ПоддержатьУкраїнська

У "Київметробуді" пояснили, чому досі не збудоване метро на Виноградар

StopCor
StopCor

StopCor

У 'Київметробуді' пояснили, чому досі не збудоване метро на Виноградар

Атака "тітушок", розбиті вікна та нашвидкуруч сфабриковані документи – у боротьбі за мільярдні потоки бюджетних коштів, якими оперує велике столичне підприємство, рейдери не цураються користуватися будь-якими методами, навіть найбруднішими. Чому будівництво київського метро довірили бізнесмену з сумнівним бекграундом і зв’язками? Та хто стоїть за скандальним підрядником? Читайте далі.

18 грудня 2019 року члени Наглядової ради ПАТ "Київметробуд" вирішили припинити повноваження директора компанії Василя Кобіля – через неефективність менеджменту.

Варто нагадати, що підприємство займається комплексним будівництвом об'єктів метрополітену, спецспоруд і технічних тунелів, а також виконує роботи, пов'язані з підземною специфікою столиці. З моменту свого заснування у 1949 році компанія здала в експлуатацію понад 74 км тунелів та 52 станції "Київського метрополітену".

Утім, за період перебування Василя Петровича на посаді у місті не було збудовано жодної нової станції.

"За ним було безліч порушень, які зафіксовані правоохоронними органами. Серед відомих мені – використання коштів за нецільовим призначенням", – прокоментував рішення голова Наглядової ради підприємства Олег Токарев та додав, що незбудоване метро на Виноградар теж в "активі" Кобіля.

Як повідомив пан Токарев, відтепер "Київметробудом" управлятиме фахівець з 25-річним досвідом у сфері метробудування Олександр Метелиця.

Таке рішення акціонерів підтримав і колишній керівник ПАТ "Київметробуд", Герой України Володимир Петренко, який був особисто присутній на зборах.

"Підземка у столиці будується вкрай незадовільними темпами, тому акціонери були вимушені вжити заходів, щоб відновити темпи будівництва метро і повернути професіоналів на роботу у компанію. Таке рішення назріло вже давно", – наголосив пан Петренко.

Зауважимо, що Василь Петрович Кобіль з’явився на підприємстві трохи більше ніж рік тому: його призначили гендиректором у жовтні 2018-го.

До цього пан Кобіль мав досвід роботи технічним директором ТОВ "Едельвейc БАУ" Петра Кобіля, очолював відділи капітального будівництва "Київ Сiтi Молл" і "Міжнародна логістична компанія", бенефіціаром яких є гендиректор російської "Amtel Group" Судхір Гупта.

Окрім того, особа з такими самими прізвищем, ім’я та по батькові – Кобіль Василь Петрович – за відомостями системи YouControl, певний час керувала столичним ТОВ "МДК", яке належить громадянам Молдови, займається діяльністю з організації азартних ігор та фігурує у двох кримінальних справах.

За місяць до призначення пана Кобіля у ПАТ "Київметробуд" відбулась зміна акціонерів, яку депутати Київради охарактеризували як рейдерське захоплення: частка українських підприємців перейшла до компаній з офшорних юрисдикцій, внаслідок чого, як з’ясували журналісти видання "Киев Власть", кінцевим власником контрольного пакету став російський бізнесмен Сергій Кияшко.

Як свідчать дані Smida, пан Кияшко з 2012 року очолював комітет з винагород і призначень ЗАТ "Вагонмаш" з Санкт-Петербурга, яке за радянських часів виготовляло вагони для залізниць і підземки. До 2017 року був прописаний у російській столиці, та наразі зареєстрований у Києві.

Офшорні компанії з переліку нових акціонерів "Київметробуду" теж засвічені у гучних скандалах. Зокрема, "Контемпорарі Констракшн Системз ЛЛП", за інформацією розслідувачів "Схем", через "Укрпромстрах" і Gevers invest ltd з Белізу пов'язана з донькою ексочільника СБУ Валентина Наливайченка.

А ще один новий засновник – "Березаніа Холдинг Лтд", як стверджують журналісти сайту "Наші гроші", за часів президентства Януковича, був отримувачем коштів улюбленого підрядника "Укрзалізниці" – компанії "Прем’єр Лізинг".

