ПоддержатьУкраїнська

Початок діалогу чи ширма для ЗМІ: в ОНМедУ пропозиції комісії МОЗ вважають продовженням політики Супрун

StopCor
StopCor

StopCor

Початок діалогу чи ширма для ЗМІ: в ОНМедУ пропозиції комісії МОЗ вважають продовженням політики Супрун

Вже втретє цього року працівники та студенти Одеського національного медичного університету вийшли під стіни Кабміну та Міністерства охорони здоров'я. 20 вересня колектив вишу пікетував урядові будівлі з вимогою розблокувати фінансування.

Цього разу, вперше за весь час тривання конфлікту, до протестувальників вийшов представник МОЗ – радник міністра Дмитро Раїм, який пообіцяв, що до університету завітає комісія, щоб розібратись у подіях на місці. Комісія дійсно прибула до Одеси, проте її візит вкотре підтвердив: кризу досі не подолано.

 Працівники вишу пікетували Кабмін та МОЗ

Під час перебування комісії в Одесі відбулась перша чотиристороння зустріч з початку протистояння: адміністрація ОНМедУ на чолі з Юрієм Сухіним, представники міністерства, колектив і студенти вишу, поплічники ставлениці МОЗ Дубініної – Костянтин Аймедов, Максим Болдін та інші.

Зібрання не можна було назвати тихим і мирним: пан Аймедов виступив під вигуки "ганьба". "Хто ти взагалі такий? Хто тебе куди обрав?", – почув Максим Болдін, коли взяв слово. Реакція колективу цілком зрозуміла: на думку працівників університету, прихильники Дубініної не мають законних повноважень навіть для присутності на цій зустрічі, адже вони не є співробітниками вишу, членами Вченої або Наглядової ради.

https://www.youtube.com/watch?v=fSfJzPr2SW0&feature=youtu.be

Нагадаємо, протистояння між ОНМедУ і профільним міністерством триває вже понад рік, з літа 2018-го. Тоді в.о. міністра Уляна Супрун звільнила ректора вишу Валерія Запорожана і призначила виконувачем обов'язків ректора Костянтина Аймедова, який трохи більше ніж за місяць передав повноваження Владлені Дубініній.

Позатим колектив університету, який згідно з законодавством і статутом має право самостійно обирати керівника закладу, ставлеників МОЗ не визнав. На засіданні Вченої ради більшість голосів була віддана за в.о. ректора Юрія Сухіна. Тож подальший конфлікт з міністерством продовжився у формі акцій протесту та у судових залах.

Поплічники Дубініної щонайменше 6 разів намагалися захопити ректорат силовими методами. У січні цього року Уляна Супрун, не визнаючи документи за підписом Сухіна, відмовилася затвердити кошторис ОНМедУ на 2019 рік, внаслідок чого протягом місяців тритисячний колектив вишу та понад 8 тисяч студентів не отримують зарплати й стипендії. Також заблокована оплата комунальних платежів, зупинені ремонти.

 Роботу ОНМЕдУ фактично заблоковано

В ході розмови з радником міністра Раїмом проректор Одеського університету Костянтин Талалаєев запевнив, що у виші готові прийняти комісію, надати їй усі документи та максимально сприяти роботі за однієї умови: якщо до її складу будуть включені неупереджені експерти, які не лобіювали б інтереси жодної зі сторін конфлікту.

Однак МОЗ цієї домовленості не дотрималось: на чолі комісії було поставлено двох заступників міністра – Андрія Семиволоса і Младену Качурець. І якщо першого привітали аплодисментами, адже відомство вперше делегувало до університету представника, якого знають і поважають в галузі та який не брав жодної участі в конфлікті довкола ОНМедУ, то пані Качурець зустріли зовсім інакше.

Річ у тім, що саме пані Младлена була юристом ексголови МОЗ Уляни Супрун і сприяла "документальному оформленню" спроб рейдерського захоплення Одеського медичного вишу. Та й цей візит новопризначеної заступниці міністра до ОНМедУ вже не перший: працівники університету раніше бачили її у супроводі банди "тітушок", які напали на студентів, що вийшли на захист своєї Альма-матер.

