ПоддержатьУкраїнська

Після низки розслідувань "СтопКору" Апеляційний суд Херсонської області зупинив розвиток схеми рейдерского захоплення майна "Херсонбуду"

StopCor
StopCor

StopCor

Після низки розслідувань 'СтопКору' Апеляційний суд Херсонської області зупинив розвиток схеми рейдерского захоплення майна 'Херсонбуду'

Апеляційний суд Херсонської області 15 травня 2018 року задовольнив скаргу законних власників «Виробничої фірми «ПАРИТЕТ» та скасував ухвалу суду першої інстанції щодо укладання мирової угоди.

Після низки розслідувань ''СтопКору'' Апеляційний суд Херсонської області зупинив розвиток схеми рейдерского захоплення майна ''Херсонбуду''

«Встановлені обставини дають підстави для висновку про те, що скаржник має законні сподівання на спірне нерухоме майно, наразі ним приймаються заходи щодо поновлення своїх прав як учасника ТОВ «КПД-5С» та відповідно співвласника спірного майна. … матеріали справи, які є в наявності на час винесення оскаржуваної ухвали, свідчать про наявність у скаржника прав, інтересів та обов'язків щодо спірного нерухомого майна» – сказано в Ухвалі суду.

За мировою угодою, яку скасував суд, рейдери намагались надати собі статусу доброчесних набувачеів майна: двох виробничих баз у м. Херсоні та м. Олешки, офісної будівлі у центрі Херсона та бази відпочинку у селищі Залізний Порт на березі Чорного моря.

Нагадаємо, 31 серпня 2017 року громадянином Рошаком М.С. було зареєстроване нове підприємство, яке днем пізніше внаслідок махінацій вже вимагає борг у Лободи М.Т. у розмірі 8 292 423,43 грн. А за 2 тижні – 13 вересня 2017 року – новостворене підприємство в особі Рошака М.С. і ТОВ "КПД-5 С" в особі Цепелєва Ю.Ю. укладають договір іпотеки № 1421, за яким було забезпечено борг Лободи Миколи Трохимовича у розмірі 8,3 млн грн нерухомим майном, незаконно виведеним з власності ТОВ «КПД-5 С» через протиправні дії державного реєстратора Калугіної І. та приватного нотаріуса Козоріза. У зв’язку з очевидними порушеннями закону, це рішення оскаржено до Міністерства юстиції України

В межах кримінального провадження слідчим суддею Херсонського міського суду Херсонської області Гонтар Д.О. накладено арешт на передану в іпотеку нерухомість.

Наказом Міністерства юстиції України від 26.09.2017 року № 3026/5 вищезгадані рішення державних реєстраторів скасовані, що підтверджує незаконність виведення ПП "ВФ "ПАРИТЕТ" зі складу учасників ТОВ «КПД-5 С», а також – незаконність реєстрації у ДРРПНМ договору іпотеки.

Однак того ж 26.09.2017 р. попри арешт слідчого судді, приватним нотаріусом Золотих О.О. майно КПД-5С було переписане на підприємство, власником якого є Рошак М., а потім і на самого Рошака М.

«Далі схема рейдерів проста: поки Мін'юст і суди розбираються з правом власності, створюється фіктивний «борг» того ж Рошака М., який за мировою угодою розплачується арештованим майном підприємства. Тобто, рейдери імітують створення добросовісного набувача», – розповідають журналісти «Стоп корупції», які були присутні на судових засіданнях з цієї справи.

Після низки розслідувань ''СтопКору'' Апеляційний суд Херсонської області зупинив розвиток схеми рейдерского захоплення майна ''Херсонбуду''

У грудні 2017 року громадянин Ромащенко Р.О., фіктивний «позичальник», подався до виконавчої служби Голопристанського району із позовом про стягнення боргу вже з Рошака М. С., за яким виконавча служба через мирову угоду намагалася стягнути в якості боргу незаконно переписане на Рошака М.С. майно КПД-5С.

«… колегія суддів вважає, що заява заступника начальника Голопристанського міськрайонного відділу ДВС ГТУЮ в Херсонській області про затвердження мирової, сама мирова угода, укладена між Ромащенком Романом Олександровичем та Рошаком Максимом Стефановичем в процесі примусового виконання рішення суду, не підлягають задоволенню, відтак ухвалу суду на підставі п.2 ч.1 ст.312 ЦПК Украіни, слід скасувати та постановити ухвалу про відмову в задоволенні заяви та у затвердженні самоі мировоі угоди» – зазначено у Постанові Апеляційного суду Херсонської області від 15.05.2018 р.

Після низки розслідувань ''СтопКору'' Апеляційний суд Херсонської області зупинив розвиток схеми рейдерского захоплення майна ''Херсонбуду''

Таким чином, мирова угода на стадії виконання судового рішення так і не стала «тріумфом» рейдерів. Адже за допомогою Херсонського міського суду вони намагались здійснити свою давню мрію – створити сумлінного набувача вкраденого у ТОВ «КПД-5С» нерухомого майна.

Чи стане це крапкою у багатостраждальній історії – покаже час, тож журналісти та правозахисники «СтопКору» відстежуватимуть ситуацію й надалі.

Другие новости