Буквально за пів року після зміни засновників і появи в "Київметробуді" нового гендиректора, підприємство стало переможцем конкурсу від КП "Київський метрополітен" на будівництво метро від станції "Сирець" на житловий масив Виноградар вартістю майже 6 мільярдів гривень.

Варто нагадати, що цей аукціон столичні комунальники провели далеко не з першої спроби.

Перший тендер оголосили у січні 2018 року з очікуваною вартістю в 6,322 млрд грн, але через виявлені порушення законодавства про публічні закупівлі він так і не відбувся. Сутність порушень полягала в тому, що на думку низки потенційних учасників, замовник – КП "Київський метрополітен" – встановив дискримінаційні умови як у частині оформлення тендерної документації, так з точки зору кваліфікаційних вимог до претендентів.

Вдруге тендер було оголошено вже 4 жовтня 2018-го з очікуваною вартістю 5,99 млрд грн. Із пропозицією 5,98 млрд перемогло ПАТ "Київметробуд".

Київська міськдержадміністрація (КМДА) схвалила ТЕО будівництва Сирецько-Печерської лінії метрополітену від станції "Сирець" на Виноградар в серпні 2017 року. Згідно з кошторисною документацію, загальна вартість будівництва обійдеться столиці мінімум у 11 млрд гривень. Першу чергу, яка передбачає будівництво двох станцій метро, обіцяли побудувати протягом 3-х років.

На думку низки медійників, на хід і результати скандального тендеру міг чинити вплив одіозний забудовник Вадим Столар, якого називають "сірим кардиналом" столиці. Адже так зване "метро на Виноградар" фактично прокладається під його об’єкти, зокрема, Варшавський квартал, вартість житла в якому завдяки близькості до метро значно зростає.

Зауважимо, що за даними активістів руху "Чесно", пан Столар має відношення до найгучнішої будівельної афери початку "нульових" від "Еліта-Центр", а також пов’язаний зі скандальним будівництвом торгово-офісного центру на вул. Богдана Хмельницького, 7 і забудовою на Микільській Слобідці поблизу станції метро Лівобережна.

Будівництво продовження "зеленої" гілки на Виноградар увесь час супроводжувалось гучними скандалами.

По-перше, долучившись до виконання робіт, київметробудівці вирубали десятки дерев у дендропарку "Сирецький гай", який є пам’ятником садово-паркового мистецтва державного значення: для будівництва розчистили ділянку площею з футбольне поле.

По-друге, компанія під керівництвом Василя Кобіля заборгувала державі кілька десятків тисяч гривень податків.

Але найцікавіше, що підприємство є фігурантом кількох кримінальних справ.

Зауважимо, що всі питання транспорту та інфраструктури столиці де-юре з січня 2018-го, а де-факто з вересня 2017 року курував заступник голови КМДА Дмитро Давтян.

Нагадаємо, Дмитро Олександрович пов’язаний з низкою гучних скандалів довкола будівельних і ремонтних тендерів у столиці.

Працювати до столичної мерії пан Давтян прийшов у жовтні 2017 року тимчасово – на період соціальної відпустки іншого заступника, Ганни Старостенко. Утім, опікуватися посадовець став зовсім не питаннями освіти у столиці, які були покладені на Старостенко, а транспортною галуззю.

До КМДА Давтян був переведений із Запорізької облдержадміністрації, де він був першим заступником губернатора Запорізької області і відповідав за фінанси та економіку.

На держслужбу пан Дмитро потрапив з великого бізнесу у 2014-му, очоливши Департамент європейської інтеграції та інвестиційної політики Державної адміністрації залізничного транспорту України. На цій посаді він пропрацював близько року, після чого знову повернувся директором у ТОВ "Інвестиційна група ДАД".

Варто зауважити, що президентом цієї компанії є батько Дмитра – відомий харківський підприємець Олександр Давтян. Давтян-старший має інтереси у будівельній галузі, сфері медіа та готельно-ресторанному бізнесі. В активах батька пана Дмитра також тісна багаторічна дружба з Борисом Ложкіним.

У Києві саме під керівництвом Давтяна-молодшого розпочалась, зокрема, скандальна реконструкція Шулявського шляхопроводу. У розіграному штучно тендері тодішній заступник столичного голови, на відміну від антимонопольного комітету, "не побачив" протизаконних дій.