З першими ж репліками пані Качурець стало зрозуміло, що навіть оновлене міністерство продовжує гнути "лінію Супрун". Протягом усієї зустрічі заступник міністра давала зрозуміти: комісія – лише ширма для ЗМІ. Фактично ж МОЗ має намір призначити ректором свою людину, вчергове порушуючи закон і права вищих навчальних закладів на автономію. На жаль, Качурець дотримуватиметься старої політики Супрун та її заступника Олександра Лінчевського, який і був ідейним натхненником рейдерської атаки на ОНМедУ.

 МОЗ делегувало до Одеси міністерську комісію

Вже зовсім не дивує, що замість розв'язання конфлікту Качурець запропонувала продовжити ходу замкненим колом: МОЗ призначить в.о. ректора, який керуватиме університетом до виборів. А оскільки суд заборонив МОЗ втручатися в університетське самоврядування та призначати керівників ОНМедУ, обидві сторони – адміністрація Сухіна і поплічники Дубініної, на її думку, нібито зобов'язані відкликати всі позовні заяви.

Утім, колектив вишу такий план дій не влаштовує. Люди впевнені: Качурець діє в інтересах Дубініної, маючи не меті посадити її в крісло ректора за будь-яку ціну. Університет вчергове намагаються "нагнути", а колектив перетворити на маріонеток без права голосу і вибору, ба більше – навіть без можливості отримувати зарплату за свою працю. На такі умови колектив ОНМедУ не може погодитись за жодних умов і за жодного керівництва МОЗу.

Ідея МОЗ може видатись компромісною лише на перший погляд. Насправді ж таке рішення ще сильніше загострює ситуацію. По-перше, міністерство вже намагалося призначити своїх ректорів, результати цієї спроби вже відомі всім. По-друге, наміром призначити чергового в.о. МОЗ знову порушує автономність університету, судове рішення і, передусім, закон України "Про вищу освіту". По-третє, ніхто з присутніх на зустрічі не повірив в те, що новим в.о. можуть призначити об'єктивного професіонала, якого турбуватиме виключно подальша доля ОНМедУ.

Дубініна та Аймедов, вочевидь, маючи впевненість, що новим в.о. стане один з них, ідею МОЗ в цілому підтримали. Всупереч думці колективу вони зажадали якомога швидше відсторонити чинну адміністрацію від управління навчальним закладом. Така позиція викликала бурхливу реакцію аудиторії.

 Це - перша чотиристороння зустріч з початку конфлікту

"Всупереч волі колективу ви були заведені в ректорат медуніверситету. У нас є відео, як ви заходили в ректорат разом з бойовиками, як ви вибивали двері, як ви не хотіли зустрічатися з колективом, як ви ховалися в цьому кабінеті, як ви ночували там півтора місяця. Ми все це бачили. Я, на відміну від інших присутніх тут, не хочу бути ректором. Я тут тільки тому, що за мене проголосував колектив. А ви тут на якій підставі?", – заявив Юрій Сухін у відповідь на репліку Аймедова.

Тож законна адміністрація вишу міністерську пропозицію розв'язання конфлікту відхилила. Представники вишу впевнені: передусім потрібно розблокувати фінансування університету, погасити заборгованість із зарплати та стипендій, і лише після того, як люди отримають свої гроші, а університет повернеться до нормального функціонування, розподіляти портфелі.

"Ви сьогодні презентуєте новообраного президента, новий Кабмін. Ми ж голосували за вас, ми мріяли, щоб прийшли нові люди й зупинили це свавілля. Ми хочемо нормально працювати. Ми просимо вас першочергово підписати кошторис, щоб наші люди отримали зарплати й стипендії, а далі – оголошуйте легітимні чесні вибори. І нехай колектив обирає собі кращого ректора", – звернувся до комісії в.о. проректора Олег Тарабрін.

Наприкінці переговорів комісія зустрілася з профспілковою організацією університету і студентами. І хоча цю зустріч важко назвати продуктивною, той факт, що вона все ж відбулася, вже є першим позитивним сигналом.

Представники ОНМедУ подякували міністрові Зоряну Скалецькому за початок діалогу і делегування до складу комісії Андрія Семиволоса, який зайняв неупереджену і конструктивну позицію. Колектив розраховує, що його пропозиції будуть враховані та реалізовані.

Проте яким би не стало фінальне рішення МОЗу, найважливішим є те, щоб Одеський національний медуніверситет зміг продовжити працювати, щоб закон захищав недоторкане право вишу на автономність, співробітників – на працю і заробітну плату, студентів – на вищу освіту, а одесити у підсумку не залишились без висококваліфікованої медичної допомоги.

Другие новости