ПоддержатьУкраїнська

Стало відомо, завдяки кому люди Косюка отримали ключові посади в державному агросекторі

StopCor
StopCor

StopCor

Стало відомо, завдяки кому люди Косюка отримали ключові посади в державному агросекторі

Гальмування відкритих конкурсів на посади очільників аграрних держпідприємств та просування старих корумпованих персонажів: хто має нести відповідальність за кадровий безлад у вітчизняному АПК? За словами голови УКАБ Алекса Ліссітси, якого ЗМІ називають неофіційним куратором галузі, колишній міністр Милованов із ним нібито не радився. А вирішувати, хто має керувати підприємствами, мають на конкурсах, які так досі й не відбулися. Більше про це – у розслідуванні Марії Гураль.

https://www.youtube.com/watch?v=TdKFyO_wsKA

У вітчизняних медіа можна знайти згадки про те, що пан Алекс — не просто "сірий кардинал" АПК, а й лобіює інтереси олігархів. До прикладу, Юрія Косюка, який торік очолив рейтинг найвпливовіших осіб в АПК.

Людиною з орбіти Косюка у ЗМІ називають доброго знайомого Ліссітси – колишнього очільника Держспоживслужби Володимира Лапу. До речі, пан Лапа досі спільно з Ліссітсею володіє низкою нематеріальних активів. Зокрема, торговими марками, одна з яких — "Український клуб аграрного бізнесу".

Володимир Лапа й після звільнення продовжив ''рулити'' Держспоживслужбою Фото: Антикор

А донька пана Лапи, Кеєр Софія-Олена, з 2018 року і донині працює в секретаріаті профільного Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики

"Я в 2006 році повернувся з Німеччини, і мало аграріїв, яких я не знаю. В принципі, я добре знаю Юрія Косюка і поважаю його як людину, як бізнесмена. Я знаю й інших українських аграріїв – великих і дрібних, але великих аграріїв я знаю всіх. Тому великої таємниці тут немає. Так, ми спілкуємося з ним, з іншими колегами", – коментує пан Ліссітса.

Виходить цікавий збіг: Тимофій Милованов просуває своїм заступником Тараса Висоцького. Після цього без конкурсної основи Саймон Чернявський отримує місце керівника держпідприємства, що підпорядковувалося МінАПК.

При цьому Алекс Ліссітса добре знайомий з усіма фігурантами, а також має тісні зв'язки з олігархами, такими, як Косюк. І попри це запевняє, що жодним чином не впливав на кадрові рішення.

Та кадрова чистка в агросекторі триває й без Милованова. Адже якимось чином Тарас Висоцький й досі працює у відомстві та займається сумнівними справами вже за нового міністра.

За цією ситуацією "СтопКор" продовжить стежити і надалі. Тож підписуйтесь на наш канал та чекайте на нові сюжети.

Другие новости