А після виходу в ефір розслідування "СтопКору", в якому журналісти показали незаконність будівництва Шулявської розв’язки та схему, за якою мали віджати державну землю машинобудівного заводу, Віталій Кличко звільнив пана Давтяна з посади заступника голови КМДА.

У листопаді цього року Дмитро Давтян претендував на участь у конкурсі на посаду голови Національного агентства з питань запобігання корупції, але конкурсна комісія не допустила його до подальшого відбору. Членкиня комісії Катерина Риженко пояснила, що цей кандидат не відповідає вимогам, зазначеним у Законі України "Про запобігання корупції".

З огляду на більш ніж сумнівні зв’язки очільника ПАТ "Київметробуд" та очевидну неефективність діяльності товариства, 17 грудня 2019 року акціонери компанії провели позачергові загальні збори.

Кворум було досягнуто, і під час зібрання акціонери ухвалили рішення достроково припинити повноваження Наглядової ради та обрати новий її склад.

Відповідно на засіданні новообраної Наглядової ради, яке відбулось того ж дня, її члени ухвалили рішення про звільнення гендиректора Кобіля та призначення на цю посаду Олександра Метелиці.

Акціонерам активно намагалась завадити банда сторонніх молодиків спортивної статури. Тітушки, яких представники компанії пов’язують з тепер вже ексдиректором Кобілем та його оточенням, спробували виламати двері, щоб потрапити всередину приміщення, де тривали збори.

На відзнятих кадрах видно, як група чоловіків у спортивних костюмах спочатку силою намагається відчинити двері, після чого один з них кидає каменем у скло й розбиває його.

Згодом група молодиків під керуванням ватажка, в якому впізнали начальника охорони Вадима Столара, закидала камінням з усіх боків будівлю, потрощила вікна та двері, напустила газу у приміщення. Найбільшого удару зазнала актова зала, де мали проходити збори. У такий спосіб спеціально навчені молодики намагалися зірвати проведення зборів акціонерів.

Та агресивними діями найманців спроби рейдерів втримати "Київметробуд" не обмежились: на заваді законному рішенню новообраної Наглядової ради підприємства стала… ухвала Маріупольського суду.

Саме на документ Жовтневого райсуду м. Маріуполя від 12 грудня за номером 263/17515/19 посилається такий собі "Цалін А.Б.", щоб заборонити вносити до ЄРДР будь-які зміни, які стосуються ПАТ "Київметробуд".

Цікаво, що особа на ім’я Цалін Андрій Богданович на сайті Мін’юсту значиться як начальник реєстраційної служби Галицького районного управління юстиції Івано-Франківської області (до квітня 2019-го працював держреєстратором Узинської сільради). А ухвала із зазначеним номером Жовтневого районного суду Маріуполя дійсно існує. От тільки в ній ані слова про ПАТ "Київметробуд".

Виникає логічне запитання: яке взагалі відношення реєстратор з Прикарпаття, суддя з Маріуполя та продаж нелегального пального у Волновасі хоча б гіпотетично мають до будівельних робіт у столичній підземці?

Та годі шукати логіку там, де йдеться про мільярдну наживу.

Той факт, що засідання акціонерів "Київметробуду" було правомірним та проведеним згідно з вимогами чинного законодавства, підтвердив заслужений юрист України, старший партнер ЮФ "Ілляшев та Партнери" Роман Марченко.

"Збори акціонерів, які були скликані як позачергові, проведено відповідно до вимог чинного законодавства. У випадку спроб блокувати роботу або привласнити кошти компанії у "транзитний" період будь-якими особами, зокрема зі складу попереднього менеджменту, винних буде притягнуто до кримінальної відповідальності", – наголосив Марченко.

Зі свого боку "СтопКор" буде пильнувати за перебігом подій у справі "Київметробуду". Ми продовжимо розслідування корупційних схем довкола будівництва столичного метрополітену та маємо певні підозри, що слід може вивести нас до вищих щаблів київської влади та навіть до парламенту – за інсайдерською інформацією, до оборудок метробудівців причетні згадані вище ексзаступник голови КМДА Дмитро Давтян і нардеп Вадим Столар, а також Ігор Абрамович.

Про нові подробиці й обставини ми обов’язково повідомимо у наступних публікаціях.

Другие новости