ПоддержатьУкраїнська

«Смерть Полякова нагадує класичну картину передозування метадоном», - експерт

Надежда Рогальская
Надежда Рогальская

Редактор, аналитик

«Смерть Полякова нагадує класичну картину передозування метадоном», - експерт

Смерть Полякова може бути пов‘язана з речовиною метадон, яку у крові померлого нардепа виявили судмедексперти. Проте наразі невідомо, як він потрапив до організму покійного та чи є безпосередньою причиною смерті. Аби з’ясувати, що являє собою цей препарат, у яких формах його вживають та які класичні симптоми передозування, редакція «СтопКору» звернулася до медичного експерта, психіатра-нарколога Владислава Сови.

 Смерть Полякова нагадує класичні симптоми отруєння метадоном Фото з відкритих джерел

Смерть Полякова нагадує отруєння метадоном? У крові померлого народного депутата Полякова, який пішов із життя в ніч на 8 жовтня, виявили метадон. Про це повідомив речник МВС Антон Шевченко в ефірі телеканалу «Україна 24».

Поки невідомо, якою була концентрація метадону, коли та як речовина могла потрапити до організму депутата та чи могла вона безпосередньо спричинити смерть Полякова. За словами прессекретаря МВС, цю інформацію будуть з'ясовувати під час глибоких медичних досліджень.

Редакція «СтопКору» звернулася за коментарем до медичного експерта, психіатра-нарколога Владислава Сови, щоб розібратися: що таке метадон, чи можна його дістати в Україні та яким може бути ефект від передозування.

Що таке метадон, який виявили у крові померлого Полякова?

Метадон являє собою напівсинтетичний лікарський засіб. Уперше він був отриманий за допомогою хлору та тебаїну ще на початку ХХ століття у Німеччині Бокмюлем і Ерхартом як синтетичний аналог морфію й ефективне знеболювальне.

Нині ця речовина – один із найбільш доступних і дешевих наркотичних засобів.

«Метадон дає ефект сп’яніння більш тривалий, ніж інші опіати. В Україні з 2010 року його виробляють легально як препарат замісної терапії для осіб з важкою формою наркозалежності. Однак де-факто значна частка метадону потрапляє на чорний ринок», – коментує нарколог Владислав Сова.

 Нарколог Владислав Сова Фото з відкритих джерел

Замісна терапія метадоном використовується найчастіше у випадках, коли людина вживає «вуличні» речовини сумнівної якості. Це – один із препаратів, який призначають для того, щоб залежному було легше подолати період абстиненції.

У якій формі існує метадон, як його приймають і який ефект він дає?

За словами експерта, метадон найчастіше виготовляють у вигляді порошку чи пігулок, також він може використовуватися у вигляді розчину для ін’єкцій. Відповідно, його можуть як вживати перорально, так і нюхати чи вводити внутрішньовенно.

Речовина дає стандартний ефект наркотичного сп’яніння, стимулюючи опіоїдні рецептори. Зокрема, більшості опіоїдів характерна сильна знеболювальна активність, яка зумовлює їхнє використання як анальгетиків у різних галузях медицини. Завдяки своїй ейфоричній дії, метадон призводить до розвитку сильної залежності.

Період напіввиведення метадону становить 35 годин, але в окремих випадках може подовжуватися до 72 годин. За допомогою експрес-тестів він може визначатись у сечі впродовж кількох діб.

Чи можна легально придбати метадон в Україні?

У більшості країн світу обіг метадону обмежений, а подекуди – заборонений. Зокрема, метадон є речовиною, що контролюється за так званим Списком I у Канаді та Списком II у Сполучених Штатах. В Україні де-юре метадон теж є речовиною з обмеженим обігом. Однак де-факто, стверджує нарколог, це – один із найдоступніших препаратів для осіб із залежністю.

«В Україні метадон легально отримують залежні, які стоять на обліку й вживають його в якості замісної терапії. На чорному ринку його дуже багато, і це – серйозна проблема», – наголошує Владислав.

Чи міг метадон спричинити смерть Полякова, і яка доза викликає летальний ефект?

За словами експерта, смертельні випадки внаслідок передозування метадоном – не рідкість. При цьому вплив речовини на організм проявляється дуже індивідуально, й летальний ефект може настати навіть за відносно мізерного дозування.

Як ідеться у медичних довідниках, доза у 30-40 мг може бути небезпечною для життя для осіб, які не вживають метадон регулярно. Своєю чергою, особи, які проходять замісну терапію, мають більш високу толерантність.

Як зазначають медики, у зв'язку з тривалим періодом напіввиведення і сильним ефектом препарату, передозування метадоном дуже небезпечне. Проявляється зазвичай загальмованістю, зниженням частоти дихання й артеріального тиску. У важких випадках настає кома, можливий набряк легень і зупинка серця.

«Озвучені правоохоронцями й описані у пресі симптоми, які мали місце перед смертю Полякова, дійсно нагадують класичну картину отруєння метадоном. Це – нудота, різке падіння тиску, дихальна недостатність і колапс серцевого м’яза», – зауважив нарколог.

Нагадаємо:

  • 8 жовтня нардеп Антон Поляков був знайдений мертвим у Києві. Чоловіка без ознак життя виявили співробітники патрульної поліції у таксі, яке зупинили за порушення правил дорожнього руху.
  • За попередніми даними, смерть Полякова настала внаслідок гострої ішемічної хвороби серця, коронарної недостатності.
  • Судово-медичні експерти повідомили, що в організмі померлого окрім невеликої дози алкоголю знайшли також метадон.
  • ЗМІ оприлюднили одне з останніх інтерв’ю Антона Полякова, відзняте у лютому 2020-го. Нардеп багато жартував, катав журналістів на своєму авто. А ще ексклюзивно для «СтопКору» розповів про те, як голосують «Слуги народу», виборчу кампанію Зе-команди та лідера фракції Давида Арахамію.

Другие новости