ПоддержатьУкраїнська

Україна подасть позов проти РФ до Міжнародного суду ООН

StopCor
StopCor

StopCor

Україна подасть позов проти РФ до Міжнародного суду ООН

Після того, як міжнародна комісія підтвердила причетність Росії до збиття літака МН17, в Україні попередили, що передадуть позов проти сусідньої країни до Міжнародного суду ООН. Володимир Путін вже прокоментував такий хід подій.

Новину передає "Преса України".

Вчора, 24 травня, заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль відреагувала на представлені нідерландською комісією висновки щодо збитого у небі над Україною літака МН17. Як відомо, міжнародні експерти підтвердили, що 17 липня 2014 року пасажирський літак збив зенітно-ракетний комплекс "Бук", який належав російським військам.

За словами Зеркаль, Україна подасть меморандум до Міжнародного Суду ООН за постачання РФ зброї.

"Перевезення 53 зенітно-ракетною бригадою Збройних Сил Російської Федерації Бука, з якого і було збито літак МН17, є прямим доказом постачання Росією зброї, яка була використана для збиття цивільного літака. Це становить порушення Монреальської конвенції 1971 року та Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму", – заявила вона.

Також відомо, що українська сторона звернеться до Міжнародного Суду ООН 12 червня. Зеркаль нагадала, що у 2015 році Москва скористалась правом вето в Радбезі ООН та заблокувала створення трибуналу з розслідування обставин катастрофи.

Варто зазначити, що попри такий хід подій у 2017 році було прийняте рішення передати розгляд кримінальних справ проти причетних до збиття літака осіб суду Королівства Нідерландів. Так, Україна та Нідерланди уклали відповідну угоду. В результаті вчора, 24 травня, нідерландський комітет озвучив висновки свого розслідування.

"Група JIT прийшла до висновку, що комплекс "Бук", який збив МН17, належить до 53-ї зенітно-ракетної бригади ППО з Курська, яка є частиною ЗС Росії", – заявив  Вілбер Паулісен, голова кримінального відділення національної поліції Нідерландів.

Підсумовуючи Зеркаль ще раз наголосила, що Україна продовжить свою роботу щодо притягнення Росії як країни до міжнародно-правової відповідальності за цей злочин.

Тим часом Росія заперечує свою причетність до збиття пасажирського повітряного судна. Сьогодні, 25 травня, російські ЗМІ оприлюднили слова Володимира Путіна, який відреагував на висновки міжнародної комісії. За його словами, Росію не допускають до розслідування катастрофи малайзійського лайнера, тому Москва не може визнати результати слідства, якщо не братиме в ньому повноцінну участь.

"Але в будь-якому випадку, ми будемо ставитися до цього (висновку – ред.) уважно, з повагою, і проаналізуємо все, що там викладено, сформулюємо наше ставлення до цієї справи, але поки я не бачив навіть цього тексту", – додав лідер Кремля.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року пасажирський літак малайзійських авіаліній MH17 з 298 людьми на борту здійснював рейс з Амстердама до Куала-Лумпура, Малайзія. Пролітаючи зону кризової ситуації України, Донбас, у нього поцілив «Бук». Літак розбився, вижити не вдалось нікому.

Другие новости