ПоддержатьУкраїнська

Питання номер один: на Саміті Україна – ЄС обговорили корупцію, у тому числі й у лісовій галузі

StopCor
StopCor

StopCor

Питання номер один: на Саміті Україна – ЄС обговорили корупцію, у тому числі й у лісовій галузі

Нещодавно в Брюсселі відбувся 20-й саміт Україна-ЄС, в ході якого обговорювались питання партнерства сторін, зокрема, виконання Угоди про асоціацію. Для України ця зустріч була більш успішною, ніж минулого року, оскільки європейські чиновники зробили важливі офіційні оголошення про визнання Росії агресором через анексію Криму та розв’язання конфлікту на Донбасі. Крім того, Брюссель схвально відізвався щодо проведення Україною різних реформ – повідомляє eureporter.co. Проте, до порядку денного було внесено також питання корупції, яка, на думку видання, є питанням номер один між урядом України та її населенням.

Питання номер один: на Саміті Україна – ЄС обговорили корупцію, у тому числі й у лісовій галузі

Фото : Transparency International

Також на думку автора публікації найяскравішим прикладом, який міг би пояснити анатомію української політики, є лісова проблема. Зокрема, закон № 5495, яким вносяться зміни до законодавства щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному експорту сировини. Мета законопроекту, на перший погляд, полягає у збереженні українського лісового господарства та запобігання незаконному експорту. Але, навіть у Європі вже зрозуміло, що в Україні назва закону не завжди відображає його справжню суть та наміри, більше того, вони часто можуть бути різними речами. Тож, представник видання звернувся за коментарями до українських колег, у тому числі й до координатора «СтопКору» Романа Бочкали.

Так, за оцінкою координатора "Стоп корупції" та відомого журналіста Романа Бочкали, проблема, пов'язана з лісами, тривалий час знаходиться на порядку денному й суть її полягає у необхідності збереження ресурсів країни, які були знищені у величезних кількостях. Наприклад, в 2014 році в Україні було знищено майже 25 мільйонів кубометрів деревини, а відновлено за той же час всього лише 58 тисяч гектарів. Для того, щоб вирішити цю проблему, а також покращити ситуацію у лісовій галузі, у 2015 році було схвалено мораторій на експорт лісу-кругляку терміном на 10 років. Наразі можна констатувати, що сподівання на цей мораторій не виправдались.

Український ліс зараз використовується так, як і раніше, різниця лише у тому, що лісове господарство сьогодні більш спрямоване на внутрішній ринок, ніж на зовнішній, й потопає у корупції. Крім того, після 2015 року лісгоспи перестали отримувати державне фінансування. Таким чином, вони опинилися в складній ситуації з великою кількістю проблем й відсутністю правового механізму отримання достатніх грошей, необхідних навіть не для отримання прибутку, а для підтримки поточної ситуації. Протягом останнього року кількість працівників зменшилася на 10%, десятки господарств зіткнулися з банкрутством, а масштаби лісовідновлення зменшились через відсутність грошей. У таких умовах згадані вище проблеми залишаються актуальними, і випадки незаконної вирубки лісу збільшуються у геометричній прогресії.

https://youtu.be/Nzul5NZF2tA

Повний текст матеріалу за посиланням https://www.eureporter.co/politics/2018/07/12/the-number-one-question-between-ukraine-government-and-its-people/

Другие новости