ПоддержатьУкраїнська

«Щоб заволодіти ресурсами на мільярди, корупціонерам вистачить 200 голосів», – Аскеров про місцеві вибори

StopCor
StopCor

StopCor

«Щоб заволодіти ресурсами на мільярди, корупціонерам вистачить 200 голосів», – Аскеров про місцеві вибори

Місцеві перегони-2020: можлива зміна провінційних політичних еліт чи перерозподіл корупційних потоків? Слабкість центральної влади на місцях призведе до переміщення політичної корупції з центру до регіонів, вважає керівник Національного проєкту «ДунайЯ» Фазіль Аскеров.

 У столиці 4 червня відбувся круглий стіл, присвячений місцевим виборам-2020 Фото: СтопКор

«Рівень корупції у територіальних громадах буде набагато вищим, аніж у центрі. Це можна простежити на прикладі багатьох регіонів, але я буду говорити на прикладі Одещини. У нас є головний на сьогодні український курорт Затока, де сільський голова під двома домашніми арештами проводить удома, у сусідньому населеному пункті, засідання селищної ради. Хоча він відсторонений двома судами! Я вважаю, закон має бути законом, і потрібно не озиратись на те, чи балотується людина. Бо для багатьох вибори можуть стати просто відстрочкою від судових процесів на 4 місяці», – зазначив пан Аскеров.

Ще один кричущий випадок – портовий Чорноморськ (колишній Іллічівськ), де незмінним мером є старий апаратник, який керував містом ще за часів Леоніда Брежнєва.

Тому, на думку громадського діяча, цьогорічні перегони стануть виборами не стільки політичних еліт, скільки економічної моделі взаємодії ОТГ з інвесторами. Адже територіальні громади, розташовані уздовж моря, володіють колосальними земельними ресурсами.

 ''Політична корупція зміщується з центру до регіонів'', – Фазіль Аскеров Фото: СтопКор

«Іноді для того, аби заволодіти певним коштовним ресурсом, не потрібні мільйони доларів. У тій же селищній раді Затоки – вісім депутатів, кожному з яких вистачило в середньому 30 голосів, аби бути обраним. Тобто 200 людей сьогодні розпоряджаються ресурсами в мільярди гривень», – додав він.

Зауважимо, бюджет цього селища, який щороку, за словами можновладців, обслуговує 2 мільйони туристів, складає лише 30 млн грн – це еквівалент вартості одного гектара землі у приморській зоні. Натомість, на «таємних» нічних сесіях у сільраді такі ділянки роздають десятками. Тож, за підрахунками експертів, щонайменше 90% грошових потоків курорту залишається в тіні.

Другие новости

Британия советует своим гражданам избегать любых поездок в Украину, — сайт британского правительства.

Британия советует своим гражданам избегать любых поездок в Украину, — сайт британского правительства.

Исключение британского правительства касается Закарпатской, Ивано-Франковской, Тернопольской, Черновицкой, Львовской, Волынской, Ровенской и Житомирской областей