентом України про присвоєння почесного звання «Заслужений будівельник України» голові цієї громадської організації Олександру Сергієнку.

Олександр Сергієнко: від посадовця-корупціонера до почесного будівельника

Цікаво, що громадську організацію «Спілка інженерів» заснували в червні 2020 року безпосередньо Олександр Сергієнко та Олександр Коломієць. Останній екскерівник Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Київській області виконував роль касира у Сергієнка.

Журналісти зафіксували таємні зустрічі Сергієнка з призначеними в той час на нові посади функціонерами, дуже схожими на виплату тіньової зарплати. Сергієнко факт цієї зустрічі не заперечував, але назвав це «робочі питання комітету, коли обговорювали один із варіантів законопроєктів». Чому їх обговорювали з кожним по черзі на задньому сидінні Мерседеса Сергієнка та зі специфічними сумками — невідомо.

 Таємні зустрічі Сергієнка

Мали посадити, але можуть нагородити

Варто нагадати, що Президент України Володимир Зеленський на виїзному засіданні Кабінету Міністрів України 13 березня 2020 року оголосив про початок ліквідації Державної архітектурно-будівельної інспекції України (далі – ДАБІ).

«Процес отримання державних послуг буде прозорим, зручним і з мінімальним впливом чиновників на прийняття таких рішень», — заявив Володимир Зеленський.

 Нардеп Андрій Клочко

Тоді неофіційне керування ДАБІ взяв на себе керівник парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого регіонального містобудівництва Андрій Клочко. Помічником якого офіційно був Олександр Сергієнко. А ранкові наради останнього з керівниками новоутворених органів державного контролю в сфері містобудування в офісі на Шовковичній були зафіксовані під час журналістського розслідування.

Олександр Сергієнко: від посадовця-корупціонера до почесного будівельника
 Сергієнка помічали за ''ранковими нарадами''

Саме Сергієнку належить авторство всього цього безладу, який творився півтора року та який вони назвали "реформою містобудування". Разом із Андрієм Клочком вони практично заблокували на рік ліквідацію ДАБІ та роздавали

дозвільні документи в ручному режимі.

Служба безпеки України викрила посадовців Державної архітектурно-будівельної інспекції на масштабній незаконній видачі будівельним компаніям дозвільних документів і сертифікатів готовності. У ЗМІ одразу розповсюдили інформацію про виявлену мережу «бек-офісів» так званої «будівельної мафії», яку збудовано відомими «схемниками сучасності» Клочком-Сергієнком.

Близько 70 обшуків у Центральному апараті ДАБІ, столичному Департаменті ДАБІ та навіть у помічника голови комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевої самоврядності, регіонального розвитку і містобудування Андрія Клочка — Олександра Сергієнка.

За матеріалами кримінального провадження, до функцій Сергієнка входить контроль за діяльністю залучених до протиправної діяльності службових осіб ДАБІ, за допомогою яких здійснюється контроль за видачею дозвільних документів, забезпечується рух документації з офіційної канцелярії до «бек-офісу» — «консалтингового центру», де здійснюється їх тарифікація та

«обілечування».

Цинізм та нахабство цього персонажа перевищує всі межі. Маючи кримінальне провадження щодо організації корупційних схем в ДАБІ, не побудувавши жодного квадратного метра, але «обілетивши» кожне будівництво, Сергієнко претендує на почесне звання «Заслужений будівельник України».

Другие новости